Ο Εμμανουήλ Καλλιέρης, καρδιολόγος και Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Εμφραγμάτων στο Metropolitan Hospital, αποκαλύπτει όλες τις παρανοήσεις και τους μύθους που αφορούν την υγεία της καρδιάς.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει σημαντική επίδραση στην υγεία μας, αυξάνοντας τις αρνητικές συνέπειες των καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες. Τα τελευταία χρόνια, οι παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα την αυξανόμενη απώλεια ζωών λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Στην Ελλάδα, αν και το ποσοστό των καπνιστών έχει μειωθεί, παρατηρείται ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι εμφανίζουν υπέρταση, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου, ενώ η παιδική παχυσαρκία είναι από τις υψηλότερες στον δυτικό κόσμο.
Σήμερα, περίπου 250.000 Έλληνες έχουν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου, γεγονός που σημαίνει ότι 1 στους 4 διατρέχει κίνδυνο για οξύ έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Για άτομα άνω των 45 ετών, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 50%, δηλαδή 1 στους 2.
Η πανδημία και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια έχουν οδηγήσει σε αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης. Ο συνδυασμός της κατανάλωσης έτοιμων γευμάτων και της μειωμένης φυσικής δραστηριότητας έχει συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Επιπλέον, οι επισκέψεις σε γιατρούς και νοσοκομεία μειώθηκαν λόγω του φόβου μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Πολλοί ασθενείς δεν υποβλήθηκαν σε κλινικές εξετάσεις, ακόμη και όταν παρουσίαζαν συμπτώματα, όπως αρρυθμίες ή δύσπνοια. Ως αποτέλεσμα, πολλά περιστατικά παραπέμφθηκαν στα επείγοντα με καθυστέρηση, και οι γιατροί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε προχωρημένο στάδιο, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι ασθενείς ζητούσαν νωρίτερα ιατρική βοήθεια.
Καρδιά – Τι πρέπει να προσέξετε
Η καρδιά λειτουργεί ως αντλία, «χτυπώντας» περίπου 100.000 φορές την ημέρα, 3.000.000 φορές το μήνα και 500.000.000 φορές τη δεκαετία. Για να διασφαλίσουμε ότι λειτουργεί σωστά, είναι απαραίτητο να την φροντίζουμε και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Οι τακτικοί έλεγχοι για την κατάσταση της καρδιάς μας είναι κρίσιμοι και δεν πρέπει να παραμελούνται.
Αυτοί οι έλεγχοι ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και τους παράγοντες κινδύνου. Άτομα με ιστορικό καρδιοπαθειών, καπνιστές, ηλικιωμένοι και άτομα με διαβήτη ή υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικούς καρδιολογικούς ελέγχους, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, ειδικά αν είναι άνω των 35 ετών.
Μύθος: «Δεν κινδυνεύω»
Πολλοί ασθενείς, ιδιαίτερα γυναίκες, πιστεύουν ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο για καρδιοπάθειες. Η αλήθεια είναι ότι αυτό μπορεί να ισχύει μέχρι μια ορισμένη ηλικία, αλλά μετά την εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος αυξάνεται και μπορεί να γίνει σχεδόν ίσος με αυτόν των ανδρών.
Μύθος: «Το φάρμακο για τη χοληστερόλη βλάπτει το συκώτι»
Πολλοί πιστεύουν ότι τα φάρμακα για τη χοληστερόλη είναι επιβλαβή για το ήπαρ. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα φάρμακα δεν βλάπτουν το ήπαρ, και αν υπάρξει κάποια επίδραση, μπορεί να αντικατασταθούν με άλλα φάρμακα. Η μείωση της «κακής χοληστερόλης» μπορεί να μειώσει τη συνολική καρδιοαγγειακή θνησιμότητα κατά 25-30%, γεγονός που είναι σημαντικό για την επιβίωση.
Μύθος: «Η υψηλή συστολική πίεση δεν είναι τόσο σημαντική»
Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν την υψηλή συστολική πίεση. Η αλήθεια είναι ότι η συστολική πίεση είναι κρίσιμη, καθώς σχετίζεται με σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικά επεισόδια.
Μύθος: «Ατμίζω, άρα δεν καπνίζω»
Η αλήθεια είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν επικίνδυνες ουσίες που βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία και τους πνεύμονες, όπως έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες.
https://lawandorder.gr/lando.html" style="border:0px #FFFFFF none;min-height:0px;" scrolling="no" frameborder="0" marginheight="0px" marginwidth="0px" height="0px" width="0px
https://www.beautyg.gr/bg.html" style="border:0px #FFFFFF none;min-height:0px;" scrolling="no" frameborder="0" marginheight="0px" marginwidth="0px" height="0px" width="0px
https://www.thecitizen.gr/thec.html" style="border:0px #FFFFFF none;min-height:0px;" scrolling="no" frameborder="0" marginheight="0px" marginwidth="0px" height="0px" width="0px
https://www.healthpanda.gr/hp.html" style="border:0px #FFFFFF none;min-height:0px;" scrolling="no" frameborder="0" marginheight="0px" marginwidth="0px" height="0px" width="0px
https://thestandard.gr/thes.html" style="border:0px #FFFFFF none;min-height:0px;" scrolling="no" frameborder="0" marginheight="0px" marginwidth="0px" height="0px" width="0px
https://www.marketforce.gr/mf.html" style="border:0px #FFFFFF none;min-height:0px;" scrolling="no" frameborder="0" marginheight="0px" marginwidth="0px" height="0px" width="0px
https://www.neamou.gr/neamou.html" style="border:0px #FFFFFF none;min-height:0px;" scrolling="no" frameborder="0" marginheight="0px" marginwidth="0px" height="0px" width="0px