34.2 C
Athens
ΑρχικήΥγείαΈνα μήνα πριν από το εγκεφαλικό, το σώμα σας σας στέλνει αυτά...

Ένα μήνα πριν από το εγκεφαλικό, το σώμα σας σας στέλνει αυτά τα σήματα. Μην τους αγνοείτε – Monomaxos

Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια και πώς μπορείτε να προστατευθείτε.

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων: τα ισχαιμικά και τα αιμορραγικά. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό είναι πιο συχνό και προκαλείται από στένωση ή απόφραξη των αρτηριών στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τη σοβαρή μείωση της ροής του αίματος.

Ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό είναι λιγότερο συχνό και προκαλείται από αιμορραγία στον εγκέφαλο. Ξέρεις τι είναι εγκεφαλικό; Το εγκεφαλικό είναι η βλάβη που συμβαίνει όταν διακόπτεται η παροχή αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου. Είναι η νούμερο πέντε αιτία θανάτου και η κύρια αιτία αναπηρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο αποφράσσεται από θρόμβο ή ρήξη. Όταν συμβεί αυτό, το τμήμα του εγκεφάλου δεν μπορεί να λάβει το αίμα (και το οξυγόνο) που χρειάζεται, με αποτέλεσμα τα εγκεφαλικά κύτταρα να πεθαίνουν.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις ενός εγκεφαλικού; Ο εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο όργανο που ελέγχει διάφορες λειτουργίες του σώματος. Κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού, η ροή του αίματος δεν μπορεί να φτάσει στην περιοχή που ελέγχει μια συγκεκριμένη λειτουργία του σώματος, με αποτέλεσμα αυτό το μέρος του σώματος να λειτουργεί εσφαλμένα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια ενός εγκεφαλικού και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό για να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρής εγκεφαλικής βλάβης.

Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε τον κίνδυνο θανάτου ή αναπηρίας και να βελτιώσουμε τις πιθανότητές μας για ανάκαμψη. Οι ειδικοί στην ιατρική λένε ότι τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τον τύπο του εγκεφαλικού επεισοδίου, το τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζεται και την έκταση της βλάβης.

Τα πιο κοινά συμπτώματα ενός εγκεφαλικού.

 • λόξυγγας
 • Ζάλη ή αδυναμία
 • πόνος
 • Αναπνευστικά προβλήματα
 • Ψευδαισθήσεις
 • Επιληπτικές κρίσεις
 • Ασθένεια

***Εγκεφαλικό επεισόδιο: Τύποι, συμπτώματα και θεραπεία

ο Εγκεφαλικό είναι η κοινή ονομασία για πολλές διαταραχές που συμβαίνουν μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από μια διακοπή της παροχής αίματος στον εγκέφαλο.

Όταν παρεμποδίζεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, τα νευρικά κύτταρα στερούνται οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα την εξασθενημένη ή μόνιμη καταστροφή της λειτουργίας των εγκεφαλικών κυττάρων. Ο εγκεφαλικός ιστός μπορεί να πεθάνει.

Απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα και όπως ένα έμφραγμα (έμφραγμα), κάθε λεπτό μετράει. Όσο περισσότερο ένα εγκεφαλικό μένει χωρίς θεραπεία, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά. Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται εν μέρει από το πόσο νωρίς εμφανίζεται.

Τα εγκεφαλικά είναι η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου στις βιομηχανικές χώρες. Περίπου 750.000 Αμερικανοί παθαίνουν εγκεφαλικό κάθε χρόνο. Το ένα τέταρτο από αυτούς πεθαίνουν και οι μισοί από αυτούς που επιβιώνουν έχουν χρόνιες αναπηρίες. Καθώς μεγαλώνετε, η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται και ο κίνδυνος διπλασιάζεται με κάθε δεκαετία μετά την ηλικία των 35 ετών. Το 5% του πληθυσμού άνω των 65 ετών έχει υποστεί εγκεφαλικό.

Συμπτώματα

Τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι προσωρινά και να διαρκούν από λίγα λεπτά έως 24 ώρες, όπως: Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο. Ακόμη και συμπτώματα που διαρκούν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να υποδηλώνουν επικείμενο εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι σημαντικό να τα παίρνετε στα σοβαρά.

Τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν ή να κυμαίνονται την πρώτη ή και τη δεύτερη ημέρα. Αυτό ονομάζεται εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν δεν παρατηρηθεί περαιτέρω επιδείνωση, η κατάσταση θεωρείται πλήρες εγκεφαλικό.

Το μόνο προειδοποιητικό σημάδι ότι μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για εγκεφαλικό είναι ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, μια προσωρινή ασθένεια που συνήθως διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και δεν αφήνει μόνιμη σωματική ή γνωστική βλάβη.

Σημάδια και συμπτώματα

 • Ξαφνική εμφάνιση αδυναμίας ή μούδιασμα στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι, συχνά στη μία πλευρά του σώματος.
 • Ξαφνική απώλεια συντονισμού των άκρων.
 • Ξαφνική απώλεια όρασης ή διπλωπία.
 • Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση των άλλων.
 • Ξαφνική σοβαρή ζάλη, αστάθεια ή δυσκολία στο περπάτημα.
 • Ξαφνικός έντονος πονοκέφαλος.

Τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων

Τα εγκεφαλικά επεισόδια χαρακτηρίζονται από τη θέση τους και το είδος της νόσου. Οι δύο κύριοι τύποι είναι το ισχαιμικό και το αιμορραγικό εγκεφαλικό.

Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η πιο κοινή διαταραχή του κυκλοφορικού είναι η ανεπαρκής παροχή αίματος σε μια αρτηρία (ισχαιμία). Όταν συμβεί αυτό, ο νευρικός ιστός που παρέχεται από αυτή την αρτηρία χάνει γρήγορα τη λειτουργικότητά του και μπορεί να πεθάνει. Ο νεκρός ιστός ονομάζεται Εμφραγμα.

Πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού είναι αθροιστικοί. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που τα περισσότερα εγκεφαλικά συμβαίνουν σε άτομα άνω των 65 ετών.

Η αθηροσκλήρωση είναι μια ασθένεια που συχνά οδηγεί σε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Λιπαρές εναποθέσεις που περιέχουν χοληστερόλη (πλάκες) σχηματίζονται σταδιακά στο εσωτερικό του τοιχώματος της αρτηρίας σας. Η πλάκα στενεύει και σκληραίνει, κάνοντας την εσωτερική επιφάνεια των αρτηριών σας ακανόνιστη. Στη συνέχεια μπορεί να σχηματιστεί ένας θρόμβος αίματος (θρόμβος), εμποδίζοντας τη ροή του αίματος. Αυτός ο τύπος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου ονομάζεται εγκεφαλική θρόμβωση.

Αιμορραγικό εγκεφαλικό. Ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό συμβαίνει όταν μια αρτηρία στον εγκέφαλο αιμορραγεί ή ρήξη. Η αιμορραγία από μια αρτηρία στον εγκέφαλο που οδηγεί σε συμπίεση, μετατόπιση και νέκρωση του νευρικού ιστού ονομάζεται ενδοεγκεφαλική αιμορραγία. Η αρχική εμφάνιση ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας είναι συχνά πιο σοβαρή από αυτή του ισχαιμικού εγκεφαλικού. Ωστόσο, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι παρόμοια και στις δύο περιπτώσεις.

Υποαραχνοειδής αιμοραγία. Μια άλλη μορφή αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, που αποτελεί το 5-10% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων, είναι η υπαραχνοειδής αιμορραγία.

Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει αιμορραγία στο διάστημα μεταξύ της επιφάνειας του εγκεφάλου και του κρανίου. Στη συνέχεια εμφανίζεται συχνότερα η αυθόρμητη υπαραχνοειδής αιμορραγία Ρήξη ανευρύσματοςένα πρήξιμο που μοιάζει με μπαλόνι που αναπτύσσεται στο τοίχωμα μιας αρτηρίας στον εγκέφαλο.

Η υπαραχνοειδής αιμορραγία συνοδεύεται συχνά από ξαφνικούς και πολύ έντονους πονοκεφάλους, χειρότερους από οποιονδήποτε έχετε βιώσει ποτέ. Περίπου οι μισές περιπτώσεις είναι θανατηφόρες και πολλοί επιζώντες είναι μόνιμα παράλυτοι. Η αιμορραγία από ένα ανεύρυσμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Λιγότερο συχνά, η αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα ρήξης αρτηριοφλεβικής δυσπλασίας. Αυτή η συγγενής συλλογή αιμοφόρων αγγείων με λεπτά τοιχώματα μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, σπασμούς και, εάν υποστεί ρήξη, ενδοεγκεφαλική ή υπαραχνοειδή αιμορραγία.

Ο σοβαρός πονοκέφαλος που ακολουθείται από άλλα σημεία και συμπτώματα είναι πιο πιθανό να υποδηλώνει αιμορραγικό εγκεφαλικό παρά ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό. Πολλές εγκεφαλικές αιμορραγίες οφείλονται στις μακροχρόνιες επιπτώσεις της αρτηριακής υπέρτασης. Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει έκρηξη μικρών αρτηριών στον εγκέφαλο.monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Six tips for a healthy barbecue – plus recipes – Monomaxos

Ένα υπέροχο βρετανικό μπάρμπεκιου δεν χρειάζεται να είναι ανθυγιεινό – κάνοντας λεπτές...

Linford Christie: ‘I don’t even run for a bus’ – Monomaxos

Πώς φροντίζετε την ψυχική σας υγεία;Είναι ένα πρόβλημα – διαβάζετε περισσότερα κάθε...

The seven health benefits of cold showers – Monomaxos

Υπάρχουν πιο ήπιοι τρόποι για να ξεκινήσετε τη μέρα σας παρά με...

Δημοφιλέστερα Αρθρα

Γιατί δεν επηρεάστηκε η Ελλάδα από το διεθνές ψηφιακό μπλακ άουτ

Όσον αφορά τους απλούς χρήστες των Windows, ο Δ. Παπαστεργίου διευκρίνισε ότι το λογισμικό ασφαλείας της Crowstrike χρησιμοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις και ως...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με φορτισμένη ομιλία στη Λευκωσία για τα 50 χρόνια από τον «Αττίλα», μετά τις προβοκάτσιες Ερντογάν (video)

Σε μια δύσκολη μέρα για τον Ελληνισμό, ανήμερα της συμπλήρωσης μισού αιώνα από τον «Αττίλα», που οδήγησε στη διχοτόμηση της Κύπρου, του τελευταίου διαιρεμένου...

Φρίκη: Γυναίκα πυροβόλησε μωρό 7 μηνών στο καρότσι του

ΗΠΑ: Γυναίκα πυροβόλησε μωρό 7 μηνών στο καρότσι του - Οι γονείς του τα παρατάνε και τράπηκαν σε φυγή Όταν έφτασε η αστυνομία στο...

Μαρίνα Σταυράκη: Με απόσπαση στο Υπουργείο Εσωτερικών

Την αντιπροσωπεία υπέγραψαν η Υπουργός Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως και ο Υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης. Ένα νέο βήμα στην πολιτική της καριέρα...