Ο Χάρης Χριστόπουλος, φωτογράφος με 32 χρόνια εμπειρίας στις πτήσεις με Paramotor, έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, αποτυπώνοντας μοναδικά τοπία από μια οπτική γωνία που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να δούμε. Μέσα από τον φακό του, προσπαθεί να αιχμαλωτίσει την ομορφιά και την ποικιλία του ανάγλυφου της γης.
Η αγάπη του για τις πτήσεις με Paramotor και η βαθιά σύνδεσή του με τη φύση είναι στοιχεία που αποκαλύπτει ο αναγνωρισμένος φωτογράφος μόδας. Μιλάει για το πάθος του, το οποίο έχει εξελιχθεί σε αγαπημένη συνήθεια, για τη γοητεία που του ασκεί το νερό και για τον νέο κόσμο που του αποκαλύφθηκε μέσω του αιωροπτερισμού, τον οποίο επιδιώκει να αποτυπώσει φωτογραφικά.
Ο Χάρης εκφράζει την επιθυμία του να δει περισσότερους ανθρώπους να τολμούν να πετάξουν με Paramotor, καθώς θεωρεί ότι είναι μια εμπειρία που δεν περιγράφεται με λόγια. Ευελπιστεί να συνεχίσει να πετά μέχρι τα βαθιά γεράματα, καθώς οι πτήσεις του προσφέρουν θεραπευτική αξία.
Ένα τυχαίο γεγονός
Το παιδικό του όνειρο να πετάξει έγινε πραγματικότητα το 1992, όταν, κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης σε παραλία του Μπράιτον στη Μεγάλη Βρετανία, είδε για πρώτη φορά έναν αιωροπτεριστή να απογειώνεται. Αυτή η τυχαία συνάντηση του άνοιξε έναν νέο κόσμο, καθώς έμαθε πού μπορεί να αποκτήσει μια τέτοια συσκευή. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ζήτησε τη βοήθεια ενός δασκάλου και παρακολούθησε πτήσεις σε βίντεο, μέχρι που επιχείρησε την πρώτη του απογείωση. Από τότε, οι εναέριες εξερευνήσεις του δεν έχουν σταματήσει.
Πετάει κάθε Σαββατοκύριακο και πάντα έχει ένα Paramotor έτοιμο στο αυτοκίνητό του, περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για μια επιπλέον πτήση. Είναι ένας από τους πιο έμπειρους αιωροπτεριστές στην Ελλάδα, με πάνω από 10.500 ώρες πτήσης. «Εκπλήσσομαι που δεν ασχολούνται περισσότεροι με τον αιωροπτερισμό στην Ελλάδα, καθώς είναι ένα από τα πιο προσιτά και ασφαλή σπορ», αναφέρει.
Έμπνευση
«Πετάω γιατί θέλω να ανακαλύπτω νέα τοπία και να βλέπω τον κόσμο από ψηλά. Η πτήση και η φωτογραφία μου δίνουν τη δυνατότητα να αποτυπώνω μέρη από μια μοναδική οπτική γωνία. Η πρόκληση για μένα είναι το τοπίο. Πριν από 32 χρόνια, η λήψη τέτοιων εικόνων απαιτούσε ελικόπτερο, καθώς δεν υπήρχαν drones», εξηγεί.
«Αναζητούσα καθημερινά μέρη με ενδιαφέρον τοπίο και τα Σαββατοκύριακα πετούσα για να τα φωτογραφίσω: Μετέωρα, λίμνη Κερκίνη, ποταμός Σπερχειός, λίμνη Κάρλα, Ιωάννινα, Οίτη, φαράγγι του Βίκου… Όλη την Ελλάδα», προσθέτει.
Πτήσεις – εμπειρίες
Κάθε πτήση είναι μοναδική, αλλά υπάρχουν μέρη που μένουν αξέχαστα. «Η πρώτη μου πτήση ανάμεσα στα βράχια των Μετεώρων ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Επίσης, όταν πέταξα πάνω από τον Όλυμπο, σε υψόμετρο 3.000 μέτρων, μόλις 200 μέτρα πάνω από την κορυφή, ήταν συγκινητική», λέει.
«Η αγάπη μου είναι τα ποτάμια. Ακολουθώ τον ρου τους από τις πηγές μέχρι τις εκβολές τους. Η μορφολογία τους αποκαλύπτει την ιστορία και την εξέλιξη μιας περιοχής. Η γοητεία του υδάτινου στοιχείου και οι ανοιχτές επιφάνειες διευκολύνουν τη φωτογραφία, καθώς το κάδρο είναι καθαρό και το θέμα στο κέντρο», προσθέτει.
Η ασφάλεια πρώτα
«Είναι σημαντικό να πετάς με παρέα ή τουλάχιστον να υπάρχει κάποιος που να παρακολουθεί την πτήση σου. Με την εξάπλωση του GPS και των smartphones, η παρακολούθηση έχει γίνει πιο εύκολη. Όταν πετάω μόνος, κάποιος παρακολουθεί την πορεία μου μέσω ενός link που στέλνω», εξηγεί. «Δεν απαιτείται καλή φυσική κατάσταση για να κάνεις Paramotor, μόνο μια μικρή εκπαίδευση σε ανοιχτό χώρο. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο καιρός, πρέπει να ξέρεις να διαβάζεις τη μετεωρολογία και να μην ρισκάρεις», καταλήγει.
Το αγωνιστικό Paramotor
Ο Χάρης Χριστόπουλος έχει διακριθεί ως πρωταθλητής Ελλάδας στο Paramotor και έχει συμμετάσχει σε παγκόσμιους αγώνες, κερδίζοντας τη 12η και 9η θέση σε αγώνες Slalom Paramotor στη Γαλλία.
Τι είναι το Paramotor
Το Paramotor είναι μια συσκευή που περιλαμβάνει έναν δίχρονο κινητήρα τοποθετημένο σε αλουμινένιο πλαίσιο, με κάθισμα και έλικα. Η ταχύτητά του κυμαίνεται από 50 έως 90 χλμ./ώρα, με μέση ταχύτητα 50 χλμ./ώρα. Με συγκεκριμένες τεχνικές, μπορεί κανείς να ελέγξει την ταχύτητα, αυξάνοντάς την ή μειώνοντάς την κατά 25 χλμ./ώρα.
Συνάντηση κορυφής
«Ασχολούμαι και με το εμπόριο μηχανοκίνητων αιωρόπτερων, γεγονός που με έχει βοηθήσει να κατανοήσω σε βάθος το αντικείμενο. Κάθε χρόνο επισκέπτομαι την μεγαλύτερη έκθεση Μηχανοκίνητου και Ελεύθερου Αιωρόπτερου στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας, όπου συναντώ κατασκευαστές και πιλότους από όλο τον κόσμο. Είναι μια διεθνής συνάντηση που μου δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσω νέα μοντέλα και να ανταλλάξω εμπειρίες», καταλήγει.
// Κεντρική φωτογραφία: Pexels
* Πηγή: Διακοπές