27.2 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑνακαλύφθηκε το σημείο στη ζωή μας όπου γερνάμε πιο γρήγορα - Monomaxos

Ανακαλύφθηκε το σημείο στη ζωή μας όπου γερνάμε πιο γρήγορα

– Monomaxos

Γήρανση: Νέα Μελέτη Αποκαλύπτει Δύο Κρίσιμες Φάσεις

Μια νέα αμερικανική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία γήρανσης δεν είναι αργή και σταθερή, αλλά επιταχύνεται σε δύο σημαντικές περιόδους της ζωής μας. Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να εξηγήσουν γιατί ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως τα μυοσκελετικά και τα καρδιοαγγειακά, εμφανίζονται σε συγκεκριμένες ηλικίες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι πολλά μόρια και μικροοργανισμοί στο σώμα μας αυξάνονται ή μειώνονται σημαντικά σε δύο συγκεκριμένες ηλικίες – στα 44 και ξανά στα 60. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιοαγγειακή υγεία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δύο Σημαντικές Περίοδοι Γήρανσης

«Είναι σαφές ότι γερνάμε σε όλη μας τη ζωή, αλλά υπάρχουν δύο βασικές ηλικίες όπου οι αλλαγές είναι πιο έντονες», δήλωσε ο Μάικλ Σνάιντερ, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Η ομάδα ερευνητών παρακολούθησε 108 συμμετέχοντες ηλικίας 25 έως 75 ετών, οι οποίοι παρείχαν δείγματα αίματος, κοπράνων, δερματικών και στοματικών επιχρισμάτων για σχεδόν επτά χρόνια. Μελέτησαν 135.000 διαφορετικά μόρια και μικρόβια, όπως βακτήρια και ιοί. Διαπίστωσαν ότι η αφθονία των περισσότερων μορίων δεν άλλαζε σταδιακά με την ηλικία, αλλά παρουσίαζε μεγάλες διακυμάνσεις γύρω στα 44 και 60.

Η ξαφνική επιτάχυνση γήρανσης στα 44 ήταν απροσδόκητη. Αρχικά, οι ερευνητές θεώρησαν ότι οφειλόταν σε ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, τα δεδομένα έδειξαν ότι παρόμοιες αλλαγές συνέβαιναν και στους άνδρες αυτής της ηλικίας.

Επιπτώσεις στην Υγεία

«Αυτό υποδηλώνει ότι, αν και η εμμηνόπαυση μπορεί να συμβάλει στις αλλαγές στις γυναίκες στα 44, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν και τα δύο φύλα», δήλωσε ο Δρ Xiaotao Shen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν στα 44 σχετίζονται με καρδιοαγγειακές παθήσεις και με την ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίζει καφεΐνη, αλκοόλ και λίπη. Το δεύτερο κύμα αλλαγών στα 60 αφορά μόρια που σχετίζονται με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και τον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν επίσης τη γήρανση του δέρματος και των μυών. Αν και προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι μια πιο απότομη επιτάχυνση της γήρανσης μπορεί να παρατηρηθεί γύρω στα 78, η τρέχουσα μελέτη δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει, καθώς οι συμμετέχοντες ήταν έως 75 ετών.

Συμπεράσματα και Στρατηγικές Παρέμβασης

Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι ο κίνδυνος για πολλές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία δεν αυξάνεται σταδιακά. Ωστόσο, ο κίνδυνος εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ και καρδιοαγγειακών παθήσεων αυξάνεται απότομα μετά τα 60. Είναι πιθανό κάποιες από αυτές τις αλλαγές να σχετίζονται με τον τρόπο ζωής ενός ατόμου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη παρεμβάσεων, όπως η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας σε κρίσιμες περιόδους απώλειας μυϊκής μάζας.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας όσο είμαστε ακόμα υγιείς», κατέληξε ο Σνάιντερ.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Γήρανση της Φύσης».

πηγή: Κηδεμόνας

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο