34.2 C
Athens
ΑρχικήΥγείαΑπαντήσεις σε 5 κλασικές ερωτήσεις σχετικά με το σεξ και την υγεία...

Απαντήσεις σε 5 κλασικές ερωτήσεις σχετικά με το σεξ και την υγεία της καρδιάς – Monomaxos

Το ερώτημα φαίνεται απλό. Ωστόσο, η απάντηση είναι περίπλοκη.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στους περιορισμούς των όσων μας έχουν δείξει μέχρι τώρα η επιστημονική έρευνα.

Ωστόσο, υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση ότι το σεξ συμβαδίζει με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Εδώ θα βρείτε απαντήσεις σε πέντε συχνές ερωτήσεις σχετικά με το σεξ και την καρδιά:

1. Είναι το σεξ σωματική δραστηριότητα;

Ναι, αλλά όχι πολύ έντονο. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης σεξουαλικής επαφής, δεν θα κάψετε πολλές θερμίδες. Υποθέτοντας κατά μέσο όρο 5 έως 15 λεπτά σεξ, θα επιτύχετε περίπου την ίδια δραστηριότητα με το να τρέχετε 1,5 km σε 20 λεπτά. Με άλλα λόγια, υπάρχει πολύ λίγη καρδιαγγειακή άσκηση από το σεξ.

2. Είναι το σεξ καλό για την καρδιά;

Πιθανώς. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έκαναν σεξ δύο φορές την εβδομάδα ή περισσότερο είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο από τους άνδρες που έκαναν σεξ μία φορά το μήνα ή λιγότερο. Αυτές οι μελέτες επικεντρώνονται συνήθως στους άνδρες επειδή είναι πιο επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις. Αλλά γενικά το ίδιο σκεπτικό ισχύει και για τις γυναίκες.

Ωστόσο, μελέτες όπως αυτή ΔΕΝ αποδεικνύουν ότι το σεξ προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, προτείνουν ότι το σεξ είναι μέρος ενός γενικού τρόπου ζωής που είναι υγιής για την καρδιά. Το σεξ είναι κάτι σαν «δείκτης» της υγείας σας. Εάν κάνετε περισσότερο σεξ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είστε πιο δυνατοί και πιο δραστήριοι συνολικά. Και αν δεν είστε σε θέση να απολαύσετε το σεξ, αυτό μπορεί να είναι ένα κίνητρο για να αλλάξετε τον τρόπο ζωής.

3. Θα αποδείξει ποτέ κανείς ότι το σεξ κάνει καλό στην καρδιά;

Πιθανώς όχι. Για παράδειγμα, οι μελέτες παρατήρησης μπορούν να δημιουργήσουν μια σύνδεση. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποδείξουν μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Για να αποδειχθεί αυτό, απαιτείται μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με ομάδα ελέγχου μακροχρόνιας αποχής. Αυτό φαίνεται… απίθανο. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους μπορούμε να πούμε ότι το σεξ είναι μάλλον καλό για την καρδιά, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε οριστικά με επιστημονικό τρόπο.

4. Είναι επικίνδυνο να κάνεις σεξ αν κάποιος έχει καρδιακή νόσο;

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων όχι. Οι ασθενείς συχνά το ρωτούν αυτό μετά από διάγνωση καρδιακής προσβολής ή καρδιακής νόσου. Να γνωρίζετε ότι οι γιατροί ενθαρρύνουν τη σεξουαλική δραστηριότητα μόλις νιώσουν ότι είστε αρκετά καλά.

Η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται κατά τη διάρκεια του σεξ, συνήθως έως και 160/90. Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει με μια σύντομη άσκηση που διαρκεί λίγα λεπτά. Στη συνέχεια η πίεση πέφτει ξανά.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι το σεξ με έναν άγνωστο σύντροφο (π.χ. εξωσυζυγικό σεξ) μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους άνδρες με καρδιακή νόσο, επειδή συνήθως προσπαθούν περισσότερο να ευχαριστήσουν τον νέο σύντροφο. Ωστόσο, γενικά αυτό είναι σπάνιο.

5. Το σεξ προάγει τη γενική υγεία;

Ναι, πιθανώς. Ακόμα κι αν δεν είναι έντονη άσκηση, το τακτικό σεξ είναι μέρος ενός γενικού υγιεινού τρόπου ζωής. Μπορεί να σας κάνει πιο χαρούμενους, πιο χαλαρούς και λιγότερο αγχωμένους.

Με απλά λόγια, το σεξ είναι πιθανώς καλό για την καρδιά και τη γενική υγεία σας. Και αφού δεν είναι επιβλαβές για την καρδιά (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις), το «μάλλον» είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί.monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Six tips for a healthy barbecue – plus recipes – Monomaxos

Ένα υπέροχο βρετανικό μπάρμπεκιου δεν χρειάζεται να είναι ανθυγιεινό – κάνοντας λεπτές...

Linford Christie: ‘I don’t even run for a bus’ – Monomaxos

Πώς φροντίζετε την ψυχική σας υγεία;Είναι ένα πρόβλημα – διαβάζετε περισσότερα κάθε...

The seven health benefits of cold showers – Monomaxos

Υπάρχουν πιο ήπιοι τρόποι για να ξεκινήσετε τη μέρα σας παρά με...

Δημοφιλέστερα Αρθρα

Γιατί δεν επηρεάστηκε η Ελλάδα από το διεθνές ψηφιακό μπλακ άουτ

Όσον αφορά τους απλούς χρήστες των Windows, ο Δ. Παπαστεργίου διευκρίνισε ότι το λογισμικό ασφαλείας της Crowstrike χρησιμοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις και ως...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με φορτισμένη ομιλία στη Λευκωσία για τα 50 χρόνια από τον «Αττίλα», μετά τις προβοκάτσιες Ερντογάν (video)

Σε μια δύσκολη μέρα για τον Ελληνισμό, ανήμερα της συμπλήρωσης μισού αιώνα από τον «Αττίλα», που οδήγησε στη διχοτόμηση της Κύπρου, του τελευταίου διαιρεμένου...

Φρίκη: Γυναίκα πυροβόλησε μωρό 7 μηνών στο καρότσι του

ΗΠΑ: Γυναίκα πυροβόλησε μωρό 7 μηνών στο καρότσι του - Οι γονείς του τα παρατάνε και τράπηκαν σε φυγή Όταν έφτασε η αστυνομία στο...

Μαρίνα Σταυράκη: Με απόσπαση στο Υπουργείο Εσωτερικών

Την αντιπροσωπεία υπέγραψαν η Υπουργός Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως και ο Υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης. Ένα νέο βήμα στην πολιτική της καριέρα...