“`html
Υλικά για Στριφτόπιτα
- 250 γρ. μανούρι
- 200 γρ. ανθότυρο
- 3 αυγά
- 100 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 12 φύλλα Βηρυτού
- Πιπέρι και αλάτι κατά προτίμηση
Υλικά για την επάλειψη
- 100 γρ. βούτυρο
- 2 αυγά
- 2 κουταλιές γιαούρτι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα θρυμματισμένα τυριά, τα 3 αυγά, το πιπέρι και το λιωμένο βούτυρο. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε το μείγμα.
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για να σφίξει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C με αντιστάσεις.
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 50 εκ.
Τοποθετούμε 2 φύλλα Βηρυτού στον πάγκο και τα αλείφουμε με βούτυρο. Στη συνέχεια, βάζουμε κατά μήκος 3 κουταλιές από το μείγμα τυριών και τυλίγουμε το φύλλο ώστε να σχηματίσουμε ένα μακρύ λουκάνικο.
Τοποθετούμε το λουκάνικο στο ταψί, ξεκινώντας από το κέντρο και σχηματίζουμε ένα σαλιγκάρι. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας τα κυκλικά στο ταψί, αφήνοντας κενά μεταξύ τους ώστε να μπορέσουν να ψηθούν σωστά.
Βουτυρώνουμε όλα τα φύλλα. Σε ένα μπολ, χτυπάμε το αυγό με το γιαούρτι και αλείφουμε την πίτα με το μείγμα αυτό.
Ψήνουμε την πίτα για 50-60 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη, την βγάζουμε από τον φούρνο και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λευκό και μαύρο σουσάμι. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για λίγο πριν την σερβίρουμε.
Ειδήσεις σήμερα
“`
Αυτή η αναδιατύπωση διατηρεί την αρχική συνταγή αλλά την καθιστά πιο προσιτή και ευανάγνωστη για το κοινό.