Παραδοσιακοί αφράτοι Κουραμπιέδες με αλισίβα  – Monomaxos

0
56
Παραδοσιακοί αφράτοι Κουραμπιέδες με αλισίβα  – Monomaxos


Για όσους λατρεύουν την παράδοση, αυτή η παραδοσιακή συνταγή για κουραμπιέδες με αλισίβα πραγματικά θα κάνει τη διαφορά!

Τι είναι η αλισίβα;

Η αλισίβα είναι ουσιαστικά σταχτόνερο που το έχουμε βράσει. Οι γιαγιάδες μας έβραζαν το βροχόνερο μαζί με καθαρή στάχτη από ξύλα χωρίς βαφές, κόλλες κλπ. που δεν είχαν κάψει τίποτα άλλο μαζί και έφτιαχναν την αλισίβα.

Πως φτιάχνεται η αλισίβα;

Για όσους θέλουν να φτιάξουν αυτούς τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες με αλισίβα σας δίνουμε και μια συνταγή για αλισίβα. Για τους κουραμπιέδες θα χρειαστείτε ένα φλιτζανάκι του καφέ, την υπόλοιπη φυλάξτε τη στο ψυγείο.

Θα χρειαστείτε: 1 κ.σ. στάχτη (καθαρή και καλά κοσκινισμένη) και 2 ποτήρια νερό. Βάζετε σ᾿ ένα κατσαρολάκι το νερό και τη στάχτη, (μαζεύουμε την άσπρη) καθαρισμένη και κοσκινισμένη.

Ανακατεύετε λίγο να διαλυθεί και μόλις πάρει βράση, τη βράζετε για 4′ με 5′.

Την κατεβάζετε από την φωτιά και την αφήνετε να κατασταλάξει.

Έπειτα τη σουρώνετε προσεκτικά, χρησιμοποιώντας φίλτρο του καφέ, ή διπλό τούλι, ή πολύ λεπτή σίτα, ή τουλπάνι, περνώντας μόνο το υγρό και όχι το κατακάθι. Τη σουρώνετε ξανά μια, δυο φορές και είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσετε.

Εμπρός λοιπόν, φέτος τα Χριστούγεννα δοκιμάστε αυτή την παραδοσιακή συνταγή για κουραμπιέδες με αλισίβα και θα σας μείνει αξέχαστη!

Παραδοσιακοί τραγανοί Κουραμπιέδες με αλισίβα

Συστατικά

600 γρ. βούτυρο γάλακτος
1 φλυτζανάκι του καφέ ζάχαρη άχνη

1/2 ποτήρι λάδι
1 κιλό αλεύρι (ίσως και λίγο ακόμα)

1 φλυτζανάκι του καφέ αλισίβα
1 φλυτζανάκι του καφέ ούζο

1 ολόκληρο αυγό και 1 κρόκο
400 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα

1 κιλό ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα

Οδηγίες

Για να φτιάξετε αυτή την παραδοσιακή συνταγή για κουραμπιέδες ξεκινήστε καβουρδίζοντας τα αμύγδαλα. Απλώστε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και τα ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στις αντιστάσεις. Αφήστε τα να κρυώσουν καλά και κοπανίστε στο γουδί σε χοντρά κομμάτια.

Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη άχνη (με το φτερό). Χτυπήστε τα πολύ καλά σε δυνατή ταχύτητα (περίπου 20 λεπτά) μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο.

Χαμηλώστε τη ταχύτητα στο μίξερ και προσθέστε το ούζο, την αλισίβα, το αυγό και τον κρόκο και ανακατέψτε. Ρίξτε λίγο λίγο το αλεύρι και τα αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα και πλάστε στο χέρι μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

Πλάθετε στρογγυλούς κουραμπιέδες 3 εκ. και τους πιέζετε με το δάχτυλο ελαφρώς στην κορυφή. Βάλτε τους κουραμπιέδες σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20-30 λεπτά, ανάλογα και με το μέγεθος.

Βγάλτε τους κουραμπιέδες από το φούρνο και αφήστε τους να κρυώσουν πολύ καλά. Στη συνέχεια ρίξτε τους σε ένα ταψί γεμάτο άχνη.

Γυρίστε τους να καλυφθούν καλά και μεταφέρετε σε μια πιατέλα. Σερβίρετε σε πυραμίδα πασπαλίζοντας κάθε σειρά με άχνη ζάχαρη.

Ζωη Λάσκαρη: Σαν σήμερα γεννιέται η ελληνίδα Μπριζίτ Μπαρντό – Το αφιέρωμα της Φίνος Φιλμ [Βίντεο]

Πέθανε 19χρονη influencer μετά από επείγουσα μεταμόσχευση ήπατος

Η «ιπτάμενη πιανίστρια» προσγειώνεται στη Θεσσαλονίκη: Μία πιανίστρια και δύο πιάνα στην ίδια σκηνή [Εικόνες]