ΠΟΥ: «Θα πιθανόν» καρκινογόνα η ασπαρτάμη – Ακίνδυνη η φυσιολογική κατανάλωση

0
394
ΠΟΥ: «Θα πιθανόν» καρκινογόνα η ασπαρτάμη – Ακίνδυνη η φυσιολογική κατανάλωση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί πλέον πως η ασπαρτάμη, συνθετικό γλυκαντικό που συνήθως ιδίως σε αναψυκτικά «light», ή δεν είναι «θα πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο», παρ’ όλα αυτά η συνιστώμενη ημερήσια δόση που {χαρακτηρίζεται} ακίνδυνη δεν κάνω μεταβάλλεται, συγκρίσιμο με ανακοίνωσε σήμερα.

«Δεν κάνω συνιστούμε σε επιχειρήσεις να αποσύρουν τα προϊόντα τους, ούτε συνιστούμε στους καταναλωτές να σταματήσουν τελείως» να την καταναλώνουν, ανέφερε ο Δρ. Φραντσέκο Μπράνκα, διευθυντής του τμήματος διατροφής, υγείας και ανάπτυξης στον ΠΟΥ, παρουσιάζοντας τα ευρήματα δύο μελετών για το γλυκαντικό αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC) του ΠΟΥ αποτίμησε για πρώτη φορά την έκταση κινδύνου της ασπαρτάμης. Ειδικοί του, που συνεδρίασαν θέλω την 6η ως την δέκατη τρίτη Ιουνίου, συμπέραναν πως το ακριβές συνθετικό γλυκαντικό ή δεν είναι «θα πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο» (ομάδα 2B της κατάταξης).

Για τον Πολ Φάροα, καθηγητή επιδημιολογίας του καρκίνου εντός του ιατρικό κέντρο Cedars-Sinai του λα, «οι περισσότεροι άνθρωποι {δεν χρειάζεται} να είναι ανήσυχος για τον κίνδυνο καρκίνου που συνδέεται με οποιοδήποτε χημικό προϊόν ενταγμένο στην ομάδα 2B».

Στην ίδια ομάδα συγκαταλέγονται το εκχύλισμα της aloe vera και το καφεϊκό οξύ, πρόσθεσε.

9 ως 14 κουτιά την ημέρα

Η επιλογή να καταταχθεί η ασπαρτάμη σε αυτή την ομάδα βασίστηκε σε «περιορισμένα δεδομένα» για τον καρκίνο στον άνθρωπο, ιδιαίτερα τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο, μορφής καρκίνου του ήπατος, εξήγησε ο ΠΟΥ.

Αξιοποιήθηκαν επίσης περιορισμένα εργαστηριακά δεδομένα για τον καρκίνο στα ζώα.

«Τα περιορισμένα στοιχεία για τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο προέρχονται θέλω τρεις μελέτες» που εκπονήθηκαν στις ΗΠΑ και δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται «για τις μόνες επιδημιολογικές μελέτες για τον καρκίνο του ήπατος», διευκρίνισε σε δημοσιογράφους η Δρ. Μέρι Σουμπάουερ-Μπέριγκαν του CIRC.

Σε απάντηση προς τον Δρ. Μπράνκα, μπορεί επίσης χρειαστεί να εκπονηθούν κι άλλες μελέτες για «να αποσαφηνιστεί περαιτέρω η κατάσταση».

Η μεικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα πρόσθετα τροφίμων του ΠΟΥ και του FAO (του οργανισμού τροφίμων και γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών) συνεδρίασε θέλω την 27η Ιουνίου ως την 6η Ιουλίου με σκοπό αποτιμήσει τους κινδύνους που συνδέονται με κατανάλωση ασπαρτάμης.

Συμπέρανε πως οι πληροφορίες που εξετάστηκαν δεν κάνω δικαιολογούν επαρκώς την μεταβολή της επιτρεπτής ημερήσιας δόσης που ορίστηκε το 1981, αυτό είναι τα 40 μιλιγκράμ {το μέγιστο} ανά κιλό σωματικού βάρους· μάλλον κανείς να καταναλώνει ασπαρτάμη «αβλαβές» μέσα αυτού του ορίου.

Επειδή αυτό κουτί ανθρακούχου αναψυκτικού «λάιτ» περιλαμβάνει 200 ως 300 γραμμάρια αυτού του γλυκαντικού, οποιοδήποτε ενήλικο πρόσωπο με {σωματικό βάρος} 70 κιλά μπορεί επίσης είναι απαραίτητο να καταναλώνει θέλω 9 ως 14 κουτιά την ημέρα με σκοπό ξεπεράσει την επιτρεπτή ημερήσια δόση, αν υποτεθεί πως δεν κάνω προσλαμβάνει ασπαρτάμη θέλω διαφορετικά είδη διατροφής.

«Το θέμα ή δεν είναι όσοι κάνουν μεγάλη κατανάλωση» προϊόντων που περιέχουν ασπαρτάμη, πρόσθεσε, όμως «τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η περιστασιακή κατανάλωση δεν κάνω εγείρει κίνδυνο».

«Καρκινογόνος ουσία πιθανώς» η ασπαρτάμη, θα ανακοινώσει ο ΠΟΥ

«Εξέταση σε βάθος»

Το εξωπραγματικό γλυκαντικό αυτό, χωρίς θρεπτική τιμή, {χρησιμοποιείται από} τα χρόνια του 1980. Κυρίως σε ποτά με λίγες θερμίδες, συγκρίσιμο με τα «λάιτ» αναψυκτικά, σε έτοιμα γεύματα, σε τσίκλες, σε φαρμακευτικά προϊόντα, συγκρίσιμο με οι παστίλιες για τον βήχα, εκτός από σε άλλα προϊόντα, συγκρίσιμο με οι οδοντόπαστες.

Αντιδρώντας σε αυτές τις μελέτες, η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) τόνισε πως η ομάδα 2Β, στην οποία κατατάχθηκε η ασπαρτάμη, ή δεν είναι η ίδια με αυτή στην οποία {έχουν} ενταχθεί το κίμτσι και άλλα μαριναρισμένα λαχανικά.

Η μεικτή επιτροπή «για ακόμη μια φορά επαναβεβαίωσε την ασφάλεια της ασπαρτάμης αφού έκανε σε βάθος, πλήρη και επιστημονικά αυστηρή αποτίμηση», έκρινε η γενική γραμματέας της ISA, η Φράνσις Χαντ-Γουντ.

Όμως για τον Καμίλ Ντοριόζ, υπεύθυνο των εκστρατειών της μην κυβερνητικής οργάνωσης Foodwatch στη Γαλλία, η ανακοίνωση του ΠΟΥ έχει σχετικά «πικρή γεύση»: καθώς, τονίζει, αυτό το «θα πιθανώς καρκινογόνο γλυκαντικό δεν κάνω μπορεί επίσης χρειάζεται να είναι έχει έχει περιοχή ενδιαφέροντος στα τρόφιμα και στα ποτά μας».

Πέρα θέλω το ζήτημα του καρκίνου, ο ΠΟΥ αυτές τις μέρες προσδιορίστηκε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη δεν κάνω ωφελούν στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Στο καθένα περίπτωση, αν κανείς είναι απαραίτητο να επιλέξει «ανάμεσα σε μια κόλα με γλυκαντικό και μια κόλα με ζάχαρη, θεωρώ πως η καταλληλότερη επιλογή ή δεν είναι η τρίτη: πιείτε νερό», σχολίασε ο Δρ. Μπράνκα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP και Reuters