34.2 C
Athens
ΑρχικήΥγείαΣχεδόν δύο χρόνια καθυστερούν οι νέες θεραπείες στην Ελλάδα - Monomaxos

Σχεδόν δύο χρόνια καθυστερούν οι νέες θεραπείες στην Ελλάδα – Monomaxos


Με σημαντική καθυστέρηση έρχονται οι νέες θεραπείες στη χώρα μας, παρότι ο χρόνος αναμονής παρουσιάζει αισθητή μείωση, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA).

Ειδικότερα, από τη στιγμή που η κυκλοφορία μιας θεραπείας παίρνει το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) οι Έλληνες ασθενείς θα περιμένουν 587 ημέρες, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν.

Ο χρόνος αυτός απέχει περίπου δύο μήνες από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο χρόνο, αναδεικνύοντας τις ανισότητες που υπάρχουν στην πρόσβαση για τους ασθενείς στη χώρα μας, σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους.

Νέες θεραπείες: Η κατάσταση στην Ευρώπη

Τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα για την εκτίμηση του δείκτη W.A.I.T. (Waiting to Access Innovative Therapies), η οποία διενεργείται από την EFPIA ετησίως, σε 36 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Αφορά στα φάρμακα που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ τα προηγούμενα 4 χρόνια από το κάθε έτος δημοσίευσης και σκοπός της είναι η αποτύπωση του βαθμού πρόσβασης των ασθενών στις νέες καινοτόμες θεραπείες.

Όπως προκύπτει, από τα 167 φάρμακα τα οποία έλαβαν από τον ΕΜΑ έγκριση κυκλοφορίας την περίοδο 2019 – 2022, τα 72 κατά μέσο όρο ήταν διαθέσιμα στις χώρες της Ευρώπης που συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη.

Η έρευνα του 2023 εκτιμά μια οριακή μείωση στη μέση διαθεσιμότητα των νέων καινοτόμων φαρμάκων, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 43% (52% για τα ογκολογικά φάρμακα και 35% για τα ορφανά), έναντι του 45% που ανέδειξε η έρευνα του 2022.

Παράλληλα, αυξημένος εκτιμάται ο μέσος χρόνος για την αποζημίωσή τους από τα συστήματα. Ειδικότερα, υπολογίστηκε στις 531 ημέρες (559 για τα ογκολογικά φάρμακα και 542 για τα ορφανά), έναντι των 528 που ανέδειξε η έρευνα του προηγούμενου έτους.

Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα

Με βάση την έρευνα του 2023, μόνο το 47% των φαρμάκων που εγκρίθηκαν από τον ΕΜΑ μεταξύ 2019-2022 είναι διαθέσιμα στους ασθενείς της Ελλάδας. Η χώρα μας εμφανίζει διαθεσιμότητα ελαφρώς υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρώπης (43%), εντούτοις παραμένει μεγάλη η απόσταση από τις χώρες που καταγράφουν τις καλύτερες «επιδόσεις»: Γερμανία (88%), Ιταλία (77%), Αυστρία (75%), Ελβετία (70%) και Δανία (65%).

Η πρόσβαση στην Ελλάδα είναι μεν ικανοποιητική για τις θεραπείες κατά του καρκίνου, αλλά υστερεί όσον αφορά στις θεραπείες για σπάνια νοσήματα, με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 71% και 41%.

«Αγκάθι» φαίνεται ότι αποτελεί για μια ακόμη χρονιά και η αναλογία των αποζημιούμενων και μη αποζημιούμενων θεραπειών, καθώς το 48% των διαθέσιμων νέων φαρμάκων στη χώρα μας, βρίσκονται σε καθεστώς περιορισμένης διαθεσιμότητας ή αποζημίωσης.

Πρόκειται κυρίως για φάρμακα τα οποία διατίθενται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ), εκ των οποίων το 70% αφορά σε ογκολογικά και το 54% σε ορφανά φάρμακα για σπάνιες παθήσεις.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο χρόνος αποζημίωσης των νέων θεραπειών, με την Ελλάδα να υστερεί σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου χρόνου (587 ημέρες έναντι 531 στις χώρες τις Ευρώπης).

Η έρευνα αναδεικνύει τις «αδυναμίες» του συστήματος πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στις νέες θεραπείες, που οδηγούν στον αποκλεισμό μερίδας αυτών από νεότερες φαρμακευτικές επιλογές, στις οποίες έχουν ήδη πρόσβαση οι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Six tips for a healthy barbecue – plus recipes – Monomaxos

Ένα υπέροχο βρετανικό μπάρμπεκιου δεν χρειάζεται να είναι ανθυγιεινό – κάνοντας λεπτές...

Linford Christie: ‘I don’t even run for a bus’ – Monomaxos

Πώς φροντίζετε την ψυχική σας υγεία;Είναι ένα πρόβλημα – διαβάζετε περισσότερα κάθε...

The seven health benefits of cold showers – Monomaxos

Υπάρχουν πιο ήπιοι τρόποι για να ξεκινήσετε τη μέρα σας παρά με...

Δημοφιλέστερα Αρθρα

Power of Love – Ασυγκράτητος ο Πελετιέ: «Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένας πραγματικός άνδρας σου έκανε άγpιο έpωτα;»

Ο Pelletier τα πήγε πολύ στο Power of Love. Ένα παιχνίδι ερωτήσεων έγινε στο χθεσινό επεισόδιο του Power of Love και κάποιες από αυτές προκάλεσαν...

Μαρίνα Βερνίκου – Μίλτος Καμπουρίδης: Διακοπές στη Μύκονο με τα παιδιά τους

Η Μαρίνα Βερνίκου και ο Μίλτος Καμπουρίδης λατρεύουν τα ταξίδια και τις εκδρομές, οπότε με κάθε ευκαιρία φροντίζουν να ταξιδεύουν είτε μόνοι είτε...

Ψηφιακό «βραχυκύκλωμα»: Το viral timelapse βίντεο που δείχνει πώς άδειασε σταδιακά ο ουρανός των ΗΠΑ

Ο τεχνολογικός γίγαντας Microsoft ανακοίνωσε ότι η υποκείμενη αιτία του τεχνικού ζητήματος που επηρέασε τις επιχειρήσεις παγκοσμίως σήμερα έχει επιλυθεί, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις...

Διάσημα θυελλώδη ειδύλλια που άφησαν ιστορία αλλά δεν τελείωσαν μαζί

Μαρία Κάλλας-Αριστοτέλης Ωνάση, Ελίζαμπεθ Τέιλορ-Ρίτσαρντ Μπάρτον, Έλλη Λαμπέτη-Δημήτρης Χορν ερωτεύτηκαν αλλά δυστυχώς η σχέση τους είχε ημερομηνία λήξης. Μαρία Κάλλας-Αριστοτέλης ΩνάσηΑΥΤΟΣ Μαρία Κάλλας Ήταν...