Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Τίμτσο Μουτσούνσκι, χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, ως «σημαντικό βήμα προόδου» για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Κατά τη διάρκεια της εποικοδομητικής αυτής συνάντησης, οι δύο υπουργοί εστίασαν στις ευκαιρίες ανάπτυξης στους τομείς του εμπορίου, των υποδομών και των επενδύσεων στην ενέργεια. Ο Μουτσούνσκι τόνισε ότι αυτοί οι τομείς προσφέρουν πραγματικές προοπτικές για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.
Σημαντική προσοχή δόθηκε στην ανάπτυξη του εμπορίου, των υποδομών και της ενέργειας.
Ο Μουτσούνσκι υπογράμμισε επίσης τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου για την εξασφάλιση ενός μέλλοντος βασισμένου στην κοινή ευημερία και τη βιώσιμη ειρήνη. «Η αμοιβαία δέσμευση στις αρχές αυτές είναι θεμελιώδης για την επιτυχία μελλοντικών πρωτοβουλιών και έργων», επισήμανε.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια του πρόγευματος των Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων και της διμερούς συνάντησης με τον Μουτσούνσκι, τόνισε την ανάγκη να παραμείνει η ευρωπαϊκή προοπτική ενεργή και σταθερή. Υπογράμμισε την απόλυτη προσήλωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα στις διεθνείς συμφωνίες.
Μήνυμα Γεραπετρίτη
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απέστειλε μήνυμα για την τήρηση των συμφωνημένων, σημειώνοντας ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική περνά μέσα από τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, ώστε η Ευρώπη να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στο διεθνές περιβάλλον». Τόνισε ότι η ενεργή διεθνής στρατηγική ασφαλείας απαιτεί την αποφυγή επιλεκτικής εφαρμογής διεθνών συνθηκών.
Ο Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο είναι καθοριστική για την ευόδωση της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτές οι υποχρεώσεις περιλαμβάνουν την προσήλωση σε διεθνείς συμφωνίες όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και τη διατήρηση καλών σχέσεων γειτονίας.