Ο ιός H5N1, γνωστός ως ιός της γρίπης των πτηνών, έχει αποτελέσει σοβαρή απειλή για τα πουλερικά παγκοσμίως, προκαλώντας σημαντικές απώλειες σε κοπάδια. Επιπλέον, έχει προσβάλει ανθρώπους, κυρίως μέσω επαφής με μολυσμένα πουλερικά.
Ο Θεόκλης Ζαούτης, πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε ότι, παρά τις ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού, δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσου κινδύνου για ανθρώπινη μετάδοση που να μπορεί να προκαλέσει πανδημία. Οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση, καθώς ο ιός θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκτήσει ικανότητα μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το 2022 καταγράφηκε η πρώτη περίπτωση του ιού H5N1 σε ανθρώπους στην Ευρώπη. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, δύο εργάτες που συμμετείχαν σε επιχείρηση ελέγχου εστίας γρίπης σε πουλερικά στην Ισπανία βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Παρά ταύτα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν επρόκειτο για συστηματική λοίμωξη, αλλά για επιφανειακή επιμόλυνση, καθώς οι εργαζόμενοι δεν παρουσίασαν συμπτώματα και δεν ανιχνεύτηκε ικανή ποσότητα ιού στα δείγματα.
Ανάλογη ήταν και η περίπτωση ενός ατόμου στην Αγγλία που διατηρούσε πάπιες με σοβαρή νοσηρότητα από H5N1. Παρόλο που βρέθηκε θετικός στον ιό τον Ιανουάριο του 2022, δεν εμφάνισε συμπτώματα. Αυτό συμβαδίζει με τη γνώση ότι η μετάδοση του H5N1 στον άνθρωπο είναι δύσκολη, καθώς απαιτεί στενή επαφή με νοσούντα πτηνά ή μολυσμένο περιβάλλον. Ωστόσο, αν ο ιός μεταδοθεί, οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές.
Ο Ζαούτης αναφέρθηκε σε συνέδριο για τους ιούς που ενδέχεται να προκαλέσουν νέα πανδημία, τονίζοντας τη σημασία της παρακολούθησης των ιών που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Οι αναπνευστικοί ιοί, όπως η γρίπη, είναι αυτοί που μας ανησυχούν περισσότερο, καθώς μπορούν να μεταδοθούν μέσω του βήχα», πρόσθεσε. «Η γρίπη έχει την ικανότητα να μεταλλάσσεται συνεχώς, κάτι που την καθιστά επικίνδυνη για μελλοντικές πανδημίες», υπογράμμισε.
Σημείωσε επίσης ότι ο ιός H5N1 παρακολουθείται διεθνώς, λόγω της πιθανότητας μετάδοσης από πτηνά σε θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Υπάρχουν καταγεγραμμένα κρούσματα ανθρώπων που μολύνθηκαν από ζώα, με τη θνησιμότητα να φτάνει το 55%. Παρόλο που τα κρούσματα είναι σπάνια, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η γρίπη αυτή μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.
«Το θετικό είναι ότι υπάρχουν δύο εμβόλια για τον ιό της γρίπης των πτηνών. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συζήτηση γύρω από τα εμβόλια και να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος θα μπορεί να τα εμπιστεύεται», τόνισε ο Ζαούτης. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ο κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης των πτηνών στον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, αλλά αυξάνεται για εκείνους που έρχονται σε επαφή με πτηνά. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από άτομα που διατηρούν οικόσιτα πουλερικά, καθώς και από το προσωπικό που συμμετέχει σε δράσεις ελέγχου εστιών γρίπης.
Μια πρόσφατη έκθεση προειδοποιεί για την ανισότητα μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης όσον αφορά την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας και την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν μελλοντικές απειλές, όπως μια νέα πανδημία. Οι ερευνητές αξιολόγησαν 36 παραμέτρους, όπως η διαθεσιμότητα φαρμάκων και η στρατηγική σχεδίαση για την υγεία. Η Νορβηγία κατέχει την πρώτη θέση, ακολουθούμενη από την Ολλανδία και τη Σουηδία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση μεταξύ 27 χωρών, μπροστά από την Τσεχία και την Εσθονία. Στην τελευταία θέση βρίσκονται χώρες όπως η Βουλγαρία και η Πολωνία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: