Η Ελαφόνησος, ένα «διαμάντι» στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, είναι γνωστή για τα κρυστάλλινα και τυρκουάζ νερά της, τις μαγευτικές αμμώδεις παραλίες και τη μοναδική γαστρονομία της. Κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι επισκέπτες την ανακαλύπτουν και σχεδόν όλοι επιστρέφουν.
Αυτό συμβαίνει γιατί, παρά την αλματώδη ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα, η Ελαφόνησος καταφέρνει να διατηρεί την αυθεντικότητά της και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την κάνουν ξεχωριστή και ελκυστική για τους επισκέπτες.
Το νησί είναι πλήρως προστατευόμενο και ανήκει στο δίκτυο Natura. Όπως τονίζει ο δήμαρχος Ελαφονήσου, Άγγελος Τσιριγωτάκης, η ανάπτυξή του κινείται προς την κατεύθυνση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
Η Ελαφόνησος διατηρεί την αυθεντικότητά της και κάθε χαρακτηριστικό που την κάνει ελκυστική.
Οι μοναδικοί αμμόλοφοι με τους κέδρους
Η Ελαφόνησος έχει πολλούς φανατικούς επισκέπτες που επιστρέφουν ξανά και ξανά. Ένα από τα κύρια αξιοθέατα είναι η παραλία του Σίμου, όπου βρίσκονται οι σπάνιοι αμμόλοφοι με τους κέδρους που μεγαλώνουν στην άμμο.
Το παραδοσιακό λιμανάκι με τα φρέσκα ψάρια στα εστιατόρια της περιοχής αποτελεί επίσης μεγάλο πόλο έλξης, προσελκύοντας κυρίως φυσιολάτρες, όπως αναφέρει ο δήμαρχος.
«Τα τελευταία είκοσι χρόνια, το νησί έχει σταθερά αυξανόμενη επισκεψιμότητα. Ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρούμε μείωση της αγοραστικής δύναμης, γεγονός που σχετίζεται με την γενικότερη οικονομική κατάσταση», προσθέτει ο κ. Τσιριγωτάκης.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια, το νησί παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία και αύξηση της επισκεψιμότητας.
Κάμπινγκ με σύγχρονες υποδομές
Όσον αφορά τις επενδύσεις, υπάρχει ενδιαφέρον και δραστηριότητα στο νησί. Η Ελαφόνησος προσφέρει 4.000 κλίνες σε ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει επιπλέον 2.000 επισκέπτες στο κάμπινγκ, το οποίο είναι ένα από τα πιο σύγχρονα στην περιοχή.
«Το κάμπινγκ διαθέτει άριστες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων κουζινών, πλυντηρίων και ανακαινισμένου εστιατορίου, εξασφαλίζοντας μια ευχάριστη διαμονή», σημειώνει ο δήμαρχος.
Ο κ. Τσιριγωτάκης επισημαίνει ότι «το νησί είναι ολοκληρωτικά Natura και τηρούνται αυστηροί κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, οι ομπρέλες στις παραλίες Natura μπορούν να καλύπτουν μόνο το 30% της παραλίας, και αυτό τηρείται στην Ελαφόνησο».
Το νησί είναι εντελώς Natura και τηρούνται αυστηροί κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος.
Στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη
Ο στόχος είναι η ανάπτυξη του νησιού χωρίς να αλλοιωθεί η φυσική του ομορφιά, υπογραμμίζει ο δήμαρχος. «Η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί συγκεκριμένους όρους και υποδομές. Ήδη συζητάμε με τον Περιφερειάρχη, Δημήτρη Πτωχό, για το πώς μπορούμε να εντάξουμε την Ελαφόνησο στα Gr Eco islands, δημιουργώντας ένα ‘πράσινο’ νησί που θα συνδυάζει την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων κ.ά.»
«Οι επισκέπτες της Ελαφονήσου προέρχονται από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ τελευταία παρατηρούμε και Ασιάτες και Αμερικανούς. Ωστόσο, η απουσία αεροπορικής σύνδεσης είναι αποτρεπτικός παράγοντας», προσθέτει ο δήμαρχος. «Για να προσελκύσουμε άλλους τύπους επισκεπτών, πρέπει να λύσουμε το θέμα της πρόσβασης. Εξετάζουμε τη δυνατότητα κατασκευής μαρίνας που θα αναβάθμιζε ακόμα περισσότερο το νησί, καθώς καθημερινά υπάρχουν περίπου 60 σκάφη γύρω από την Ελαφόνησο».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