Ανακαλύψτε το λούπινο: Ένα όσπριο με διπλάσια πρωτεΐνη, που ρυθμίζει το σάκχαρο και τη χοληστερόλη!
Αν και δεν είναι το πιο γνωστό όσπριο, το λούπινο αξίζει να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Σύμφωνα με τον Λουκιανό, ήταν απαραίτητο στοιχείο στα δείπνα της Εκάτης, και σήμερα, η δημοτικότητά του αυξάνεται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Βόρεια Αμερική και η Ασία.
Το λούπινο είναι ένα θρεπτικό διαμάντι, πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Κάθε φλιτζάνι περιέχει φυτικές ίνες που καλύπτουν το 20% των ημερήσιων αναγκών μας, ενώ έχει τη διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σχέση με άλλα όσπρια, όπως οι φακές και τα ρεβίθια.
Αυτά τα στρογγυλά και επίπεδα σπόρια μοιάζουν με μεγάλους σπόρους καλαμποκιού και προσφέρουν μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι πηγή βασικών ανόργανων στοιχείων, όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και φυλλικό οξύ, καθώς και βιταμινών όπως η βιταμίνη C και η ριβοφλαβίνη.
Επιπλέον, το λούπινο θεωρείται εξαιρετική πηγή μαγνησίου, προσφέροντας 90mg ανά φλιτζάνι, που καλύπτει περίπου το 22% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης για άνδρες και γυναίκες. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, καθώς και φυτοστερόλες που συμβάλλουν στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα.
Είναι καιρός να γνωρίσετε αυτό το άγνωστο όσπριο και να το εντάξετε στη διατροφή σας. Απολαύστε τα θρεπτικά του οφέλη και φέρτε ποικιλία στο καθημερινό σας μενού!