Το νούμερο ένα ρουσφέτι στα διευθυντικά γραφεία, το θηριώδες ποσοστό της αποχής και το άγχος των δημοσκόπων

0
20


Στο πυκνό πρόγραμμα που θα έχει σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρα από τα πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας της συμπρωτεύουσας που απασχολούν το κυβερνητικό επιτελείο, βλέπω ένα ραντεβού με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο λόγος για την πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με το νέο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, τον διάδοχο του μητροπολίτη Ανθίμου, ο οποίος ανήκει στην πιο μετριοπαθή πτέρυγα της εκκλησίας και στους λεγόμενους ανανεωτές.

Μετά τα όσα έγιναν με τον γάμο τον ομόφυλων, βλέπουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αποκατάσταση των θεσμικών διαύλων πολιτείας και εκκλησίας.

Τα ρουσφέτια του Conference

Οι πολιτικά έμπειροι υπουργοί έχουν να διηγηθούν πολλές ιστορίες με αρκετά ευφάνταστα ρουσφέτια που τους ζήτησαν κατά καιρούς οι ψηφοφόροι.

Πάντως, αυτές τις μέρες το νούμερο ένα ρουσφέτι στις λίστες των διευθυντών γραφείων είναι τα αιτήματα για ένα μαγικό χαρτάκι για τον τελικό του Conference League στις 29 Μαΐου στο γήπεδο της ΑΕΚ.

Εδώ θα φανεί ποιοι είναι ειλικρινείς και ποιοι είναι… παπατζήδες.

Περιμένοντας τον Σούκρι

Ένας φίλος από τα παλιά, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι έρχεται σήμερα στην Αθήνα.

Όχι, μην πάει το μυαλό σας στην ΑΟΖ και στις υπόλοιπες θαλάσσιες ζώνες, δεν είμαστε σε αυτή τη φάση: στην Αθήνα αυτό που κυρίως προέχει είναι ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών για τον οποίο το Κάιρο έχει λάβει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από τις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά τη Συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών, αυτό μπορεί να περιμένει. Πάντως, ο Σούκρι είναι για την Αθήνα αξιόπιστος συνομιλητής και στην παρούσα φάση κρίσιμος παράγοντας σταθερότητας στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή.

Κερδίζει πόντους ο Άρης

Μαθαίνω πως ο Άρης Σπηλιωτόπουλος έχει κερδίσει πολλούς πόντους συμπάθειας και επιρροής στο επιτελείο Κασσελάκη.

Μάλιστα, παλιός αριστερός που είναι πλέον εκτός ηγετικής ομάδας, μου έλεγε πως όλα αυτά αποτελούν φυσιολογική εξέλιξη αφού σε χριστιανικούς όρους, «ο Σπηλιωτόπουλος ήταν κάτι σαν τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, δηλαδή τον Προφήτη πριν τον Μεσσία».

spiliotopoulos
Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. | MegaTv/Glomex

Υπονοεί πως τα επικοινωνιακά τρικ του Άρη γίνονταν πριν 25 χρόνια, όταν δεν υπήρχαν σόσιαλ και ο κόσμος δεν καταλάβαινε τη μετα-πολιτική.

Το θέμα είναι πως ούτε τότε, ο μάγος Άρης είχε καταφέρει να εκλέξει Πρωθυπουργό, αφού ο Καραμανλής επέλεξε τελικά τον Ρουσόπουλο από το 2000 κι έπειτα για να ανοίξει ο δρόμος προς την πρωθυπουργία.

Εγώ πάλι λέω ότι ποτέ δεν είναι αργά στην πολιτική.

Σημαντική η αποχή

Μπορεί τα κομματικά επιτελεία να ενδιαφέρονται κυρίως για το νούμερο που θα γράψει το κόμμα τους το βράδυ των εκλογών σε τρεις εβδομάδες από τώρα, ωστόσο αυτό που διαφαίνεται είναι μια μεγάλη αποχή.

Κι ο λόγος είναι απλός: τους τελευταίους 12 μήνες οι ψηφοφόροι κατέβηκαν να ψηφίσουν δυο φορές για εθνικές εκλογές, δυο για αυτοδιοικητικές και κάποιοι ψήφισαν για αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το overdoze συν το ότι για αρκετούς το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι τόσο ισχυρό συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ποσοστό αποχής που δεν έχουμε ξαναδεί.

Σημειώνω πως οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα διεξαχθούν για πρώτη φορά από το 2014 χωρίς ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών που όπως και να το κάνουμε, βοηθούσαν πολύ στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων.

Πάντως, για να σας το ποσοτικοποίησω, υπάρχουν εκτιμήσεις για αποχή που μπορεί να φτάσει και το 50% στην κάλπη.

Το άγχος των δημοσκόπων

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, οι εμπλεκόμενοι έχουν διαφορετικά άγχη.

Για παράδειγμα, όπως σας έγραψα πιο πάνω, στις επικείμενες ευρωεκλογές οι δημοσκόποι έχουν το άγχος της πολύ χαμηλής συμμετοχής, κάτω από 50%, το οποίο μπορεί ενδεχομένως να εκτρέψει πλήρως τις εκτιμήσεις τους.

Αν πάντως αυτό δεν συμβεί, ακόμα και με χαμηλή συμμετοχή, θα σημαίνει ότι έχουν βρει ένα μάλλον ασφαλές μοντέλο ανάλυσης της φωτογραφίας της στιγμής και εκτίμηση των επικείμενων εξελίξεων.

Δείτε επίσης:

Εικόνες «αποκάλυψης» στο εργοστάσιο που κάηκε στη Λαμία – Εμπλέκεται σε υπόθεση μαζικής δηλητηρίασης

Τι προβλέπουν οι νόμοι Ιράν όταν πεθαίνει ένας εν ενεργεία πρόεδρος – Η επόμενη μέρα για τη χώρα

Ο αντικαταστάτης της Τατιάνας Στεφανίδου και το «σιγουράκι» που μένει στην Καινούργιου