Δεκατρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της βουλευτού Ρένας Δούρου, κατέθεσαν ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον πρώην υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκαλάντ, κατηγορώντας τους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.
Οι βουλευτές ρωτούν: «Θα εκτελέσουν άνευ ετέρου, όπως έχουν υποχρέωση βάσει της συνταγματικής δεσμευτικότητας των σχετικών υποχρεώσεων (ιδίως του Καταστατικού του ΔΠΔ) που έχει κυρώσει η Ελλάδα, τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ στην περίπτωση που οι κατηγορούμενοι βρεθούν σε ελληνικό έδαφος;» και θυμίζουν ότι η Ελλάδα υπήρξε μία από τις χώρες που υπέγραψαν το Καταστατικό του ΔΠΔ στη Ρώμη τον Ιούλιο του 1998, το οποίο κύρωσε με το νόμο 3003/2002 – ΦΕΚ 75/Α/8-4-2002. Με τον νόμο 3948/2011 – ΦΕΚ 71/Α/5-4-2011, η χώρα προχώρησε στην προσαρμογή των διατάξεων του εσωτερικού δικαίου προς τις διατάξεις του Καταστατικού του ΔΠΔ. Έτσι, είναι σαφές ότι η Ελλάδα, ως κράτος μέλος του ΔΠΔ, έχει την υποχρέωση να συλλάβει όσους καταζητούνται από αυτό, εφόσον βρεθούν στην επικράτειά της.
Σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στο θέμα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει την απόφαση του ΔΠΔ για τους δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους εάν επισκεφθούν την Ελλάδα.
«Λάθος» για την κυβέρνηση τα εντάλματα του ΔΠΔ
Ο Παύλος Μαρινάκης δεν απάντησε άμεσα στην ερώτηση, αλλά δήλωσε ότι για το Μέγαρο Μαξίμου το ένταλμα σύλληψης του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι λανθασμένη απόφαση. «Δεν νομίζουμε ότι τέτοιες αποφάσεις βοηθούν. Η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη, η θέση μας είναι σαφής. Έχουμε επαναλάβει την άμεση ανάγκη για κατάπαυση του πυρός και για μια λύση που να είναι συνεπής με όσα έχουμε δηλώσει κατά καιρούς. Δεν έχουμε κρύψει τις συμμαχίες μας, αλλά δεν μπορούμε να εξομοιώνουμε ένα κράτος που δέχθηκε επίθεση από την τρομοκρατική Χαμάς με άλλα κράτη που επιτίθενται σε άλλες χώρες, όπως η Ρωσία στην Ουκρανία.»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι από την αρχή έχουν διαχωρίσει τη Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό και ότι η κυβέρνηση μιλά για την ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι, καθώς υπάρχουν θύματα και από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών και αθώων ανθρώπων. «Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα και δεν θα οδηγήσει στη λύση που όλοι επιθυμούμε,» κατέληξε ο Παύλος Μαρινάκης.
Ο δημοσιογράφος επανήλθε, ρωτώντας αν το Μαξίμου θεωρεί ότι η απόφαση είναι λανθασμένη, με τον Παύλο Μαρινάκη να απαντά καταφατικά: «Βεβαίως».