Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΤεχνολογίαGoogle: «Αντίο» passwords, πάμε στα passkeys - Τι αλλάζει - Monomaxos

Google: «Αντίο» passwords, πάμε στα passkeys – Τι αλλάζει – Monomaxos


Βαρεθήκατε τα passwords; Το ίδιο συμβαίνει και με τις μεγάλες διαδικτυακές επιχειρήσεις, όπως τη Google. Και τούτο γιατί οι κωδικοί δημιουργούν πολλά πιθανά τρωτά σημεία για τν ασφάλεια των χρηστών. Κάτι νέο λοιπόν μπαίνει στη ζωή μας και αυτά είναι τα λεγόμενα passkeys. Εκ πρώτης όψεως μοιάζουν πολύ με τα passwords, αλλά στόχος τους είναι να βελτιώσουν την εμπειρία για όλους… πλην των χάκερς.

Τι είναι το passkey;

Πρόκειται για ένα μοναδικό κλειδί που ταυτοποιεί τον χρήστη και τον λογαριασμό του. Είναι ένας τρόπος σύνδεσης σχεδιασμένος να “μοιράζεται” εύκολα και με ασφάλεια μεταξύ των διαφορετικών συσκευών.

Τα passkeys δημιουργούνται επί του παρόντος με το πρότυπο WebAuthn και χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση δημόσιου κλειδιού. Την πρώτη φορά που ένας χρήστης συνδέεται με την τεχνολογία του passkey, δημιουργείται ένα ζεύγος κλειδιών. Ένα κλειδί βρίσκεται στη συσκευή σας και είναι απόρρητο. Το άλλο κλειδί, που είναι το δημόσιο κλειδί, αποθηκεύεται στους διακομιστές της υπηρεσίας. Όταν τα δύο κλειδιά ταιριάζουν, οι πληροφορίες σύνδεσης κοινοποιούνται. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ενσωματωμένα βιομετρικά στοιχεία ή άλλο έλεγχο ταυτότητας του τηλεφώνου τους Android για να ξεκλειδώσουν και να μοιραστούν το κλειδί.

Σε τι διαφέρουν τα passkeys από τα passwords

Μία πολύ βασική αλλαγή: Δεν χρειάζεται να θυμάστε τα πάντα. Τα passkeys είναι μεγάλες αλληλουχίες σε σύγκριση με τους κωδικούς πρόσβασης, γεγονός που τους παρέχει ισχυρή ασφάλεια, αλλά δεν έχουν σχεδιαστεί για να πληκτρολογούνται με μη αυτόματο τρόπο. Αντίθετα, η συσκευή σας και ο διακομιστής διατηρούν το ζεύγος κωδικών πρόσβασης ασφαλές και τα ταιριάζουν όταν χρειάζεται με ένα πρωτόκολλο «γρήγορης χειραψίας». Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσετε βιομετρικά στοιχεία ή παρόμοια ασφάλεια για να συνδεθείτε στη συσκευή ελέγχου ταυτότητας.Σύνδεσμος πηγής

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments