Πριν από τρεις μήνες, η δημοσιοποίηση του πορίσματος του αντιεισαγγελέα του Άρειου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών δημιούργησε ερωτήματα, κυρίως λόγω της απουσίας αναφορών στις εταιρείες Κεστρέλ και Rafnar, που ανήκουν στον επιχειρηματία Σταύρο Κομνόπουλο. Υπήρχαν αδιάσειστες αποδείξεις που συνέδεαν αυτές τις εταιρείες με την Intellexa, η οποία διαχειριζόταν το λογισμικό παρακολούθησης Predator.
Η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε ότι οι εταιρείες του κ. Κομνόπουλου, Rafnar και Κεστρέλ, είχαν ενεργό ρόλο στη δημιουργία υποδομής για το Predator στην Ελλάδα. Διευκόλυναν την εγκατάσταση της Intellexa στην περιοχή του Ελληνικού και τη διαμονή των Ισραηλινών προγραμματιστών της στα νότια προάστια της Αθήνας. Ειδικότερα, η Κεστρέλ κάλυπτε το ενοίκιο για τον Ρότεμ Φάρκας, τον δημιουργό του Predator, ο οποίος διέμενε στο Παλαιό Φάληρο.
Νέα στοιχεία
Σήμερα, ο ιστότοπος Inside Story δημοσίευσε νέα στοιχεία που ρίχνουν περισσότερο φως στην υπόθεση. Αποκαλύπτεται ότι η Κεστρέλ πλήρωνε επίσης ενοίκιο για ένα σπίτι στη Γλυφάδα, όπου διέμενε για σχεδόν δύο χρόνια ο Μερόμ Χαρπάζ, τεχνικός διευθυντής της Intellexa. Ο Χαρπάζ έχει περιληφθεί σε λίστα διεθνών κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τον ρόλο του στις παράνομες υποκλοπές μέσω του Predator, από τις 16 Σεπτεμβρίου 2024.
Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ότι υπήρχαν τρία εμβάσματα ύψους 75.000 ευρώ από την εταιρεία Feronevo Ltd., μέλος της κοινοπραξίας της Intellexa, προς την European Investment Holdings, μια εταιρεία του κ. Κομνόπουλου. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της European Investment Holdings συμμετείχε και ο Παναγιώτης Ταμβακίδης, συγγενής του κ. Κομνόπουλου, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της Κεστρέλ και διαχειριστής της Rafnar κατά την επίμαχη περίοδο.
Ανεπαρκής έρευνα της Δικαιοσύνης
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, παρ’ ότι η Οικονομική Αστυνομία είχε παραδώσει στοιχεία για τις καταθέσεις των 75.000 ευρώ στον Άρειο Πάγο από τις αρχές του 2023, αυτά δεν αξιοποιήθηκαν. Ο κ. Κομνόπουλος δεν φαίνεται να έχει ερωτηθεί σχετικά με αυτά τα εμβάσματα.
Επιπλέον, ο κ. Κομνόπουλος έχει παραδεχθεί στην κατάθεσή του ότι είχε πολυετή γνωριμία με τον Φέλιξ Μπίτζιο, μέτοχο της Intellexa, ενώ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τους Ταλ Ντίλιαν και Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, Ισραηλινούς που εμπλέκονταν σε παράνομες παρακολουθήσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα.
Πρόσφατα, αποκαλύφθηκε άλλη μια «αστοχία» της Δικαιοσύνης στην έρευνα του σκανδάλου, καθώς δεν κλήθηκε να καταθέσει ο Αιμίλιος Κοσμίδης, σημαντικός μάρτυρας που φέρεται να πλήρωνε την πλατφόρμα για την αποστολή «μολυσμένων» SMS σε στόχους παρακολούθησης, όπως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με την υπόθεση, αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει.