Οι πιστοί παρασκευάζουν φανουρόπιτες, τις οποίες στη συνέχεια μοιράζουν στη γειτονιά αφού πρώτα έχουν ευλογηθεί από την εκκλησία. Με την πάροδο του χρόνου, έχει γίνει παράδοση να φτιάχνουμε φανουρόπιτα όταν αναζητούμε κάτι που έχουμε χάσει. Πολλοί άνθρωποι συνδέουν αυτή τη συνήθεια του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομά του, το οποίο προέρχεται από το ρήμα «φαίνω», που σημαίνει αποκαλύπτω.
Άγιος Φανούριος: Εύκολη φανουρόπιτα με 9 υλικά
Συνταγή από τον Τάσο Αντωνίου
Υλικά
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γραμ. πορτοκαλάδα με ανθρακικό
300 γραμ. ελαιόλαδο
300 γραμ. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
125 γραμ. καρυδόψιχα
125 γραμ. σταφίδες
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά με τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο, την κανέλα και τη μαγειρική σόδα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι και το ισιώνουμε για να ψηθεί ομοιόμορφα. Ψήνουμε για περίπου μία ώρα και προαιρετικά πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.