Αυτό είναι ένα πολύ θρεπτικό επιδόρπιο που θα λατρέψετε και θα απολαύσετε χωρίς ενοχές, ειδικά αν έχετε γλυκά.
Αυτό το γλυκό είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου και μας παρέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Μας δίνει επίσης ενέργεια και χάρη στα συστατικά του βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του σνακ είναι ότι μπορείτε να το βρείτε ανά πάσα στιγμή στα περίπτερα.
τι είναι το κέικ
Το παστέλι είναι ένα γλυκό με βάση το σουσάμι και το μέλι. Είναι γλυκαντικό τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Σύμφωνα με τη Wikipedia, οι ρίζες του παστέλι ξεκινούν από την Ιλιάδα του Ομήρου, το σησάμι ή σησαμάτιο γλυκό των Βυζαντινών.
Τα οφέλη του
- μας δίνει ενέργεια
- Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
- Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
- Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
1. Μας δίνει ενέργεια
Το παστέλι είναι ίσως το πιο υγιεινό γλυκό και είναι Εξαιρετική πηγή ενέργειας. Σε περίπου μία ώρα μπορεί να σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε (περίπου την ίδια που χρειάζεται για να μετατραπεί η τροφή σε ενέργεια). Έχει καλή αναλογία λιπών και υδατανθράκων (μέλι και σουσάμι) και επίσης το σουσάμι που περιέχει, χάρη στις φυτικές ίνες, θα σας δίνει ενέργεια αργά και διαρκώς. (Οι φυτικές ίνες εμποδίζουν την ταχεία απορρόφηση της γλυκόζης, ώστε να έχετε ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα).
Το σουσάμι που περιέχει έχει όλες οι πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό. Το μέλι, από την άλλη, περιέχει πολλούς «καλούς» υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι χρήσιμοι για την απόκτηση ενέργειας και επίσης μειώνουν την έκκριση μαγνησίου, το οποίο μας βοηθά να παραμείνουμε διεγερμένοι.
2. Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση σουσαμιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Οι σπόροι σουσαμιού αποτελούνται από 15% κορεσμένα λιπαρά, 41% πολυακόρεστα λιπαρά και 39% μονοακόρεστα λιπαρά.
Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών από τα κορεσμένα λίπη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Επιπλέον, οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν δύο τύπους φυτικών ενώσεων (λιγνάνες και φυτοστερόλες) που μπορεί επίσης να έχουν αποτελέσματα στη μείωση της χοληστερόλης.
Σε μια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι όταν 38 άτομα με υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα έτρωγαν 5 κουταλιές της σούπας (40 γραμμάρια) αποφλοιωμένο σουσάμι την ημέρα για 2 μήνες, παρουσίασε μείωση 10% στην «κακή» LDL χοληστερόλη και 8% μείωση στα τριγλυκερίδια σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
3. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Το σουσάμι όμως περιέχει παστέλι. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Επιπλέον, η βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά στο σουσάμι μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες σας, η οποία θα μπορούσε να διατηρήσει την αρτηριακή πίεση φυσιολογική. Σε μια μελέτηΤα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση κατανάλωναν 2,5 γραμμάρια μαύρου σουσαμιού σε σκόνη (μια λιγότερο κοινή ποικιλία) σε μορφή κάψουλας κάθε μέρα. Στο τέλος ενός μήνα, παρουσίασε μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 6%. – ο μεγάλος αριθμός μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης – σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου.
Η συστηματική κατανάλωση παστέλι μπορεί να μειώσει την ολική και κακή χοληστερόλη (LDL), να μειώσει τον κίνδυνο αθηρωματικής πλάκας και να συμβάλει στη θεραπεία της υπέρτασης. Περιέχει πρωτεΐνες και το αμινοξύ.
4 Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Το σουσάμι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ενώ π.χΈχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υγιή λίπη, τα οποία μπορούν να προωθήσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.. Η κατανάλωση κέικ από διαβητικούς προκαλεί λιγότερη υπογλυκαιμία από αυτή που προκαλείται από την κατανάλωση ψωμιού. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπίδια και φυτικές ίνες, παρόλο που έχει το ίδιο ποσοστό υδατανθράκων με το ψωμί. Επομένως, ένας διαβητικός θα μπορούσε να καταναλώσει παστέλι, αρκεί να ληφθεί υπόψη η θερμιδική και λιπιδική του περιεκτικότητα.