Ο γνωστός αγρότης από το Tik Tok μας εξηγεί πώς να αναγνωρίζουμε το ποιοτικό και αγνό λάδι από το νοθευμένο. Επίσης, μας δίνει συμβουλές για τη μεταφορά του ελαιολάδου και την κατάλληλη αποθήκευσή του, ώστε να διατηρεί την ποιότητά του.
«Σήμερα θα σας δείξω δύο τρόπους για να ξεχωρίσετε το καλό λάδι από το νοθευμένο. Μπορεί να νομίζετε ότι το ξέρετε ήδη, αλλά εγώ έχω μεγαλώσει σε χωριό και έχω εμπειρία. Σημειώνω ότι δεν πουλάω λάδι, απλώς μοιράζομαι τη γνώση μου. Για μένα, το καλύτερο ελαιόλαδο είναι το κορωνέικο», λέει.
«Το καλό ελαιόλαδο όταν το ρίχνεις σε ένα μπουκάλι, πρέπει να είναι έντονα πράσινο. Όταν το δοκιμάζεις, θα πρέπει να νιώθεις μια ελαφριά αίσθηση καψίματος και μια πικρίλα στον ουρανίσκο. Αυτό είναι το σημάδι ότι πρόκειται για ποιοτικό ελαιόλαδο. Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι αν πικρίζει ή καίει λίγο, δεν είναι καλό. Αυτό δεν ισχύει καθόλου», προσθέτει.
Ο αγρότης συνεχίζει: «Γι’ αυτό είναι καλύτερο να προμηθευόμαστε λάδι απευθείας από τους παραγωγούς. Ορισμένοι έμποροι, όχι όλοι, μπορεί να αναμειγνύουν το ελαιόλαδο με ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο. Αν δοκιμάσετε νοθευμένο λάδι, δεν θα νιώσετε την πικρίλα ή το κάψιμο που αναφέραμε πριν».
«Υπάρχει και άλλος τρόπος για να καταλάβετε αν το λάδι είναι νοθευμένο. Πάρτε γνήσιο ελαιόλαδο και βάλτε το σε ένα βάζο στο ψυγείο. Κάντε το ίδιο και με νοθευμένο ελαιόλαδο. Το γνήσιο θα παγώσει και θα γίνει συμπαγές στους 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ το νοθευμένο δεν θα παγώσει ποτέ, όση ώρα και αν το κρατήσετε στο ψυγείο», εξηγεί.
Κλείνοντας, ο αγρότης τονίζει: «Το πιο σημαντικό: όταν αγοράζετε λάδι από παραγωγό, σας το δίνει σε έναν τσίγκινο τενεκέ. Αυτός ο τενεκές είναι μόνο για τη μεταφορά και όχι για αποθήκευση στο σπίτι. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε ανοξείδωτο δοχείο για να αποθηκεύετε το ελαιόλαδό σας, ώστε να διατηρείται η ποιότητά του».