Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΕλλείψεις φαρμάκων: Ο ΕΟΦ μας δικαιώνει, απαντούν οι φαρμακαποθηκάριοι

Ελλείψεις φαρμάκων: Ο ΕΟΦ μας δικαιώνει, απαντούν οι φαρμακαποθηκάριοι

Στην αντεπίθεση βγήκαν οι φαρμακαποθηκάριοι μετά τις ανακοινώσεις ΕΟΦ, φαρμακοποιών και φαρμακευτικών εταιρειών που αφορούν τις συνεχιζόμενες ελλείψεις φαρμάκων επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΕΟΦ, δικαιώνουν περίτρανα τις θέσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, καθώς έστω και έμμεσα, αναγνωρίζεται ο συνεχής υποεφοδιασμός της αγοράς και καλούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά τις ποσότητες φαρμάκων που διατίθενται στην ελληνική αγορά.

Αφετέρου, όπως λένε, έγινε επιτέλους αντιληπτό ότι οι απαγορεύσεις εξαγωγών είναι μέτρα προσωρινά και επιλεγμένα, όπως ορθά αναφέρει ο Οργανισμός.

Οι φαρμακαποθηκάριοι δηλώνουν την αντίθεσή τους με τις ανακοινώσεις των φαρμακοποιών και επισημαίνοντας τα εξής:

«Καθίσταται πλέον σαφές, το ποιοι είναι εκείνοι που ΔΕΝ επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τα αποθέματα τους στον Οργανισμό καθώς και το ποιοι επιθυμούν να υποκαταστήσουν τη συντεταγμένη πολιτεία και να αναλάβουν ρόλο κομισάριου- σερίφη της αγοράς, με πρόφαση την “προστασία” του ‘Έλληνα πολίτη. Απλώς υπενθυμίζουμε ότι η λέξη “προστασία” επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες .

Επιθυμούμε να δηλώσουμε ότι:

1. Θα συνεργαστούμε μόνο με τα Όργανα της Πολιτείας και κανέναν άλλο …αυτόκλητο ελεγκτή.

2. Θα επιμείνουμε στην τεκμηρίωση με στοιχεία και αριθμούς των θέσεων μας,

όπως κάνουμε χρόνια τώρα και δεν θα ακολουθήσουμε το λεκτικό παραλήρημα και τις ατεκμηρίωτες κορώνες, που χαρακτηρίζουν όσους τις χρησιμοποιούν Μετά και την ανακοίνωση αυτή του ΕΟΦ , αναμένουμε επιτέλους άρση των υφισταμένων απαγορεύσεων καθώς κατά κοινή παραδοχή όλων των φορέων, η αγορά στα σκευάσματα αυτά, έχει ομαλοποιηθεί.

Το επιχείρημα ότι οι απαγορεύσεις πρέπει να παραμείνουν “προληπτικά” διότι “θα” ξαναδημιουργηθούν οι ίδιες ελλείψεις εάν αρθούν, εκτός από πρόδηλα παράνομο και αντιευρωπαϊκό είναι και επιεικώς φαιδρό καθώς ισοδυναμεί με το θα παίρνεις αντιβίωση για …5 μήνες μήπως και ξανά-αρρωστήσεις !

3. Τη στιγμή που η χώρα αλλάζει σελίδα, πραγματοποιώντας το άλμα προς την πρόοδο και το γεφύρωμα του χάσματός της, με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι οξύμωρο θεσμικοί φορείς να δηλώνουν ότι κατέχουν το μυστικό της απόλυτης γνώσης ενώ ταυτόχρονα αρνούνται να μοιραστούν με τους υπόλοιπους και κυρίως με τον ΕΟΦ, τα στοιχεία που τους αφορούν ,όπως είναι για παράδειγμα, τα στοιχεία για τα αποθέματα των φαρμακείων. Σημειωτέων ότι το έπραξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για τα μέσα ατομικής προστασίας, εντούτοις τώρα επικαλούνται αδυναμία. Μήπως θα ήταν πράγματι σκόπιμο να εφαρμοστεί – επιτέλους- η “αυστηρή” Ελληνική νομοθεσία ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΡΙΚΟΥΣ της αλυσίδας του φαρμάκου και όχι μόνο στον ενδιάμεσο;

4. Τελευταίο και άκρως σημαντικό: Όσοι διακινούν τον μύθο περί τιμών στο 1/3 ή στο 1/4 της τιμής των Ευρωπαϊκών χωρών καλό θα ήταν να είναι προσεκτικότεροι, καθώς ζούμε στον αιώνα της πληροφορίας. Αν ίσχυε αυτό δεν θα εξάγονταν 200-250 σκευάσματα από το σύνολο των 6000 που κυκλοφορούν.

Ενδιαφέρον θα ήταν να μάθουμε ποιοι και γιατί παρεμποδίζουν (sic) με διάφορα τρικ τις φαρμακαποθήκες επί σειρά ετών από το να πραγματοποιήσουν παράλληλες ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ, δοθέντος του γεγονότος ότι υπάρχει πληθώρα φαρμάκων που είναι σημαντικά φθηνότερα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.»

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκών δηλώνει ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει στην προσπάθεια για τη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων στην αγορά πάντα με τεκμηριωμένες προτάσεις και απόλυτη διαφάνεια. Απλά διερωτώνται, κατά πόσο είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι ευθυγραμμισμένοι σε αυτή την προσπάθεια.

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Δημοφιλέστερα Αρθρα