Η επιστήμονας Helen Fisher μοιράστηκε την ιστορία του έρωτά της, που την οδήγησε στο γάμο με τον αγαπημένο της στα 75 της χρόνια. Μετά από μήνες φιλικής σχέσης, η Fisher και ο σύντροφός της αποφάσισαν να παίξουν ένα παιχνίδι μπιλιάρδου, όπου ο καθένας έγραψε σε μια χαρτοπετσέτα ποιο θα ήταν το επιθυμητό έπαθλο αν κέρδιζε.
Αφού η Fisher κέρδισε και έβαλε την τελευταία μπάλα, άνοιξε τη χαρτοπετσέτα του καλού της, αποκαλύπτοντας τη φράση: «σεξ και διαύγεια». Η δική της χαρτοπετσέτα έγραφε: «ένα αληθινό φιλί». Η εξέλιξη της σχέσης τους, από φίλοι σε σύντροφοι και τελικά σύζυγοι, δεν ήταν έκπληξη για την Fisher, η οποία είχε αφιερωθεί στη μελέτη της αγάπης και της έλξης. Πίστευε ότι τόσο η φιλία όσο και ο πόθος μπορούν να οδηγήσουν σε ρομαντική αγάπη και, εν τέλει, σε βαθύτερη σύνδεση.
Η Fisher, που πέθανε από καρκίνο του ενδομητρίου τον προηγούμενο μήνα, σε ηλικία 79 ετών, άφησε πίσω της μια σημαντική κληρονομιά: έκανε την αγάπη ένα θέμα που αξίζει επιστημονικής μελέτης, χωρίς να αφαιρεί από τη μαγεία της. Στην αρχή, η επιστημονική κοινότητα δυσκολεύτηκε να αντιμετωπίσει τις ιδέες της. Όπως ανέφερε, ένας κριτής είχε απορρίψει μία από τις μελέτες της λέγοντας ότι η αγάπη ήταν υπερφυσικό φαινόμενο. Η αντίκρισή της ήταν η συγγραφή βιβλίων όπως «Το Σεξουαλικό Συμβόλαιο: Η Εξέλιξη της Ανθρώπινης Συμπεριφοράς» και «Ανατομία της Αγάπης: Η Φυσική Ιστορία της Μονογαμίας, της Μοιχείας και του Διαζυγίου».
Το 2005, στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ, η Fisher και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να παρακολουθήσουν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου ατόμων που ήταν ερωτευμένα. Διαπίστωσε ότι οι φωτογραφίες των αγαπημένων τους προκαλούσαν μια εκρηκτική απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Έτσι, η αγάπη δεν ήταν κάτι υπερφυσικό: ήταν μια βασική, πρωταρχική ανάγκη, παρόμοια με την πείνα και τη δίψα. Σημείωσε ότι το να είσαι ερωτευμένος είναι σαν να έχεις κάποιον να «στρατοπεδεύει μέσα στο κεφάλι σου».
Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Fisher προσπάθησε να κατανοήσει κάτι που όλοι αναζητούν: πώς βρίσκουμε το κατάλληλο άτομο που θα ενεργοποιήσει τα συναισθηματικά μας κυκλώματα; Διαίρεσε τους ανθρώπους σε τέσσερις τύπους προσωπικότητας, που συνδέονται με τη χημεία του εγκεφάλου τους: τους «εξερευνητές» που τους αρέσουν οι προκλήσεις, τους «οικοδόμους» που αγαπούν τη σταθερότητα, τους λογικούς και αναλυτικούς «σκηνοθέτες» και τους ευφάνταστους, συμπονετικούς «διαπραγματευτές». Αν γνωρίσατε τον σύντροφό σας μέσω του match.com, τότε μπορείτε να ευχαριστήσετε τη Fisher: συνδράμει στην πλατφόρμα αυτή από το 2005 μέχρι τον θάνατό της, εφαρμόζοντας τις έρευνές της για να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να βρουν την αγάπη.
Σημαντικό είναι ότι η Fisher δεν περιορίστηκε στα εργαστηριακά ευρήματα, αλλά μοιράστηκε τις γνώσεις της μέσω ομιλιών και συνεντεύξεων. Στο podcast της νωρίτερα φέτος, προέτρεψε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν τα προφίλ τους στις διαδικτυακές γνωριμίες, λέγοντας ότι μπορεί αυτό να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους στην αρχική επαφή. «Μετά, βγαίνετε έξω και ο αρχαίος ανθρώπινος εγκέφαλός σας αρχίζει να λειτουργεί… αξιολογείτε τους πιθανούς συντρόφους με τον ίδιο τρόπο όπως πάντα», διαβεβαίωσε.
Επίσης, προειδοποίησε τους διαδικτυακούς χρήστες να μη βιώνουν άγχος από την υπερβολική επιλογή. Η πολλαπλή επιλογή μπορεί να μπλοκάρει τον εγκέφαλο μας. Η συμβουλή της ήταν να περιορίζονται σε πέντε έως εννέα υποψηφίους και να τους δώσουν μια ευκαιρία. Επίσης, τόνισε τη σημασία της επιμονής σε μακροχρόνιες σχέσεις, προτείνοντας να θυμούνται τη φλόγα των πρώτων ημερών. Υπογράμμισε ότι η διάρκεια μιας σχέσης απαιτεί δουλειά σε τρεις φάσεις της αγάπης: την σφοδρή επιθυμία, την ρομαντική αγάπη και την τελική προσκόλληση.
«Κάνε σεξ», υπήρξε η άμεση συμβουλή της σε ένα podcast. «Μην μου λες ότι δεν έχεις χρόνο. Έχεις χρόνο να κουρευτείς». Για να διατηρήσουν τη ρομαντική τους αγάπη, προέτρεψε τα ζευγάρια να μοιράζονται νέες εμπειρίες, ίσως ξεκινώντας από κοινού κάποια νέα δραστηριότητα. Όσον αφορά την προσκόλληση, συστήνει αγκαλιές, φιλιά και την απλή εγγύτητα, όπως το να κάθεσαι δίπλα-δίπλα στον καναπέ ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση. Η φυσική αυτή εγγύτητα ενισχύει τις «καλές χημείες» που κρατούν τα ζευγάρια μαζί.
Αν ακόμα δεν έχετε προγραμματίσει το Σαββατοκύριακό σας, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ακυρώσετε το ραντεβού σας για κομμωτήριο.
Πηγή: ΟΤ