Υλικά για Γεμιστά με Θαλασσινά
Θα χρειαστείτε:
- 4 μεσαίες ντομάτες
- 4 πράσινες πιπεριές
- 2 πιπεριές φλωρίνης
Για τη γέμιση:
- 80ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 400 γρ. ανάμεικτα θαλασσινά
- 150 γρ. ρύζι γλασέ
- 20ml ούζο
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
- Λίγη ζάχαρη
Για το ταψί:
- 100ml ελαιόλαδο
- 1/2 ποτήρι νερό
Διαδικασία
Αρχικά, πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Κόβουμε προσεκτικά τα καπάκια τους και αδειάζουμε την σάρκα με ένα κουταλάκι ή ένα ειδικό εργαλείο. Στις ντομάτες, πασπαλίζουμε εσωτερικά με λίγη ζάχαρη για να ενισχύσουμε τη γεύση τους.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα θαλασσινά και τα ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σάρκα από τις ντομάτες και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε τα λαχανικά μέχρι τα 3/4 της χωρητικότητάς τους. Στο ταψί, αλατίζουμε ελαφρώς τα λαχανικά εξωτερικά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μισό φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου μία ώρα. 15 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος, ξεσκεπάζουμε το ταψί ώστε τα γεμιστά να πάρουν χρώμα.