Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που παράγονται κατά τη διάρκεια σοβαρής λοίμωξης COVID-19 μπορεί να μειώσουν τους καρκινικούς όγκους
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Clinical Investigation υποδεικνύει ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που δημιουργούνται σε περιπτώσεις σοβαρού COVID-19 έχουν την ικανότητα να συρρικνώνουν καρκινικούς όγκους. Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει νέες ελπίδες για τη θεραπεία προχωρημένων και ανθεκτικών στη θεραπεία καρκίνων.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 15 Νοεμβρίου, αποκάλυψε ότι οι γενετικές πληροφορίες από τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί το COVID-19, ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει ειδικά κύτταρα με αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυτά τα κύτταρα, γνωστά ως μονοκύτταρα, αποδείχτηκαν ικανά να μειώνουν πολλούς τύπους καρκίνου σε ποντίκια.
Κανονικά, τα μονοκύτταρα συγκεντρώνονται στους όγκους και μετατρέπονται σε κύτταρα που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Ο Δρ. Ankit Bharat, επικεφαλής της θωρακικής χειρουργικής της Northwestern Medicine, εξήγησε ότι «τα μονοκύτταρα σχηματίζουν ένα προστατευτικό κάστρο γύρω από τα καρκινικά κύτταρα, αποτρέποντας την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος». Ωστόσο, ορισμένες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως το COVID-19, φαίνεται να αλλάζουν τις ιδιότητες αυτών των μονοκυττάρων.
Τα «επαγόμενα» μονοκύτταρα εκπαιδεύονται να στοχεύουν συγκεκριμένα τον ιό, γεγονός που οδηγεί σε μια πιο αποτελεσματική ανοσοαπόκριση, σύμφωνα με τον Δρ. Christopher Ohl, ειδικό μολυσματικών ασθενειών στο Atrium Health Wake Forest Baptist. Ο Δρ Bharat και οι συνεργάτες του παρατήρησαν ότι ορισμένοι ασθενείς με σοβαρό COVID-19 και καρκίνο παρουσίασαν μείωση των όγκων τους μετά τη μόλυνση. Αναλύοντας δείγματα αίματος από αυτούς τους ασθενείς, διαπίστωσαν ότι τα μονοκύτταρα που παράγονταν μετά τη λοίμωξη έφεραν έναν υποδοχέα που συνδέεται με μια συγκεκριμένη αλληλουχία RNA του COVID-19.
«Αν τα μονοκύτταρα είναι η κλειδαριά και το RNA του COVID-19 είναι το κλειδί, τότε το RNA του COVID-19 ταιριάζει απόλυτα», δήλωσε ο Δρ Bharat.
Αποτελέσματα σε ποντίκια με καρκίνο σταδίου 4
Οι ερευνητές εξέτασαν ποντίκια με διάφορους τύπους καρκίνων σταδίου 4, όπως μελάνωμα, καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου. Τα ποντίκια έλαβαν φάρμακο που προκάλεσε την παραγωγή μονοκυττάρων για να μιμηθούν την ανοσολογική απόκριση στη μόλυνση από COVID-19. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, καθώς οι όγκοι συρρικνώθηκαν για όλους τους τύπους καρκίνου που μελετήθηκαν.
Τα μετασχηματισμένα μονοκύτταρα παρουσιάζουν αντικαρκινικές ιδιότητες και δεν μετατρέπονται σε «φιλικά προς τον καρκίνο» κύτταρα. Αντίθετα, μετανάστευσαν στους όγκους των ποντικών, κάτι που δεν μπορεί να επιτύχει η πλειονότητα των ανοσοκυττάρων. Καθώς πλησίαζαν τους όγκους, ενεργοποιούσαν τα κύτταρα «φυσικών φονέων», τα οποία επιτέθηκαν στα καρκινικά κύτταρα, οδηγώντας στη συρρίκνωση του καρκίνου.
Ο Δρ Bharat πιστεύει ότι αυτός ο μηχανισμός μπορεί να έχει ανάλογη δράση και στους ανθρώπους, καθώς επηρεάζει την εξάπλωση των περισσότερων καρκίνων στο σώμα. «Ενεργοποιώντας αυτό το μονοπάτι, ρυθμίζουμε τα μονοκύτταρα ώστε να μην γίνουν ποτέ φιλικά προς τον καρκίνο κύτταρα», σημείωσε.
Ελπίδες για νέα αντικαρκινικά φάρμακα
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του COVID-19 είναι απίθανο να ενεργοποιήσουν αυτόν τον μηχανισμό, καθώς δεν περιέχουν την ίδια αλληλουχία RNA με τον ιό. Ωστόσο, μελλοντικά φάρμακα και εμβόλια θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής μονοκυττάρων που καταπολεμούν τον καρκίνο.
Αυτός ο μηχανισμός προσφέρει μια νέα θεραπευτική επιλογή για προχωρημένους καρκίνους που δεν ανταποκρίνονται σε συμβατικές θεραπείες, όπως η ανοσοθεραπεία. Ο Δρ Yibin Kang, καθηγητής μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, σημείωσε ότι η ανοσοθεραπεία είναι αποτελεσματική μόνο σε 20%-40% των περιπτώσεων, και μπορεί να αποτύχει αν το σώμα δεν παράγει αρκετά λειτουργικά Τ κύτταρα.
«Το πρόβλημα με την τρέχουσα ανοσοθεραπεία είναι η εξάρτηση από την ανοσία των Τ κυττάρων», δήλωσε ο Δρ Kang. «Η τρέχουσα μελέτη είναι πολλά υποσχόμενη γιατί προτείνει έναν τρόπο επιλεκτικής εξόντωσης όγκων που είναι ανεξάρτητος από τα Τ κύτταρα». Ο Δρ Ohl συμφώνησε, τονίζοντας ότι αυτός ο μηχανισμός μπορεί να παρακάμψει τα παραδοσιακά εμπόδια που συναντώνται κατά τη διάρκεια της ανοσοθεραπείας, αν και απαιτούνται κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού στους ανθρώπους.
Πηγή: oloygeia.gr