Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΣτρεπτόκοκκος: Δημόσια επιστολή παιδιάτρων στους γονείς - Τι να κάνουν σε περίπτωση...

Στρεπτόκοκκος: Δημόσια επιστολή παιδιάτρων στους γονείς – Τι να κάνουν σε περίπτωση συμπτωμάτων – Monomaxos


Οδηγίες προς τους γονείς για τη διενέργεια των γρήγορων τεστ για το στρεπτόκοκκο αλλά και για το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν το παιδί τους εμφανίζει πυρετό και πονόλαιμο, δίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, με δημόσια επιστολή προς τους γονείς

Όπως επισημαίνουν, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται, όλο και περισσότερο, να πυκνώνει το φαινόμενο πολλοί γονείς να αγοράζουν και να κάνουν μόνοι τους ή στο φαρμακείο, ειδικό γρήγορο τεστ για τον στρεπτόκοκκο (Strep-Test) στο άρρωστο, με πυρετό ή πονόλαιμο, παιδί τους. Στη συνέχεια, αν το τεστ είναι αρνητικό να υπάρχει εφησυχασμός, θεωρώντας προφανώς ότι το παιδί τους δεν πάσχει από στρεπτοκοκκική νόσο.

Στην περίπτωση που βγει θετικό τηλεφωνούν στους γιατρούς και ζητούν να τους συνταγογραφήσουν αντιβίωση με άυλη, γιατί το παιδί τους, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του strep test πάσχει από στρεπτόκοκκο.

Με αφορμή τους 11 θανάτους παιδιών από διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο και ενώ το φαινόμενο αρχίζει και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, οι παιδίατροι, ενημερώνουν τους γονείς για τα εξής: Να μην κάνουν μόνοι τους τεστ για στρεπτόκοκκο στα παιδιά τους. Ποτέ δεν κάνουμε τεστ και δεν βάζουμε διάγνωση με το αποτέλεσμα ενός τεστ, χωρίς να έχουμε εξετάσει το παιδί.

  • Να μην ζητούν από τον παιδίατρο να τους συνταγογραφήσει με άυλη συνταγογράφηση αντιβίωση. Ο παιδίατρος δεν μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιώσεις και φάρμακα χωρίς να εξετάσει κλινικά το παιδί, στηριζόμενος μόνο στο αποτέλεσμα ενός τεστ, που ο γονιός έκανε.
  • Η λήψη υλικού για τη διενέργεια του strep test απαιτεί εμπειρία που ο γονιός δεν μπορεί να έχει.
  • Τα γρήγορα τεστ δεν είναι 100% αξιόπιστα. Υπάρχει πιθανότητα λανθασμένου αποτελέσματος. Μπορεί το τεστ να βγει αρνητικό αλλά το παιδί να πάσχει από στρεπτοκοκκική νόσο.
  • Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι γονείς να υποκαταστήσουν τον γιατρό και να βάζουν διαγνώσεις στηριζόμενοι μόνο στο strep test
  • Στον γενικό πληθυσμό υπάρχει ένα ποσοστό υγιών φορέων του στρεπτόκοκκου. Έχουν δηλαδή στον λαιμό τους τον στρεπτόκοκκο, χωρίς να πάσχουν από τη νόσο. Αν στα άτομα αυτά (και παιδιά) γίνει strep test το πιθανότερο είναι να βγει θετικό.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Η Ομοσπονδία τονίζει και τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν το παιδί τους εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα.

Αναλυτικά:

  1. Ανεξάρτητα αν αυτό είναι σύμπτωμα στρεπτοκοκκικής νόσου ή όχι, τηλεφωνούμε στον παιδίατρο, του αναφέρουμε το πρόβλημα και ζητούμε να το εξετάσει.
  2. Ο παιδίατρος παίρνει ιστορικό, εξετάζει το παιδί και ΑΝ χρειάζεται, συνταγογραφεί εργαστηριακό έλεγχο.
  3. Ο παιδίατρος βάζει διάγνωση στηριζόμενος σε όλα τα ανωτέρω και όχι στο τεστ που έγινε από τους γονείς ή στο φαρμακείο, χωρίς το παιδί να εξεταστεί και στη συνέχεια θα δώσει θεραπεία.
  4. Ως γονείς και προς αποφυγή λάθους, πρέπει να έχετε κατά νου ότι, πολλές φορές διαφορετικά νοσήματα εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα και δεν είναι εύκολο χωρίς να εξεταστεί κλινικά το παιδί να γίνει διάγνωση.

Οι παιδίατροι κάνουν έκκληση στους γονείς, να ενημερώνουν και να ζητούν από τον γιατρό τους να εξετάσει το παιδί τους άμεσα, αν τα συμπτώματα είναι πυρετός και συνυπάρχει πονόλαιμος, εξάνθημα, κακή διάθεση του παιδιού, πονοκέφαλος, εμετοί, κοιλιακό άλγος κλπ, τονίζοντας ότι ο παιδίατρος είναι ο μόνος κατάλληλος και πιστοποιημένος λειτουργός υγείας για να εμπιστευτούν την υγεία του παιδιού τους.

«Στο πλαίσιο όλων των ανωτέρω, πιστεύουμε ότι τα γρήγορα τεστ πρέπει να σταματήσουν να πωλούνται από τα φαρμακεία προς τους πολίτες και θα παρακαλούσαμε το υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει για αυτό. Όχι γιατί αυτό μας θίγει συντεχνιακά, αλλά γιατί η διάγνωση μιας νόσου, έτσι όπως περιγράφεται στα επιστημονικά ιατρικά συγγράμματα και όπως την έχουμε διδαχτεί από τους δασκάλους μας, στηρίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό στο ιστορικό και την καλή κλινική εξέταση. Ο όποιος εργαστηριακός έλεγχος έρχεται στο τέλος και λειτουργεί συμπληρωματικά» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Και προσθέτει: «Εξ άλλου όσον αφορά τη συνταγογράφηση αντιβιοτικού για τη στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, εφαρμόζεται σχετικό πρωτόκολλο από την επιτροπή λοιμώξεων του υπουργείου Υγείας, που δεν προβλέπει τη διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας με strep test και το οποίο περιγράφει σαφώς πότε πρέπει να γίνεται το strep test μετά από κλινική εξέταση. Κάθε άλλη τακτική μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών».

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Δημοφιλέστερα Αρθρα