Σημάδια Αυτισμού που...

Σημάδια Αυτισμού που Πρέπει να Προσέξουν οι Γονείς

Μικροί & μεγάλοι

Περιεχόμενα

Σημάδια Αυτισμού που Πρέπει να Προσέξουν οι Γονείς

 

Αυτισμός: Μια Σύνθετη Νευροαναπτυξιακή Διαταραχή

Ο αυτισμός είναι μια εκ γενετής και δια βίου νευροαναπτυξιακή διαταραχή που αφορά πολλές και σημαντικές πτυχές της λειτουργικότητας ενός ατόμου. Τα πρώτα σημάδια του αυτισμού συνήθως εμφανίζονται στην βρεφική ηλικία, όμως η διάγνωση συχνά τοποθετείται μεταξύ των 3 και 5 ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάγνωση μπορεί να καθυστερήσει εώς και αργότερα.

Κατανόηση του Εγκεφάλου

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον αυτισμό, μπορούμε να φανταστούμε τον ανθρώπινο εγκέφαλο σαν μια πολύπλοκη πλακέτα υπολογιστή. Αποτελείται από πολυάριθμα κυκλώματα που συνεργάζονται για να επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Αν υπάρχει μια βλάβη σε αυτές τις συνδέσεις, τότε ο εγκέφαλος μπορεί να μην λειτουργεί σωστά. Οι βλάβες ή οι παραγόντες, όπως μικρόβια ή χημικές ουσίες κατά την περίοδο της συναπτογένεσης, μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετική αντίληψη και λειτουργία του κόσμου.

Το Φάσμα του Αυτισμού

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι δεν υπάρχει “τυπικό παιδί” με αυτισμό. Κάθε παιδί είναι μοναδικό, οπότε έχουμε να κάνουμε με ένα φάσμα νευροαναπτυξιακής διαταραχής. Τα άτομα που επηρεάζονται μπορεί να παρουσιάζουν λειτουργικά και ποιοτικά ελλείμματα σε διάφορους τομείς, όπως η κοινωνική επικοινωνία, η γνωστική λειτουργία και οι συναισθηματικές αντιδράσεις. Συχνά, ο αυτισμός συνυπάρχει με άλλες διαταραχές, όπως η ΔΕΠ-Υ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας), και η νοητική υστέρηση.

Θεραπευτικές Παρεμβάσεις

Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση είναι καθοριστικές. Πολλά άτομα με αυτισμό βελτιώνουν σημαντικά τις δεξιότητές τους, εντάσσονται στην κοινωνία και αναπτύσσουν σχέσεις. Ωστόσο, αν η παρέμβαση δεν γίνει έγκαιρα ή δεν είναι επαρκής, τα άτομα αυτά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα κατά την ενήλικη ζωή, όπως κοινωνική απομόνωση και διάφορα ψυχικά νοσήματα.

Συμπτώματα που Πρέπει να Προκαλέσουν Ανησυχία

Οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν σημάδια όπως:

  • Καθυστέρηση στην ομιλία ή το περπάτημα κατά το πρώτο έτος (αναπτυξιακά ορόσημα).
  • Δυσκολία στην κοινωνική επικοινωνία, όπως η αδυναμία να ανταποκριθούν στο όνομά τους ή η έλλειψη ενδιαφέροντος για παιχνίδια με άλλα παιδιά.
  • Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή στέρεες ρουτίνες.
  • Αισθητηριακές ευαισθησίες ή προβλήματα συμπεριφοράς (π.χ. υπερβολική αντίδραση σε ερεθίσματα).

Αναζητώντας Βοήθεια

Εάν τα παραπάνω συμπτώματα παρατηρηθούν, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε ένα ειδικό αναπτυξιολόγο. Τα ερωτήματα που έχετε σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού σας μπορούν αρχικά να συζητηθούν με τον παιδίατρο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει και θα σας παραπέμψει για περαιτέρω αξιολόγηση.

Υπάρχουν Θεραπείες;

Δυστυχώς, ως σήμερα δεν υπάρχει φάρμακο που να θεραπεύει τον αυτισμό. Οι κύριες θεραπευτικές παρεμβάσεις επικεντρώνονται σε προγράμματα τροποποίησης συμπεριφοράς και εκπαίδευσης. Αυτά τα προγράμματα θα πρέπει να είναι εξατομικευμένα, προσαρμοσμένα στις μοναδικές ανάγκες του κάθε ατόμου.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται σημαντική αύξηση στις διαγνώσεις αυτισμού. Σύμφωνα με στοιχεία του CDC, το 2020 1 στα 36 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες διαγνώστηκαν με αυτισμό, με τους άνδρες να είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν σε σχέση με τις γυναίκες. Αυτό δημιουργεί την ευκαιρία καθώς και την ανάγκη έγκαιρης και κατάλληλης παρέμβασης.

Τελικές Σκέψεις

Αν έχετε ανησυχίες για την ανάπτυξη του παιδιού σας, το πιο σημαντικό είναι να ζητήσετε βοήθεια το συντομότερο δυνατό. Όσο νωρίτερα αναζητήσετε υποστήριξη και μιλήσετε για τις ανησυχίες σας με ειδικούς, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα. Ενημερωθείτε, μιλήστε με τον παιδίατρο σας και μην διστάσετε να αναζητήσετε έγκαιρη και εξειδικευμένη βοήθεια.

RankFlows

Step 1

Book a demo

Fill out the form below, and we will be in touch shortly.