Μια νηστεία τριών ημερών μπορεί να ανανεώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς ενεργοποιεί το σώμα να παράγει νέα λευκά αιμοσφαίρια, ακόμα και σε ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια σημαντική ανακάλυψη από επιστήμονες.
Παρά τις επικρίσεις των διατροφολόγων σχετικά με τις δίαιτες νηστείας, νέα έρευνα δείχνει ότι όταν το σώμα πεινάει, ενεργοποιεί τα βλαστοκύτταρα για να δημιουργήσουν νέα λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια πιστεύουν ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα με προβλήματα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.
Επίσης, μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας πιο δύσκολη την καταπολέμηση ακόμα και κοινών ασθενειών.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η νηστεία «ενεργοποιεί έναν διακόπτη αναγέννησης» που ενθαρρύνει τα βλαστοκύτταρα να δημιουργήσουν νέα λευκά αιμοσφαίρια, ανανεώνοντας έτσι ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα.
«Επιτρέπει στα βλαστοκύτταρα να ξεκινήσουν την αναδόμηση του συστήματος», δήλωσε ο καθηγητής Βάλτερ Λόνγκο από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
«Και τα καλά νέα είναι ότι το σώμα αποβάλλει τμήματα του ανοσοποιητικού που μπορεί να έχουν υποστεί ζημιά ή είναι παλιά και αναποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της νηστείας.
«Αν ξεκινάτε με ένα σύστημα που έχει υποστεί σοβαρή βλάβη από τη χημειοθεραπεία ή τη γήρανση, οι κύκλοι νηστείας μπορούν να δημιουργήσουν κυριολεκτικά ένα νέο ανοσοποιητικό σύστημα».
Η παρατεταμένη νηστεία αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα γλυκόζης και λίπους, αλλά και να διασπάσει ένα σημαντικό ποσοστό των λευκών αιμοσφαιρίων.
Κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου νηστείας, αυτή η μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων προκαλεί αλλαγές που ενεργοποιούν τα βλαστοκύτταρα για την παραγωγή νέων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
«Δεν περιμέναμε ότι η παρατεταμένη νηστεία θα είχε τόσο σημαντική επίδραση στην αναγέννηση του αιματοποιητικού συστήματος», πρόσθεσε ο καθηγητής Λόνγκο.
«Όταν πεινάς, το σύστημα προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια και ένα από τα πράγματα που μπορεί να κάνει είναι να ανακυκλώσει πολλά από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που δεν χρειάζονται, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν υποστεί ζημιά», είπε ο Δρ Λόνγκο.
“Αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε, τόσο από την ανθρώπινη εργασία όσο και από τα ζώα στη μελέτη μας, ότι ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων μειώνεται με την παρατεταμένη νηστεία. Στη συνέχεια, όταν επαναφέρετε τη διατροφή σας, τα αιμοσφαίρια επανέρχονται. Έτσι αναρωτηθήκαμε, από πού προέρχονται όλα αυτά;”
Η νηστεία για 72 ώρες προστάτευε επίσης τους καρκινοπαθείς από τις τοξικές επιδράσεις της χημειοθεραπείας.
«Η χημειοθεραπεία σώζει ζωές, αλλά προκαλεί και σημαντική ζημιά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι η νηστεία μπορεί να μειώσει ορισμένες από τις βλαβερές συνέπειες της χημειοθεραπείας», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης, Τάνια Ντόρφ, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής ιατρικής στο USC Norris Comprehensive Cancer Center and Hospital.
«Απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες και οποιαδήποτε τέτοια διατροφική παρέμβαση θα πρέπει να γίνεται μόνο υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού».
«Εξετάζουμε την πιθανότητα αυτές οι επιδράσεις να ισχύουν και σε άλλα συστήματα και όργανα, όχι μόνο στο ανοσοποιητικό σύστημα», πρόσθεσε ο καθηγητής Λόνγκο.
Ωστόσο, ορισμένοι Βρετανοί ειδικοί είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την έρευνα. Ο Δρ Γκράχαμ Ρουκ, ομότιμος καθηγητής ανοσολογίας στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η μελέτη ακούγεται «απίθανη».
Ο Κρις Μέισον, καθηγητής Αναγεννητικής Ιατρικής στο UCL, ανέφερε: «Υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία εδώ. Βλέπω ότι η νηστεία μειώνει τον αριθμό και το μέγεθος των κυττάρων και στη συνέχεια η επανατροφοδότηση στις 72 ώρες δείχνει ανάκαμψη.
«Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο καθώς δεν είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν θα ήταν επικίνδυνο για κάποιον με καρκίνο.
«Ωστόσο, νομίζω ότι η πιο λογική προσέγγιση θα ήταν να συνδυαστεί αυτό το αποτέλεσμα με φάρμακα. Δεν είμαι σίγουρος ότι η νηστεία είναι η καλύτερη ιδέα. Οι άνθρωποι είναι καλύτερα να τρώνε τακτικά».
Ο Δρ Λόνγκο πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η νηστεία μπορεί να είναι επικίνδυνη, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είναι ωφέλιμη.
«Έχω λάβει email από εκατοντάδες καρκινοπαθείς που συνδυάζουν χημειοθεραπεία με νηστεία, με τη βοήθεια ογκολόγων.
«Μέχρι στιγμής, η πλειοψηφία τους αναφέρει ότι όλα πάνε καλά και μόνο λίγοι έχουν αναφέρει κάποιες παρενέργειες, όπως λιποθυμία και προσωρινή αύξηση των ηπατικών δεικτών.
Προφανώς, πρέπει να ολοκληρώσουμε τις κλινικές μελέτες, αλλά φαίνεται πολλά υποσχόμενο».