Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας SOPHOS εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση στην ιστοσελίδα της, καλώντας τους χρήστες να αποφεύγουν την πληκτρολόγηση έξι συγκεκριμένων λέξεων στις μηχανές αναζήτησης.
Αρκετοί χρήστες του διαδικτύου, όταν έψαχναν στο Google ή σε άλλες μηχανές αναζήτησης μια συγκεκριμένη φράση, βρέθηκαν θύματα χάκερς.
Σύμφωνα με το nypost.com, όσοι αναζητούν στο Google τη φράση «Are Bengal Cats legal in Australia?» (Είναι νόμιμες οι γάτες Βεγγάλης στην Αυστραλία;) έχουν δει τα προσωπικά τους δεδομένα να υποκλέπτονται.
Τι συμβαίνει μετά το κλικ στην αναζήτηση
Όταν οι χρήστες κάνουν κλικ σε ένα φαινομενικά νόμιμο αποτέλεσμα αναζήτησης, προσωπικές πληροφορίες όπως τραπεζικοί κωδικοί υποκλέπτονται μέσω ενός προγράμματος που ονομάζεται Gootloader.
Το πρόγραμμα αυτό μπορεί επίσης να εμποδίσει την πρόσβαση των χρηστών στους υπολογιστές τους, όπως αναφέρει η SOPHOS.
Η λέξη «Αυστραλία» είναι το κλειδί, καθώς οι επικίνδυνοι σύνδεσμοι εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης μόνο όταν αυτή περιλαμβάνεται, θέτοντας τους κατοίκους της Αυστραλίας σε μεγαλύτερο κίνδυνο κυβερνοεπίθεσης.
Η SOPHOS εξηγεί ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο αθώες αναζητήσεις στο Google μέσω μιας τακτικής γνωστής ως «SEO poisoning».
Η πρακτική αυτή περιγράφεται από την Daily Mail ως μια «ύπουλη τεχνική όπου οι εγκληματίες χειραγωγούν τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης για να προωθήσουν ιστότοπους που ελέγχουν στην κορυφή της σελίδας».
Παρόλο που η αναζήτηση για τις γάτες Βεγγάλης φαίνεται εξειδικευμένη, η SOPHOS υποστηρίζει ότι αυτό καθιστά την απειλή ακόμη πιο ανησυχητική, καθώς δεν χρειάζεται να αναζητάτε κάτι κακόβουλο για να υποκλαπούν τα προσωπικά σας στοιχεία.
Η SOPHOS συνιστά σε όσους πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν πέσει θύματα SEO poisoning να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασής τους το συντομότερο δυνατό.