13.3 C
Athens
Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΑντιδράσεις από τους τεχνολογικούς γίγαντες για την απαγόρευση των social media σε...

Αντιδράσεις από τους τεχνολογικούς γίγαντες για την απαγόρευση των social media σε ανήλικους στην Αυστραλία

Σήμερα, οι τεχνολογικοί κολοσσοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε έναν νέο νόμο που ψηφίστηκε στην Αυστραλία, ο οποίος απαγορεύει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για άτομα κάτω των 16 ετών. Οι εταιρείες προειδοποιούν ότι αυτή η απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει τους νέους σε επικίνδυνες εναλλακτικές πλατφόρμες.

Οι κυρώσεις για τις εταιρείες που δεν θα συμμορφωθούν με την απόφαση ενδέχεται να ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε την Πέμπτη από το αυστραλιανό κοινοβούλιο, απαιτεί από πλατφόρμες όπως το X, το TikTok, το Instagram, το Facebook και το Snapchat να λάβουν «εύλογα μέτρα» για να αποτρέψουν την εγγραφή παιδιών και εφήβων.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν τα 50 εκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια (30,7 εκατ. ευρώ).

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζι είχε προειδοποιήσει τους τεχνολογικούς γίγαντες για τις προθέσεις της, μετά από μαρτυρίες γονέων που ανέφεραν ότι τα παιδιά τους υπήρξαν θύματα διαδικτυνικής παρενόχλησης, με σοβαρές συνέπειες για την ψυχική τους υγεία.

Διαβουλεύσεις για την εφαρμογή του νόμου ζητεί η Meta

Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, εξέφρασε την ανησυχία της ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν έχει λάβει υπόψη τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι τεχνολογικοί γίγαντες για την ασφάλεια των ανηλίκων. Παρά τις επιφυλάξεις της, δήλωσε ότι θα τηρήσει τον νόμο.

Το TikTok, που είναι δημοφιλές μεταξύ των εφήβων, προειδοποίησε ότι η απαγόρευση μπορεί να σπρώξει τους νέους σε πιο σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου. Υπογράμμισε τη σημασία συνεργασίας με την κυβέρνηση για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εφήβων και να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες του νόμου.

Η Snap, η μητρική εταιρεία του Snapchat, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο αφήνει αναπάντητα ερωτήματα, αλλά δεσμεύτηκε να συνεργαστεί για την ανάπτυξη μιας προσέγγισης που θα προάγει την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.

Η Unicef στην Αυστραλία χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μη μαγική λύση» για τους κινδύνους του διαδικτύου, προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά σε κρυφές και ανεπίβλεπτες διαδικτυακές περιοχές. Η Κέιτι Μάσκιλ, εκπρόσωπος της Unicef, τόνισε ότι οι νέοι πρέπει να προστατευθούν, αλλά δεν πρέπει να αποκλειστούν από τον ψηφιακό κόσμο.

«Αυτή η απαγόρευση κινδυνεύει να τους στερήσει πρόσβαση σε σημαντικούς τομείς του διαδικτυακού κόσμου που είναι κρίσιμοι για την ευημερία τους», πρόσθεσε.

Αμφιβολίες για την εφαρμογή του μέτρου

Το νομοσχέδιο δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή της απαγόρευσης, και αρκετοί ειδικοί αμφισβητούν την τεχνική δυνατότητα εφαρμογής του. Ένα από τα κύρια ζητήματα είναι η προστασία της ιδιωτικότητας, με τροποποιήσεις που επιτρέπουν στους χρήστες να μην χρειάζεται να αποδεικνύουν την ηλικία τους με ταυτότητα.

Άλλες χώρες έχουν επιβάλει κατώτατο όριο ηλικίας για την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη Φλόριντα, ΗΠΑ, θα τεθεί σε εφαρμογή νόμος τον Ιανουάριο που απαγορεύει στους ανηλίκους κάτω των 14 ετών να ανοίγουν λογαριασμό. Στην Ισπανία, νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούνιο απαγορεύει την πρόσβαση σε ανηλίκους κάτω των 16 ετών, ενώ στη Γαλλία, νόμος που ορίζει την «ψηφιακή ωριμότητα» στα 15 έτη αναμένει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Κίνα, οι ανήλικοι περιορίζονται στην πρόσβαση από το 2021, με αυστηρούς κανόνες ταυτοποίησης και περιορισμούς στον χρόνο χρήσης των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Η εφαρμογή του νόμου στην Αυστραλία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σε έναν χρόνο, με τις τεχνολογικές εταιρείες να δηλώνουν ότι θα συνεργαστούν με την κυβέρνηση για την επίτευξη ενός βιώσιμου και εφαρμόσιμου σχεδίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια