Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΥγεία«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στα υπερμικρόβια - Ο ρόλος των αντιβιοτικών - Monomaxos

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στα υπερμικρόβια – Ο ρόλος των αντιβιοτικών – Monomaxos


Η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στα… υπερμικρόβια. Τα λεγόμενα superbugs (υπερμικρόβια) προκαλούν κάθε χρόνο πάνω από 700.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο. 

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη, είπε στον ΣΚΑΙ σχετικά με τα υπερμικρόβια: «θα στεναχωρηθώ που το λέω αλλά είμαστε πρωταθλητές στη χρήση αντιβιοτικών και στα υπερμικρόβια γιατί οι γιατροί και οι νοσηλευτές, γενικά οι επαγγελματίες υγείας δεν σεβόμαστε τα αντιβιοτικά ενώ οι πολίτες δεν υπακούν στις εντολές όταν τους δίνονται με τον σωστό τρόπο». 

«Και εμείς σαν ασθενείς, είναι ζήτημα εθνικής νοοτροπίας, είμαστε πιο συναισθηματικοί και κινητοποιούμαστε πιο γρήγορα αν πάρουμε πληροφορίες, ακόμη και λανθασμένες. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν έχει να κάνει μόνο με την ελληνική πραγματικότητα. Υπάρχουν δεδομένα πως στην πρωτοβάθμια υγεία το 45% με 60% των συνταγών που έχουν να κάνουν με φάρμακα για λοιμώξεις χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο. Επίσης το 50% των συνταγών έχουν λάθη όσον αφορά τη δοσολογία», είπε η κ. Σαρδέλη. 

«SOS» για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

«Ευτυχώς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, υπάρχει το θέμα με τα υπερμικρόβια που δεν υπάρχει κανένα αντιβιοτικό που μπορεί να τα θεραπεύσει. Δεν έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα αλλά αυξάνεται. Αυτό που έχουμε τεράστιο πρόβλημα στη χώρα είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Πρόκειται για λοιμώξεις οι οποίες εμφανίζονται όταν ερχόμαστε σε επαφή με χώρους υγείας, όχι μόνο νοσοκομεία. Εδώ έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Έχουμε κακή χρήση από ασθενείς και κοινό, προβλήματα συνταγογράφησης και πρόβλημα στις μονάδες με την ευρεία έννοια», σύμφωνα με τη Χρύσα Σαρδέλη. 

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments