Ανησυχία προκαλεί η πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα σαλμονέλας που συνδέονται με ντομάτες σε 16 ευρωπαϊκές χώρες.
Από την αρχή του έτους μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, έχουν καταγραφεί συνολικά 232 περιστατικά λοίμωξης από το βακτήριο της σαλμονέλας, με τα περισσότερα από αυτά να σχετίζονται με την κατανάλωση ντοματών από τη Σικελία.
Οι χώρες που έχουν πληγεί είναι οι εξής: Αυστρία (33 κρούσματα), Κροατία (3), Τσεχία (10), Δανία (9), Εσθονία (1), Γερμανία (62), Φινλανδία (3), Γαλλία (23), Ιρλανδία (1), Ιταλία (67), Λουξεμβούργο (2), Ολλανδία (2), Νορβηγία (3), Σλοβακία (5), Σλοβενία (2) και Σουηδία (6), ενώ 29 κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους ταξιδιώτες με σχετικές λοιμώξεις, σύμφωνα με πληροφορίες από το iatropedia.
Τα κρούσματα φαίνεται να σχετίζονται κυρίως με την κατανάλωση μικρών ντοματών, γνωστών και ως ντοματίνια, από τη Σικελία. Μοριακές αναλύσεις έχουν αποκαλύψει ότι υπάρχει κοινή πηγή μόλυνσης του βακτηρίου.
Η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στη λοίμωξη σε σύγκριση με τους άνδρες, με το 71,1% των ασθενών να έχει καταναλώσει ντομάτες, και κυρίως ντοματίνια. Το βακτήριο έχει ανιχνευθεί επίσης σε σύνθετα πιάτα, όπως αυτά που περιέχουν σιτηρά και ντομάτες ή πέστο.
Το ECDC προτείνει στις χώρες να συνεχίσουν τους συστηματικούς ελέγχους, εστιάζοντας στα ντοματίνια ως πιθανή πηγή μόλυνσης. Παράλληλα, οι πολίτες καλούνται να τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών και η προσεκτική καθαριότητα των λαχανικών, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: