Το παυσίπονο χρησιμοποιείται ευρέως για την ανακούφιση από διάφορες παθήσεις, όπως οι πονοκέφαλοι, οι οσφυαλγίες, η αρθρίτιδα και η γρίπη. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση του.
Η δικλοφενάκη, ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα παυσίπονα, έχει συνδεθεί με 50% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού, ακόμη και σε χαμηλές δόσεις. Η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Aarhus στη Δανία, η οποία περιλάμβανε περισσότερα από έξι εκατομμύρια άτομα, θεωρείται η μεγαλύτερη του είδους της και αποκάλυψε «σημαντικά καρδιαγγειακά συμβάντα» που σχετίζονται με τη χρήση αυτού του φαρμάκου.
Οι ασθενείς που έλαβαν δικλοφενάκη παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση 50% στα ποσοστά επιπλοκών στην υγεία τους μέσα σε μόλις 30 ημέρες, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπαιρναν καθόλου φάρμακα. Επιπλέον, οι χρήστες της δικλοφενάκης παρουσίασαν 20% περισσότερες επιπλοκές σε σχέση με τους χρήστες ιβουπροφαίνης ή παρακεταμόλης, ενώ η αύξηση ανήλθε στο 30% σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν ναπροξένη.
Η μελέτη έδειξε επίσης αυξημένους κινδύνους καρδιακής ανεπάρκειας και ακανόνιστου καρδιακού παλμού σε όλες τις ηλικίες και για τα δύο φύλα. Ο καρδιολόγος Morten Schmidt τόνισε τους καρδιαγγειακούς κινδύνους της δικλοφενάκης σε σύγκριση με τη μη χρήση ή με τη χρήση παρακεταμόλης και άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Λόγω σοβαρών ανησυχιών σχετικά με τις παρενέργειές της, η δικλοφενάκη επαναταξινομήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως συνταγογραφούμενο φάρμακο το 2015, όπως ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας, η οποία ανέφερε έναν «μικρό αλλά αυξημένο» κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
Στη μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι χρήστες της δικλοφενάκης είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιακή αρρυθμία, καρδιακή ανεπάρκεια, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα, πρώιμο καρδιαγγειακό θάνατο και γαστρεντερική αιμορραγία. Ο αυξημένος κίνδυνος παρατηρείται και στα δύο φύλα ανεξαρτήτως ηλικίας και ισχύει ακόμη και για χαμηλές δόσεις του φαρμάκου.
Ο Δρ Schmidt, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ, υποστηρίζει ότι η πρόσβαση στη δικλοφενάκη θα πρέπει να περιορίζεται μόνο σε περιπτώσεις που απαιτείται ιατρική συνταγή και τονίζει την ανάγκη για σαφείς προειδοποιήσεις στη συσκευασία του φαρμάκου. «Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε τον πιθανό κίνδυνο για την υγεία από τη δικλοφενάκη και να μειώσουμε τη χρήση της», καταλήγουν οι ερευνητές.
Πηγή: Εξπρές