13.3 C
Athens
Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣαν σήμερα«Η ντοκιμαντέρ που απαγόρευσε η χούντα λόγω «ηθικής διαφθοράς»»

«Η ντοκιμαντέρ που απαγόρευσε η χούντα λόγω «ηθικής διαφθοράς»»

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, όσοι αντιστάθηκαν στο στρατιωτικό καθεστώς βίωναν έντονο φόβο και τρομοκρατία. Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούσαν οι άνθρωποι της δικτατορίας, υπήρξαν και κάποιες κινήσεις που, αν μη τι άλλο, προκάλεσαν γέλιο.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η προσπάθεια του στρατιωτικού καθεστώτος για «φιλελευθεροποίηση». Οι εντολές εκείνης της περιόδου ήταν μάλλον συγκεχυμένες, με αποτέλεσμα ακόμη και η επιτροπή λογοκρισίας να μην γνωρίζει πώς να δράσει.

Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Γούντστοκ»

Η ταινία – ντοκιμαντέρ του Wadleigh, που διαρκούσε 185 λεπτά και έκανε πρεμιέρα στις 26 Μαρτίου 1970, κέρδισε το Όσκαρ στην κατηγορία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους το επόμενο έτος. Στην Ελλάδα, η πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1970, με την υποστήριξη της ΕΛΚΕ και του εκπροσώπου της, Γιώργου Μιχαηλίδη, ο οποίος εξασφάλισε άδεια προβολής χωρίς περικοπές από την επιτροπή λογοκρισίας.

Η προβολή έγινε στον κινηματογράφο «Παλλάς», με καλεσμένο τον ίδιο τον Wadleigh. Στην πρώτη προβολή, οι νέοι χόρευαν και τραγουδούσαν, υπό την παρακολούθηση σαστισμένων αστυνομικών, οι οποίοι, σε κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να τους σταματήσουν. Όμως, η αστυνομία επενέβη τελικά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν επεισόδια.

Η δεύτερη προβολή που δεν πραγματοποιήθηκε

Εξωτερικά του κινηματογράφου, εκατοντάδες νέοι περίμεναν τη δεύτερη προβολή, κάτι που αποτέλεσε αφορμή για τους αστυνομικούς να παρέμβουν. Με πρόσχημα την παρενόχληση της κυκλοφορίας, ξυλοκόπησαν τους νέους που διασκέδαζαν. Πολλοί τραυματίστηκαν και έγιναν 13 προσαγωγές. Έτσι, η δεύτερη προβολή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, ενώ την επόμενη ημέρα απαγορεύτηκε η προβολή της ταινίας, καθώς θεωρήθηκε ότι «διαφθείρει τα ήθη».

Την εποχή εκείνη, η Ελλάδα βρισκόταν ακόμη «εις τον γύψον», αλλά ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος προσπαθούσε να παρουσιάσει μια πιο ήπια εικόνα του καθεστώτος του. Ωστόσο, οι «σκληροί» της χούντας δεν ήθελαν να προβάλλεται ούτε αυτή η «εκδοχή» της ταινίας και άσκησαν σφοδρή κριτική στον Παπαδόπουλο και τον Γεωργαλά.

Ο Γεώργιος Γεωργαλάς, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και πρώτος κυβερνητικός εκπρόσωπος της δικτατορίας, έδωσε εντολή να κοπούν τα επίμαχα σημεία της ταινίας, προκειμένου να αρχίσει να προβάλλεται ξανά. Η επιτροπή λογοκρισίας ανέλαβε την αποστολή αυτή και προχώρησε σε περικοπές που ξεπέρασαν τη μία ώρα. Ωστόσο, οι αντιδράσεις από τους σκληρούς της χούντας συνεχίστηκαν μέσω του Τύπου, που ασκούσε κριτική στην απόφαση του Παπαδόπουλου.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο