Τα σταφύλια είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία, καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση σταφυλιών ή να τρώνε μόνο μικρές ποσότητες. Ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις;
Τα σταφύλια είναι νόστιμα και μπορούν να καταναλωθούν εύκολα, αλλά πρέπει να προσοχή στο μέγεθος της μερίδας. Εάν τρώτε πολύ, οι θερμίδες και οι υδατάνθρακες αυξάνονται σημαντικά. Αυτό μπορεί να μειώσει τα οφέλη για την υγεία από τα σταφύλια και να αυξήσει τον κίνδυνο να πάρετε βάρος.
4 αρνητικά αποτελέσματα από την υπερβολική κατανάλωση σταφυλιών
- Αύξηση βάρους
- Υπερφόρτωση υδατανθράκων
- Προβλήματα στο έντερο
- Αλλεργικές αντιδράσεις
1. Αύξηση βάρους
Τα σταφύλια είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι 30 ροξιών έχει λιγότερες από 105 θερμίδες. Ωστόσο, είναι εύκολο να φάτε πολλές ποσότητες σταφυλιών. Αν καθίσετε με ένα τσαμπούρι μπροστά στην τηλεόραση, μπορεί να τα φάτε όλα πριν το καταλάβετε.
Αυτό σημαίνει ότι το σνακ σας μπορεί να έχει διπλάσιες ή τριπλάσιες θερμίδες, δίνοντάς σας τελικά τον ίδιο αριθμό θερμίδων που θα παίρνατε από ένα ολόκληρο γεύμα. Αν τρώτε μεγάλες μερίδες σταφυλιών συχνά χωρίς να προσέχετε το μέγεθος, οι επιπλέον θερμίδες μπορεί να σας κάνουν να πάρετε βάρος.
2. Υπερφόρτωση υδατανθράκων
Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι στην διατροφή σας, καθώς αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα σας – τη γλυκόζη. Σύμφωνα με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές, οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 45 έως 65% των θερμίδων που καταναλώνετε.
Αυτό σημαίνει 900 έως 1.300 θερμίδες από υδατάνθρακες ή 225 έως 325 γραμμάρια την ημέρα, με βάση μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Ένα φλιτζάνι σταφύλια περιέχει περισσότερα από 27 γραμμάρια υδατάνθρακες. Εάν τσιμπολογάτε συνεχώς σταφύλια χωρίς να ελέγχετε τη μερίδα σας, μπορείτε να καταναλώσετε γρήγορα περισσότερους υδατάνθρακες.
3. Εντερικά προβλήματα
Τα σταφύλια έχουν αρκετές φυτικές ίνες – περίπου 1,5 γραμμάριο σε ένα φλιτζάνι. Αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να προκαλέσει προβλήματα στο έντερό σας. Όμως, αν φάτε μεγάλη μερίδα σταφυλιών, η πρόσληψη φυτικών ινών αυξάνεται.
Αν δεν τρώτε συχνά πολλές φυτικές ίνες, μπορεί να αισθανθείτε ενοχλητικό γουργούρισμα στην κοιλιά σας μετά από μια μεγάλη μερίδα σταφυλιών. Επειδή το σώμα σας δεν είναι συνηθισμένο στις φυτικές ίνες, μπορεί να έχετε δυσκοιλιότητα. Σε άλλες περιπτώσεις, οι επιπλέον φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, καθώς το σώμα προσπαθεί να αποβάλλει την επιπλέον ίνα.
4. Αλλεργικές αντιδράσεις
Η αλλεργία στα σταφύλια δεν είναι συνηθισμένη, αλλά μπορεί να συμβεί. Αν είστε αλλεργικοί, μπορεί να εμφανίσετε κνίδωση ή ερυθρότητα στο δέρμα όταν αγγίξετε ή φάτε σταφύλια. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή να παρουσιάσετε αναφυλακτικό σοκ.
Ωστόσο, η αλλεργία στα σταφύλια δεν σημαίνει πάντα ότι είστε αλλεργικοί στο ίδιο το φρούτο. Μπορεί να είστε αλλεργικοί σε φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στα σταφύλια ή σε μύκητες ή καλούπια που μπορεί να βρίσκεται πάνω τους. Ο μόνος τρόπος για να μάθετε τι σας προκαλεί την αλλεργία είναι να κάνετε μια αλλεργιολογική εξέταση από τον γιατρό σας.
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε σταφύλια
Αυτοί που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν φάνε μεγάλες ποσότητες σταφυλιών. Η ρεσβερατρόλη μπορεί να ενισχύσει την αντιπηκτική δράση αυτών των φαρμάκων, αυξάνοντας τον κίνδυνο μώλωπες και αιμορραγίας.
Επίσης, η κατανάλωση σταφυλιών δεν είναι συχνά σκόπιμη κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να παράγουν θερμότητα στο σώμα, κάτι που δεν είναι καλό για τη μητέρα και το μωρό. Συνιστάται η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης σταφυλιών αυτή την περίοδο για να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές.