Πώς να καθαρίσετε σωστά τα λαχανικά
Ο καθαρισμός των λαχανικών είναι απαραίτητος για την υγεία σας, καθώς βοηθά στην απομάκρυνση βρωμιάς και φυτοφαρμάκων. Εάν δεν πλένετε τα λαχανικά σας, διατρέχετε τον κίνδυνο τροφιμογενούς ασθένειας.
Είτε πρόκειται για σέλινο είτε για κουνουπίδι, είναι σημαντικό να τα πλένετε πριν τα καταναλώσετε. Ακολουθούν οι καλύτεροι τρόποι για να διασφαλίσετε ότι τα λαχανικά σας είναι ασφαλή, τραγανά και νόστιμα.
- Πρώτα, πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 δευτερόλεπτα πριν αγγίξετε τα λαχανικά.
- Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές σανίδες κοπής για φρέσκα λαχανικά και ωμό κρέας, ώστε να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση. Όποτε είναι εφικτό, πλένετε τις σανίδες κοπής στο πλυντήριο πιάτων.
- Ξεπλύνετε όλα τα λαχανικά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε τυχόν βακτήρια, βρωμιά ή φυτοφάρμακα.
- Για φυλλώδη λαχανικά, χωρίστε τα μεγάλα φύλλα και ξεπλύνετε τα με κρύο νερό. Στη συνέχεια, βυθίστε τα σε ένα μπολ με κρύο νερό και αναποδογυρίστε τα για να απομακρυνθεί η βρωμιά. Στραγγίξτε και επαναλάβετε αν χρειάζεται.
- Για ρίζες όπως καρότα και πατάτες, πλύνετε τα με κρύο νερό, αφαιρώντας την ορατή βρωμιά. Μην τα ξεφλουδίσετε πριν το πλύσιμο για να αποφύγετε τη μεταφορά παθογόνων.
- Σκληρά λαχανικά όπως αγγούρια και κολοκυθάκια πρέπει επίσης να ξεπλένονται και να τρίβονται κάτω από κρύο νερό, ειδικά αν θα καταναλωθούν ωμά. Αυτό ισχύει και για λαχανικά με σκληρό δέρμα, όπως το σκουός.
Ο στόχος είναι να αποτραπεί η εισαγωγή ρύπων από τα χέρια, τις σανίδες κοπής και τα μαχαίρια. Είναι σημαντικό να έχετε καθαρά εργαλεία. Το ξέπλυμα με δροσερό, τρεχούμενο νερό διατηρεί κλειστούς τους πόρους των λαχανικών, περιορίζοντας την είσοδο βακτηρίων.
pexels
Μούλιασμα των λαχανικών
Ενώ μπορείτε να μουλιάσετε φυλλώδη λαχανικά σε ένα μπολ με κρύο νερό, αποφύγετε το μούλιασμα άλλων λαχανικών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό μπορεί να επαναφέρει τη μόλυνση. Επίσης, μην χρησιμοποιείτε σαπούνι, καθώς τα λαχανικά είναι πορώδη και μπορούν να απορροφήσουν χημικά.
Τα μανιτάρια δεν πρέπει να μουλιάζονται σε νερό, αλλά είναι καλύτερα να τα πλύνετε γρήγορα κάτω από κρύο νερό και να τα στεγνώσετε καλά πριν τα κόψετε ή τα μαγειρέψετε. Για επιπλέον προστασία από βακτήρια και μούχλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αραιωμένο ξύδι.
Για τα περισσότερα λαχανικά, ένα καλό ξέβγαλμα με τρεχούμενο νερό είναι αρκετό. Ωστόσο, για λαχανικά όπως τα αγγούρια, που μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια ή μούχλα, ένα γρήγορο μούλιασμα σε ξύδι μπορεί να είναι χρήσιμο αν σκοπεύετε να τα αποθηκεύσετε. Φροντίστε να τα ξεπλύνετε καλά μετά για να αφαιρέσετε τη γεύση του ξιδιού.