Αλλά και οι δύο βοηθούν τους χρήστες να τρώνε λιγότερο χωρίς να χρειάζεται να βασίζονται στη δύναμη της θέλησης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν έως και το 20 τοις εκατό του σωματικού τους βάρους και η Novo Nordisk, η εταιρεία με έδρα τη Δανία που την παράγει, έχει γίνει η πιο πολύτιμη στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα. Σε μια μελέτη για τη λιραγλουτίδη, οι συμμετέχοντες έχασαν το 8 τοις εκατό του βάρους τους, κατά μέσο όρο.
Εκτός από την απώλεια λίπους, η έρευνα δείχνει ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να προστατεύει από τις επιπλοκές της παχυσαρκίας. «Γνωρίζουμε τώρα ότι τα ανάλογα GLP-1 όπως η σεμαγλουτίδη μπορούν να αποτρέψουν προβλήματα όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά όταν χρησιμοποιούνται σε συνεχή βάση για περίπου τέσσερα χρόνια», λέει η Tricia Tan, καθηγήτρια μεταβολικής ιατρικής και ενδοκρινολογίας στο Imperial. Κολλέγιο του Λονδίνου.
Αλλά με αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα έρχονται και δυσάρεστες παρενέργειες. Τα πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας και του εμέτου, είναι κοινά. Η φλεγμονή του παγκρέατος, η νεφρική ανεπάρκεια και τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης αναφέρονται επίσης ως ανεπιθύμητες ενέργειες και η αύξηση βάρους μετά το τέλος της θεραπείας είναι συχνή.
Μια άλλη επιλογή είναι το tirzepatide, με το σήμα Mounjarno. Λειτουργεί όπως και το GLP-1 και το GIP και έχει βρεθεί ότι είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό στην καταστολή της όρεξης, βοηθώντας τους ασθενείς να χάσουν έως και 22,5 τοις εκατό του σωματικού τους βάρους. Οι ιατρικοί φορείς έχουν επισημάνει ότι σκοπεύουν να εγκρίνουν αυτό το φάρμακο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν έχουν ακόμη δώσει το πράσινο φως.
«Η τιρζεπατίδη είναι λίγο πιο αποτελεσματική από τη σεμαγλουτίδη στο να βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, αλλά επί του παρόντος δεν είναι απολύτως σαφές εάν αυτό το φάρμακο έχει τα οφέλη για την υγεία που γνωρίζουμε ότι έχει η σεμαγλουτίδη», λέει ο καθηγητής Ταν.
Πώς μπορούμε να έχουμε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα μέσω της διατροφής μας;
Εάν δεν θέλετε να στραφείτε σε φάρμακα απώλειας βάρους, αλλά νιώθετε ότι παλεύετε ενάντια στην όρεξή σας, οι μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες τροφές μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του GLP-1 – ενεργώντας σαν μια φυσική μορφή Ozempic.
Μαγειρέψτε με λάδι και βούτυρο
Αν και είναι υψηλή σε θερμίδες, η κατανάλωση λαδιού και βουτύρου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων πείνας, λέει ο Δρ Jason Fung, Καναδός νεφρολόγος και ειδικός στη διαχείριση βάρους.
Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες έφαγαν σούπα με άσπρο ψωμί είτε μόνη της, με 80 γραμμάρια ελαιόλαδο ή με 100 γραμμάρια βούτυρο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το λάδι και το βούτυρο αύξησαν τα επίπεδα ινκρετίνης 2,5 φορές υψηλότερα από ό,τι τρώγοντας μόνο τη σούπα και το ψωμί. Για να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα, απλά προσθέστε βούτυρο ή λάδι στο φαγητό όταν μαγειρεύετε, λέει ο Δρ Fung.
Καταναλώστε 3g πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους
Ο τριπλασιασμός της πρόσληψης πρωτεΐνης, από περίπου τα συνιστώμενα 0,75 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, σε 2 έως 3 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό ημερησίως, μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους να τσιμπήσουν σνακ και να υπερκαταναλώσουν, λέει.
