Ο Jordan Howlett, ο οποίος έχει πάνω από 12 εκατομμύρια ακόλουθους στο TikTok, έχει προκαλέσει έκπληξη στον κόσμο καθώς πολλοί δεν πιστεύουν ότι είναι μόλις 26 ετών και ανήκει στη γενιά Gen Z.
Η Gen Z περιλαμβάνει άτομα που έχουν γεννηθεί από το 1997 έως το 2012. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Howlett συχνά θεωρείται ότι είναι 35 ετών, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μια θεωρία ότι οι Gen Z γερνούν πιο γρήγορα από τις προηγούμενες γενιές, όπως οι millennials, οι οποίοι συνήθως φαίνονται πιο νέοι για την ηλικία τους.
Σύμφωνα με το Business Insider, ο Howlett πιστεύει ότι οι σοβαρές εργασιακές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Gen Z είναι ο κύριος λόγος πίσω από αυτή τη γήρανση. Το άγχος που βιώνουν οι νέοι σήμερα, λόγω της οικονομικής πίεσης, του πληθωρισμού και των δυσκολιών στη διαχείριση του εισοδήματος, τους αναγκάζει να εργάζονται σκληρά από το πρωί μέχρι το βράδυ, προσπαθώντας να κατανοήσουν τις επαγγελματικές τους επιδιώξεις πριν φτάσουν στην ηλικία των 30.
Ειδικοί και η Σχέση Μεταξύ Στρες και Υγείας
Η Suzanne Ferree, ανώτερη ιατρός στο Vine Medical Associates στην Ατλάντα, δήλωσε στη Daily Mail ότι η κατάσταση φαίνεται «λογική». «Οι Gen Z έχουν μεγαλώσει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που οδηγεί σε συνεχείς συγκρίσεις. Εμείς δεν είχαμε τέτοιες πιέσεις όταν ήμασταν νέοι. Στα 25 μου δεν είχα καν κινητό», ανέφερε.
Η γιατρός υπογράμμισε επίσης τη σημασία του άτμισματος, το οποίο μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος και άλλων μερών του σώματος. Το άγχος, πρόσθεσε, επηρεάζει τη βιολογική ηλικία, καθώς η ένταση του στρες προκαλεί φλεγμονές και βλάβες στα κύτταρα του DNA.
«Η κορτιζόλη, η ορμόνη που απελευθερώνεται ως απάντηση στο στρες, είναι καταβολική, δηλαδή προκαλεί γήρανση του δέρματος και βλάβες σε ιστούς όπως ο εγκεφαλικός και ο εντερικός», εξήγησε. «Η καθιστική ζωή, που είναι κοινή στη Gen Z, μπορεί να συγκριθεί με το κάπνισμα προηγούμενων γενεών, καθώς δεν ενθαρρύνει την παραγωγή χημικών ουσιών που είναι ευεργετικές για την υγεία».
Ο καθηγητής νευρολογίας από το Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ, Robert Friedland, πρόσθεσε ότι το χρόνιο στρες έχει αρνητική επίδραση στον εγκέφαλο, την καρδιά και τον μεταβολισμό της γλυκόζης, γεγονός που μπορεί να σχετίζεται με την εργασιακή ανασφάλεια.
Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση γρήγορου φαγητού έχει αρνητικές επιπτώσεις στα βακτήρια του εντέρου, που είναι κρίσιμα για τη συνολική υγεία και τη φλεγμονή. «Η διατροφή μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας και στην πρόωρη γήρανση», κατέληξε ο Friedland.