Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις πρόσφατες αυξήσεις τιμών στα φάρμακα στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι «οι τιμές που αυξήθηκαν είναι τζάμπα». Υπογράμμισε ότι το φάρμακο είναι ένα «αγαθό», αλλά δεν μπορεί να μειώνεται συνεχώς η τιμή του, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις αυξήσεις που επηρεάζουν τους πολίτες.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γεωργιάδης χρησιμοποίησε την ετοποσίδη, ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, ως παράδειγμα. Εξήγησε ότι στην Ελλάδα πωλείται προς 9 ευρώ, ενώ στη Γερμανία κοστίζει 50 ευρώ. Ωστόσο, η σύγκριση αυτή μεταξύ δύο χωρών με διαφορετική αγοραστική δύναμη μπορεί να θεωρηθεί ατυχής, ειδικά όταν η Γερμανία έχει τις υψηλότερες τιμές φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο υπουργός τόνισε ότι η εταιρεία προτιμά να πουλά την ετοποσίδη στην υψηλότερη τιμή και είχε προηγουμένως αποσύρει το προϊόν από την ελληνική αγορά. Επεσήμανε ότι η συμμετοχή των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη παραμένει σταθερή ποσοστιαία, αλλά με τις αυξήσεις στις λιανικές τιμές, η συμμετοχή τους αυξάνεται. Σημείωσε ότι σε ένα δελτίο τιμών, 880 κωδικοί φαρμάκων αυξήθηκαν, ενώ μόλις 6.500 μειώθηκαν.
«Η πολιτική μείωσης τιμών έχει φτάσει στα όριά της»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι η Ελλάδα ακολουθούσε πολιτική μόνο μείωσης τιμών για περίπου 15 χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. «Υπάρχει κάποιο αγαθό που να μειώνεται συνεχώς; Το μόνο που συνέβαινε αυτό ήταν το φάρμακο», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτή η πολιτική έχει φτάσει στα όριά της. Αναφέρθηκε επίσης στην παραδοχή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αύξηση των τιμών πριν αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πέντε χρόνια από την απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία, ο Γεωργιάδης επέρριψε ευθύνες και στους υπουργούς Υγείας των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι παρά την ύπαρξη του κατάλληλου νομικού πλαισίου, οι αυξήσεις δεν είχαν πραγματοποιηθεί. «Μετά ήρθα εγώ», σημείωσε.
«Αν θέλετε να μιζεριάζουμε και να λέμε ότι είμαστε χάλια, πείτε το»
Ο υπουργός εξήγησε ότι δεν επιθυμεί να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. «Προτιμώ ένας ασθενής να πληρώσει λίγο παραπάνω και να βρει το φάρμακο, παρά να μην το βρει και να κινδυνεύσει η υγεία του», δήλωσε.
«Ελλείψεις φαρμάκων και συγκρούσεις συμφερόντων»
Σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων, ο Γεωργιάδης τόνισε ότι οι φαρμακο-αποθηκάριοι και οι φαρμακοποιοί έχουν πάντα συγκρούσεις, καθώς οι κλάδοι τους έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Η μεγάλη διαφορά τιμών μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού εντείνει αυτή την κόντρα, καθώς αυξάνει το κίνητρο για εξαγωγές. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι ελλείψεις έχουν μειωθεί σημαντικά, με το 90% των ελλείψεων να έχει καλυφθεί από την εφαρμογή της νέας πολιτικής.
Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων θα υπάρχουν, αλλά στόχος είναι να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες. «Με την πολιτική που ακολουθήσαμε, καλύψαμε το μεγαλύτερο μέρος των ελλείψεων», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την ακρίβεια, ο υπουργός δήλωσε ότι η κατάσταση είναι εν μέρει αληθής, σημειώνοντας ότι η κρίση ξεκίνησε από την πανδημία και την κατάσταση στην Ουκρανία. «Μετά τον COVID, οι τιμές αυξάνονται και μπαίνουμε σε ένα περιβάλλον μεγάλης ακρίβειας. Η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα και η κοινωνία αναγνωρίζει την κατάσταση», δήλωσε.
Αναφέρθηκε επίσης στο «καλάθι του μαθητή», το οποίο έχει μειωθεί κατά 12% σε σύγκριση με πέρυσι, τονίζοντας ότι οι τιμές ορισμένων αγαθών έχουν μειωθεί.
«Δεσμευόμαστε για τη στήριξη των ευάλωτων»
Ο Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι ένα μέρος του πληθυσμού περνά δύσκολα, αλλά υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ως κεντρικό στόχο τη στήριξη αυτής της ομάδας. «Δεν μπορούμε να έχουμε αύξηση του μέσου μισθού και να μιλάμε συνεχώς για την κακή κατάσταση της χώρας», τόνισε.
Σχετικά με τον προσωπικό γιατρό, ανέφερε ότι οι ασθενείς δεν πληρώνουν, εκτός αν επιλέξουν να δηλώσουν ιδιώτη γιατρό. Επίσης, ανέφερε ότι για πρώτη φορά στο σύστημα οικογενειακού προσωπικού γιατρού εισάγονται και παιδίατροι.
Τέλος, ο Γεωργιάδης σχολίασε τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά από την κοινοβουλευτική ομάδα, αναφέροντας ότι η ΝΔ δεν είναι «σταλινικό κόμμα» και υποστηρίζοντας την ελευθερία του λόγου εντός του κόμματος.