Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΖουμ του James Webb σε ζευγάρι νεογέννητων άστρων (βίντεο)

Ζουμ του James Webb σε ζευγάρι νεογέννητων άστρων (βίντεο)

Μια ακόμη εκπληκτική σκηνή από το Σύμπαν κατέγραψε με τα προηγμένα του όργανα και συστήματα το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb .Το τηλεσκόπιο έστρεψε το βλέμμα του σε ένα ζευγάρι νεογέννητων άστρων που είναι γνωστά ως γνωστά ως Herbig-Haro 46/47 καταγράφοντας εικόνες υψηλής ανάλυσης κοντά στο υπέρυθρο του φάσματος. Οι εικόνες αποκαλύπτουν λεπτομέρειες τόσο των άστρων όσο και του κοσμικού περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται, λεπτομέρειες που θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς γέννησης και εξέλιξης των άστρων.

Τα δύο άστρα που βρίσκονται σε απόσταση 1,470 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό των Ιστίων βρίσκονται μέσα στην πορτοκαλολευκής απόχρωσης περιοχή του δίσκου αερίου και σκόνης που έχει σχηματιστεί γύρω από αυτά και τροφοδοτεί την ανάπτυξή τους καθώς συνεχίζουν να αποκτούν μάζα. Ο δίσκος δεν είναι ορατός, αλλά η σκιά του φαίνεται στις δύο σκοτεινές, κωνικές περιοχές που περιβάλλουν τα δύο άστρα.

Στην εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA διακρίνονται τα δύο άστρα που βρίσκονται σχεδόν στο μέσο μιας κοσμικής δομής με δύο λοβούς. Μεγάλο μέρος αυτής της ύλης εκτοξεύτηκε από αυτά τα άστρα καθώς «καταπίνουν» και στη συνέχεια εκτοξεύουν το αέριο και τη σκόνη που τα περιβάλλει σε μια διεργασία που διαρκεί χιλιάδες έτη.

Όταν η ύλη από τις πιο πρόσφατες εκτοξεύσεις πηγαίνει και συναντά την ύλη που ήδη υπάρχει εκεί αλλάζει το σχήμα αυτών των λοβών. Αυτή η δραστηριότητα μοιάζει με ένα μεγάλο σιντριβάνι που ανάβει και σβήνει με γρήγορο αλλά και ταυτόχρονα ακανόνιστο ρυθμό. Κάποιες εκτοξεύσεις στέλνουν περισσότερη ύλη και άλλες φορές η ύλη εκτοξεύεται με μεγαλύτερες ταχύτητες. Αυτό σχετίζεται με το πόση ύλη έπεσε στα άστρα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Οι πιο πρόσφατες εκτοξεύσεις των δύο άστρων εμφανίζονται στην εικόνα με μπλε χρώμα και μοιάζουν με νήμα.

Naftemporiki.gr

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Δημοφιλέστερα Αρθρα