«Είναι ήδη γνωστό ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης οδηγεί σε μεγαλύτερο κορεσμό. Για παράδειγμα, αν τρώτε μια μπριζόλα αντί αν τρώτε μπισκότα ή πίνετε ποπ, ξέρετε ότι νιώθετε πιο γεμάτος», σημειώνει ο Δρ Φουνγκ.
Αλλά α μελέτη επιβεβαίωσε ότι τα άτομα που ακολούθησαν μια δίαιτα που περιείχε 30 τοις εκατό πρωτεΐνη – που έτρωγαν κοτόπουλο στο πρωινό, σαλάτα τόνου και φέτα με γιαούρτι και γάλα σόγιας το μεσημεριανό γεύμα και κρέας με ρύζι για βραδινό – σε σύγκριση με 10 τοις εκατό πρωτεΐνη, είχαν χαμηλότερα επίπεδα πείνα και 50 τοις εκατό αυξημένα επίπεδα GLP-1.
«Αυτό μπορεί να σχετίζεται με το φαινόμενο GLP – η υψηλότερη πρωτεΐνη οδηγεί σε υψηλότερο GLP, το οποίο οδηγεί σε λιγότερη πείνα επειδή αυτή είναι η επίδραση της ορμόνης του κορεσμού», λέει.
Συσκευάστε τα φρούτα και τα λαχανικά
Οι φυτικές ίνες, που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φασόλια, έχει βρεθεί ότι ενισχύουν την ποσότητα του GLP-1 που απελευθερώνεται από το σώμα.
«Αν τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες, έχετε ένα διπλό αποτέλεσμα», λέει ο Δρ Fung. Οι φυτικές ίνες διοχετεύουν την τροφή, έτσι αυξάνουν τους υποδοχείς τεντώματος στο στομάχι, που οδηγεί στην παραγωγή GLP-1 και αφομοιώνονται αργά, γεγονός που αφήνει τους ανθρώπους χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εξηγεί.
Ο Δρ Fung συνιστά να τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, φασόλια και φακές, και να τα τρώτε πριν από τους υδατάνθρακες όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, για να αυξήσετε τον κορεσμό.
Φάτε πικρή κολοκύθα
Μπορεί να δυσκολεύεστε να το βρείτε στο τοπικό σας σούπερ μάρκετ, αλλά οι πικρές κολοκύθες πιστεύεται ότι αυξάνουν τα επίπεδα GLP-1 και επομένως μειώνουν την πείνα, σύμφωνα με μια μελέτη.
«Ακριβώς έτσι λειτουργεί το Ozempic για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και οι πικρές τροφές μπορεί να κάνουν το ίδιο πράγμα», λέει ο Δρ Fung.
Η μελέτη εξέτασε μόνο τις πικρές κολοκύθες, αλλά άλλα πικρά φαγητά ή ποτά μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, λέει. «Θα μπορούσατε να προσθέσετε bitters στα ποτά, καθώς χρησιμοποιούνται συνήθως με τζιν και τόνικ», προσθέτει.
Φάτε ένα κάρυ
Το μπαχαρικό του κουρκουμά εμφανίζεται στα περισσότερα κάρυ, αλλά είναι η κουρκουμίνη, μια λαμπερή κίτρινη χημική ουσία που βρίσκεται μέσα στο μπαχαρικό, η οποία έχει «σημαντικό αποτέλεσμα GLP» και επομένως μειώνει φυσικά την πείνα, λέει ο Fung.
Άλλα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται επίσης στο κάρυ, όπως η κανέλα και το τριγωνόφυλλο, έχουν επίσης το ίδιο αποτέλεσμα, λέει.
Συνιστά να φτιάξετε κάρυ με κρέας, ψάρι ή λαχανικά και να προσθέσετε κουρκουμά για να αισθάνεστε πιο χορτάτοι.