Το τσουρέκι είναι ένα σημαντικό στοιχείο της ελληνικής παράδοσης και συνδέεται με τα τοπικά έθιμα και ηθη. Έχει μεγάλη σημασία για τους Έλληνες, ειδικά κατά την περίοδο του Πάσχα. Το τσουρέκι συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι μεταμορφώνεται σε ψωμί και το ζύμωμα σε σχήμα πλεξούδας αντιπροσωπεύει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων. Σήμερα, το τσουρέκι τρώγεται όλο το χρόνο και μπορείς να το απολαμβάνεις σε διάφορες εκδοχές κάθε στιγμή της ημέρας.
Μια νηστίσιμη συνταγή για τσουρέκι από τον Πάτερ Αθανάσιο του Άγιο Όρος περιλαμβάνει συστατικά όπως ξηρή μαγιά, ζάχαρη, νερό, αλεύρι, φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού, ζάχαρη, ηλιέλαιο, μαστίχα, μαχλέπι, βανίλια και αλάτι. Η διαδικασία περιλαμβάνει το διάλυμα της μαγιάς στο νερό, την προσθήκη του προζυμιού, των υπολοίπων υλικών για τη ζύμη και το ζύμωμα μέχρι να γίνει ελαστική. Στη συνέχεια, πλάθουμε τα τσουρέκια και τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C.