30.9 C
Athens
ΑρχικήΤεχνολογίαGoogle στη «N»: Το πρόγραμμα μας τεχνητής νοημοσύνης μιλά και καταλαβαίνει ελληνικά

Google στη «N»: Το πρόγραμμα μας τεχνητής νοημοσύνης μιλά και καταλαβαίνει ελληνικά

Η εμφάνιση πριν από δέκα μήνες του ChatGPT προκάλεσε τεκτονικές αλλαγές όχι μόνο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης αλλά στη βιομηχανία της τεχνολογίας γενικότερα με προεκτάσεις σε κάθε πτυχή της σύγχρονης ανθρώπινης κοινωνίας. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι η πρόσφατη έναρξης απεργίας ηθοποιών και σεναριογράφων στο Χόλιγουντ όπου ένα από τα βασικά αιτήματα είναι η συμφωνία με τα κινηματογραφικά στούντιο για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να μην χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από τα στούντιο εναντίον τους.
Όλες οι μεγάλες εταιρείες τις βιομηχανίας της τεχνολογίας και ειδικότερα αυτές που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο και τα social media αναπτύσσουν τα δικά τους προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης σε μια κούρσα που η γραμμή τερματισμού δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Οι φίλοι της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα έχουν τώρα στη διάθεση τους ένα νέο προηγμένο εργαλείο. Πρόκειται για την νέα αναβαθμισμένη έκδοση του Bard, του προγράμματος που αποτελεί την απάντηση της Google στο ChatGPT της Open AI. Το Bard λειτουργεί αυτόνομα αλλά και συνδυασμό με την μηχανή αναζήτησης της Google αν το επιθυμεί ο χρήστης του για πιο εμπλουτισμένη εμπειρία και αναζητήσεις. Η Google ομολογεί ότι το πρόκειται για μια πρώιμη έκδοση του προγράμματος το οποίο θα εξελίσσει παράλληλα με την λειτουργία του βάση της μελέτης της χρήσης του και των σχολίων που θα κάνουν οι χρήστες. Το ενδιαφέρον είναι ότι το Bard μιλάει και κατανοεί δεκάδες γλώσσες ανάμεσα στις οποίες και τα ελληνικά.
Για την νέα έκδοση του Bard αλλά και τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και τις ανησυχίες που υπάρχουν για αυτήν μίλησε στο Naftemporiki.gr ο Μάρτιν Μπάεουμλ, μηχανικός λογισμικού της Google που εργάζεται στην ανάπτυξη του Bard και απάντησε στις ερωτήσεις μας ως εκπρόσωπος της ομάδας του Bard.

Ποιος είναι ο στόχος της Google με τη δημιουργία του Bard;
«Το Bard είναι ένα πείραμα που υποστηρίζεται από το Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο PaLM 2 της Google που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συνεργάζονται με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Εστιάζουμε στην οικοδόμηση μιας εμπειρίας που αγαπούν οι άνθρωποι, μια εμπειρία που πυροδοτεί την περιέργειά τους, διεγείρει τη φαντασία τους και βοηθά να ζωντανέψουν τις ιδέες τους.
Έχουμε ακούσει από χρήστες σε όλο τον κόσμο για τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούν το Bard ως εργαλείο για να αυξήσουν τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά τους. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι το έχουν χρησιμοποιήσει για να προετοιμαστούν για μια συνέντευξη για δουλειά δίνοντας στον Bard την περιγραφή της θέσης εργασίας και ρωτώντας ποιες ερωτήσεις μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Άλλοι το χρησιμοποιούν για να γράψουν ένα πρώτο σχέδιο εκθέσεων ή άλλων εγγράφων. Το Bard θα μπορούσε να προτείνει ιδέες για μια οικογενειακή απόδραση μέσα σε τρεις ώρες από την Αθήνα, ακόμη και να δημιουργήσει έναν πίνακα με βάση αυτό και να τον στείλει στο Gmail, ώστε να μπορείτε να τον μοιραστείτε με άλλα μέλη της οικογένειας.
Από τότε που κυκλοφόρησε το Bard ως πρώιμο πείραμα τον Μάρτιο, επαναλάβαμε γρήγορα να συμπεριλάβουμε νέες δυνατότητες και δυνατότητες όπως κωδικοποίηση, εικόνες, βελτιωμένες δεξιότητες μαθηματικών και συλλογισμών και πιο πρόσφατα επεκτείνοντας το Bard σε πολλές νέες γλώσσες.

Η νέα έκδοση του Bard που είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα και στην ελληνική γλώσσα τι χαρακτηριστικά έχει;

To Bard πλέον μιλά και καταλαβαίνει ελληνικά, επιτρέποντας στους χρήστες μας στην Ελλάδα να συνεργάζονται δημιουργικά με τον Bard στη μητρική τους γλώσσα. Με την πρόσφατη επέκταση, προσθέσαμε επίσης τη δυνατότητα να «καρφιτσώσετε» μια συνομιλία με τον Bard για να συνεχίσετε εύκολα από εκεί που σταματήσατε και να βασιστείτε σε μια προηγούμενη ιδέα. Μπορείτε να μοιραστείτε τις απαντήσεις του Bard με φίλους χρησιμοποιώντας τη νέα δυνατότητα κοινής χρήσης. Και αν αλλάξετε τη γλώσσα στα Αγγλικά μπορείτε να ανεβάσετε μια εικόνα και να ζητήσετε από τον Bard να την αναλύσει, ελπίζουμε να κάνουμε σύντομα αυτή τη δυνατότητα διαθέσιμη και στα ελληνικά.

Ποια είναι η θέση της Google σχετικά με τις ανησυχίες που εγείρονται σχετικά με τη χρήση προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης; Ανησυχίες σαν αυτές που εξέφρασε πρόσφατα σε συνεντεύξεις του επικεφαλής της Google Σούνταρ Πιτσάι.

Αυτή η τεχνολογία δεν είναι μόνο νέα αλλά εξελίσσεται γρήγορα επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε ως συνεργάτες με ρυθμιστικές αρχές και φορείς χάραξης πολιτικής, ώστε να το κάνουμε σωστά. Αυτή ήταν η προσέγγισή μας από την αρχή. Ως μέρος της κυκλοφορίας μας στην Ελλάδα και την ΕΕ, λάβαμε πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της διαφάνειας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης ενός νέου Κέντρου βοήθειας για το απόρρητο που είναι άμεσα προσβάσιμο από τη διεπαφή του Bard και συγκεντρώνει το βασικό περιεχόμενο απορρήτου. Και οι χρήστες μας έχουν τον έλεγχο των δεδομένων τους, για παράδειγμα μπορούν να διαγράψουν τη δραστηριότητά τους στο Bard από τον λογαριασμό τους ανά πάσα στιγμή στο MyActivity.

Naftemporiki.gr

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Δημοφιλέστερα Αρθρα