Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΣυνταγέςΑγνόπιτες με ξινομυζήθρα - Οι... λουκουμάδες της Κρήτης

Αγνόπιτες με ξινομυζήθρα – Οι… λουκουμάδες της Κρήτης

Ο ι αγνόπιτες οφείλουν το όνομα τους στην «αγνιά», μαλακή ζύμη τους και ή δεν είναι θέλω τα πιο κλασικά εδέσματα της κρητικής κουζίνας

Αγνόπιτες με ξινομυζήθρα – Οι… λουκουμάδες της Κρήτης

Υλικά
500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
70ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
30ml τσικουδιά
30ml χυμό θέλω πορτοκάλι ή λεμόνι
½ κουτ. γλυκού αλάτι
230ml νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
400γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης
Για το τηγάνισμα και το σερβίρισμα
ελαιόλαδο
μέλι ή πετιμέζι ή ζάχαρη άχνη ή ζάχαρη και κανέλα

Διαδικασία
Βήμα 1
Πρώτα ετοιμάζετε τη ζύμη: Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και κάνετε εντός του κέντρο μια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί το ελαιόλαδο, την τσικουδιά, το χυμό του πορτοκαλιού ή του λεμονιού και το αλάτι. {Ανακατεύετε} με τα δάχτυλα να ενωθούν τα υλικά και προσθέτετε το νερό σε 2-3 δόσεις, ζυμώνοντας παράλληλα, όσο να πάρετε μια ζύμη «αγνιά», μαλακή κι ελαστική αυτό είναι, που δεν κάνουν θα ακόμη κολλάει όμως από τα χέρια.

Βήμα 2
Χωρίζετε τη ζύμη σε 22 κομμάτια και την πλάθετε σε μπαλάκια, που αφήνετε να ξεκουραστούν σε βαμβακερή πετσέτα. Τα σκεπάζετε με μια δεύτερη πετσέτα.

Βήμα 3
Σε 1 μπολ ρίχνετε την ξινομυζήθρα και τη σπάτε με ένα πιρούνι. {Παίρνετε} ένα ένα τα μπαλάκια της ζύμης και τα ανοίγετε στην παλάμη σας σε στρογγυλά πιτάκια. Τοποθετείτε εντός του κέντρο {του καθενός} θέλω 1 κουτ. γλυκού μυζήθρα και ξεκινάτε να τραβάτε τη ζύμη λίγο χρόνο λίγο χρόνο θέλω σε όλο και να την ανασηκώνετε προς το μέσο, πάνω θέλω το τυρί. Μακροπρόθεσμα θα ακόμη δημιουργήσετε ένα πουγκάκι και το τυρί θα ακόμη κρυφτεί εντελώς. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία όσο να τελειώσουν τα υλικά σας.

Βήμα 4
Βάζετε στη φωτιά ένα τηγάνι να κάψει και ρίχνετε 1 δάχτυλο ελαιόλαδο κατά προσέγγιση.

Βήμα 5
Τοποθετείτε στον πάγκο τα «πουγκάκια» και με έναν πλάστη τα πιέζετε και τα ισιώνετε πάνω κάτω να πλατύνουν και να γίνουν σαν στρογγυλές τηγανίτες. Κάνετε μια δοκιμή ρίχνοντας ένα μικρό κομματάκι ζύμης εντός του λάδι. Αν τσιτσιρίσει χωρίς καθυστέρηση, προσαρμόζεται για τηγάνισμα.

Βήμα 6
Ρίχνετε ένα ένα τα πιτάκια και τα τηγανίζετε όσο να πάρουν χρυσαφένιο {χρώμα} πρώτα θέλω τη μία και ύστερα ωστόσο. Τα βγάζετε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί ψησίματος να στραγγίξουν θέλω το περιττό λάδι.

Βήμα 7
Σερβίρετε τις αγνόπιτες ζεστές με μέλι και κανέλα ή, αν προτιμάτε, με ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική και κανέλα.

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Δημοφιλέστερα Αρθρα