«Ο Παύλος μας είπε να φύγουμε, τρέξτε! μας είπε και αρχίσαμε να τρέχουμε. Εκείνος έμεινε πίσω για να τους καθυστερήσει»!
Αυτή η φράση από την κατάθεση ενός φίλου του Παύλου Φύσσα αποκαλύπτει πολλά. Ο αντιφασίστας μουσικός, την νύχτα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, επέλεξε να παραμείνει και να αντιμετωπίσει τον Ρουπακιά και τους άλλους χρυσαυγίτες, αποφασισμένος να τους σταματήσει από το να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά. Δεν έτρεξε, ούτε κρύφτηκε.
«Μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθαίνεις, όμορφα κι όρθιος σε δημόσια θέα»
Η δίκη των χρυσαυγιτών αποκάλυψε πολλές πτυχές της δράσης τους, κυρίως μέσω των sms που αντάλλαξαν την μοιραία νύχτα. Αποδείχθηκε ότι χρειάστηκαν μόλις 55 λεπτά για να συγκροτηθεί το τάγμα εφόδου με επικεφαλής τον Ρουπακιά και 59 λεπτά μέχρι τη δολοφονία του Παύλου.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις, οι τρεις χρυσαυγίτες που βρίσκονταν στο «Κοράλλι» ήταν οι Άγγος, Τσαλίκης και Μιχάλαρος. Ο Μιχάλαρος ήταν αυτός που ήρθε σε επαφή με την παρέα του Φύσσα. Λίγο πριν τις 11 το βράδυ, η παρέα παρατήρησε έντονη κινητικότητα από τους χρυσαυγίτες, οι οποίοι φαίνεται ότι δεν ασχολούνταν πλέον με τον ποδοσφαιρικό αγώνα.
Στις 23:03, άρχισαν οι πρώτες επικοινωνίες. Ο Άγγος τηλεφώνησε στον Καζατζόγλου, ενημερώνοντάς τον για την παρουσία του Παύλου. Ακολούθησαν τηλεφωνήματα και sms, με την κατάσταση να κλιμακώνεται. Στις 23:58, οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στον Παύλο και την παρέα του, ακριβώς 55 λεπτά μετά την πρώτη επικοινωνία.
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα συνέβη περίπου στις 00:04, μόλις 59 λεπτά μετά την αρχή των τηλεφωνημάτων. Η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αποκάλυψε ότι ο Γιάννης Λαγός ενημέρωσε τον Νίκο Μιχαλολιάκο για τη δολοφονία περίπου 33 λεπτά μετά την επίθεση.
Το άγνωστο τηλεφώνημα που είχε δεχθεί η ΕΛΑΣ πριν το φονικό
Η έρευνα του Forensic Architecture αποκάλυψε και την αδράνεια της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Στις 23:54:14, το κέντρο της Άμεσης Δράσης ενημερώθηκε για το τάγμα εφόδου. Ένας πολίτης είχε παρατηρήσει τους χρυσαυγίτες να κατευθύνονται προς το «Κοράλλι» και ενημέρωσε την αστυνομία για τον κίνδυνο.
Αν και οι αστυνομικοί ήταν παρόντες πριν από τη δολοφονία, δεν επενέβησαν. Η έρευνα έδειξε ότι ο Ρουπακιάς πέρασε ανάμεσα από δύο αστυνομικούς που απλά παρακολουθούσαν την επίθεση. Μετά τη δολοφονία, οι αστυνομικοί αντέδρασαν, αλλά οι πρώτες τους ενέργειες ήταν να προσπαθήσουν να συλλάβουν τον Παύλο Φύσσα, αντί για τον δολοφόνο του.
Ο Παύλος, όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν, τους είπε: «Εμένα πάτε να πιάσετε; Αυτός με μαχαίρωσε». Στη συνέχεια, υπέδειξε τον Ρουπακιά ως τον δράστη. Οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης που έφτασαν αργότερα, ήταν αυτοί που τελικά συνέλαβαν τον Ρουπακιά.
Η δικηγόρος Χρύσα Παπαδοπούλου, εκπροσωπώντας την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, δήλωσε ότι η δολοφονία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι αστυνομικοί είχαν ενεργήσει οργανωμένα και συντεταγμένα. Η απραξία τους επικρίθηκε και από την πρόεδρο του Εφετείου, Σοφία Πανουτσακοπούλου, κατά τη διάρκεια της δίκης.
Για την ιστορία, οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ τιμήθηκαν από την πολιτεία για την υπηρεσία τους εκείνη τη νύχτα, παρά την απραξία τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης.