Ανακαλύψτε πώς να ετοιμάσετε νόστιμα και παραδοσιακά μελομακάρονα, όπως τα φτιάχνει η γιαγιά σας. Αυτή η συνταγή θα σας ενθουσιάσει και θα εξασφαλίσει την επιτυχία των αγαπημένων μας γλυκών! Ετοιμάστε τον πάγκο της κουζίνας σας, προσθέστε αγάπη, μεράκι και τη χριστουγεννιάτικη σας διάθεση και ας ξεκινήσουμε τη διαδικασία για να φτιάξουμε τα μοναδικά μελομακάρονα!
Υλικά
2 ποτήρια ελαιόλαδο
3/4 από το ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά σούπας σόδα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 φλ. ζάχαρη
Για το σιρόπι:
600 ml νερό
400 γρ. ζάχαρη
400 γρ. θυμαρίσιο μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
2 ολόκληρα γαρίφαλα
1 κουτ. σούπας λεμόνι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε όλα τα υγρά συστατικά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και όλα τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε καλά με το χέρι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα απαλά από το κέντρο προς τα έξω, προσέχοντας να μην σφίξει η ζύμη.
Πλάθουμε τη ζύμη σε οβάλ σχήματα και τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόχαρτο. Χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι για να κάνουμε ανάγλυφη την επάνω επιφάνεια των μελομακάρονων. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160-165 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν για 20-25 λεπτά, ώστε να προετοιμάσουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μέλι και το χυμό λεμονιού και βράζουμε για ακόμα 2 λεπτά, ξαφρίζοντας το σιρόπι.
Βουτάμε τα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι για 1 λεπτό και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα, πασπαλίζοντας τα με καρύδι. Αυτά τα μελομακάρονα θα γίνουν το αγαπημένο σας γλυκό για φέτος τα Χριστούγεννα!