Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι παρενέργειες των εμβολίων κατά του COVID-19 είναι σπάνιες και περιορισμένες. Ο καθηγητής Δ. Παρασκευής αναλύει τα αποτελέσματα.
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, υπογραμμίζει ότι οι κίνδυνοι από τα εμβόλια είναι πολύ περιορισμένοι σε σύγκριση με τα σημαντικά οφέλη που προσφέρουν στην καταπολέμηση των ασθενειών που σχετίζονται με τον COVID-19. Αυτή είναι η περίληψη των ευρημάτων της μεγαλύτερης επιστημονικής μελέτης που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων κατά του COVID-19.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Vaccine διαπίστωσε ότι οι παρενέργειες των εμβολίων κατά του COVID-19 είναι πολύ σπάνιες.
Η μελέτη αυτή είναι η μεγαλύτερη ανάλυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τις αρνητικές επιπτώσεις των εμβολίων κατά του COVID-19.
Η μελέτη περιλάμβανε 99 εκατομμύρια εμβολιασμένα άτομα. Οι ερευνητές συνέκριναν το ποσοστό των παρατηρούμενων παρενεργειών με το αναμενόμενο ποσοστό για 13 νευρολογικές, αιματολογικές και καρδιαγγειακές παθήσεις (παρενέργειες) σε εμβολιασμένα άτομα.
Τα ευρήματα της μελέτης
Η μελέτη επιβεβαίωσε γνωστά αποτελέσματα σχετικά με σπάνιες παρενέργειες, όπως η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα, που σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna), καθώς και το Σύνδρομο Guillain-Barré και θρόμβωση του εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, αναφέρει ο κ. Παρασκευής.
Συγκεκριμένα, 190 περιπτώσεις του συνδρόμου Guillain-Barré παρατηρήθηκαν εντός 42 ημερών από την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca, ενώ ο αναμενόμενος αριθμός περιστατικών ήταν 76. Επίσης, παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος θρόμβων αίματος μετά την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca.
Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας μετά από την πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση των εμβολίων Pfizer και Moderna, καθώς και περικαρδίτιδα μετά από την πρώτη και τέταρτη δόση του εμβολίου Moderna και την τρίτη δόση του εμβολίου AstraZeneca, 42 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
Εκτός από τις γνωστές παρενέργειες, η μελέτη ανέφερε πιθανή σύνδεση με οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα (AEDM) και εγκάρσια μυελίτιδα, τόσο με εμβόλια ιικού φορέα όσο και με εμβόλια mRNA. Αυτή η σύνδεση επιβεβαιώθηκε επίσης από μια δεύτερη μελέτη που περιλάμβανε 6,7 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αυστραλία.
Τα εμβόλια συνδέονται με πολύ χαμηλό κίνδυνο παρενεργειών
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως η οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα (0,78 ανά εκατομμύριο δόσεις) και η εγκάρσια μυελίτιδα (1,82 ανά εκατομμύριο δόσεις).
Οποιοσδήποτε πιθανός κίνδυνος οξείας διάχυτης εγκεφαλομυελίτιδας ή εγκάρσιας μυελίτιδας θα πρέπει να συγκρίνεται με τα σημαντικά οφέλη που προσφέρουν τα εμβόλια κατά του COVID-19 και τις επιπλοκές της λοίμωξης.
Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της μελέτης είναι ότι περιλάμβανε μεγάλο πληθυσμό, επιτρέποντας την αξιολόγηση σπάνιων παρενεργειών, σημειώνει ο κ. Παρασκευής.
Συμπερασματικά, οι κίνδυνοι από τα εμβόλια είναι περιορισμένοι και σπάνιοι, σε αντίθεση με τα σημαντικά οφέλη τους στην πρόληψη της νόσου που σχετίζεται με τον COVID-19, καταλήγει.