Η κλασική, παραδοσιακή και αναζωογονητική σούπα της γιαγιάς, που έχει θεραπευτικές ιδιότητες κατά του κρυολογήματος και της γρίπης.
Η κοτόσουπα της γιαγιάς είναι η ιδανική λύση για τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες, προσφέροντας ζεστασιά και θρεπτικά συστατικά.
Αυτή η σούπα είναι το τέλειο πιάτο για τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα, γεμάτη βιταμίνες και πρωτεΐνες, και παρασκευάζεται γρήγορα και εύκολα.
Ιδανική για… υγιείς ανθρώπους που χρειάζονται ενίσχυση όταν είναι άρρωστοι!
Υλικά
• ½ κοτόπουλο ή κότα (καλύτερα να είναι χωριάτικη και μεγαλύτερης ηλικίας)
• 1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι σουπέ ή γλασέ
• ¼ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• χυμός από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Αρχικά, καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το κοτόπουλο, κόβοντάς το σε μερίδες. Σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, τοποθετούμε το κοτόπουλο και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθεί περίπου μέχρι τη μέση της κατσαρόλας.
Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Αν χρησιμοποιούμε κότα, ειδικά αν είναι χωριάτικη και έχει αρκετό λίπος, μπορούμε να παραλείψουμε το λάδι.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 60-90 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του πουλερικού, μέχρι να είναι καλά βρασμένο. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Αφού βράσει το κοτόπουλο, το βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Σε μια άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε 6 φλυτζάνια του τσαγιού από τον σουρωμένο ζωμό και μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το πλυμένο και στραγγισμένο ρύζι.
Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε αλάτι. Βράζουμε το ρύζι σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι να είναι έτοιμο.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε βαθύ πιάτο, προσθέτοντας αρκετό χυμό λεμονιού και ένα κομμάτι κοτόπουλο (με ή χωρίς αλατοπίπερο).
— Ο ζωμός που περισσεύει μπορεί να αποθηκευτεί σε μπολ που κλείνουν καλά και να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2 ημέρες ή στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 μήνες.
— Για να εμπλουτίσουμε τη γεύση της σούπας, μπορούμε να προσθέσουμε κατά το βράσιμο του κοτόπουλου 1 καρότο, 1 κρεμμύδι και 3-4 κλωνάρια σέλινο.