Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥγείαΤο τρόφιμο που κανείς δεν περιμένει ότι «γιατρεύει» τον πονόλαιμο - Monomaxos

Το τρόφιμο που κανείς δεν περιμένει ότι «γιατρεύει» τον πονόλαιμο – Monomaxos


Ένας ειδικός αποκάλυψε το τρόφιμο που καταπολεμά τον πονόλαιμο τόσο αποτελεσματικά όσο και μερικά φάρμακα, αλλά δεν είναι ούτε το μέλι ούτε το τσάι, αν πήγε εκεί το μυαλό σας. Αντιθέτως, έχει να κάνει με ένα υλικό που βρίσκουμε συχνά στις πίκλες και άλλα τουρσί.

Η Δρ. Linda Yancey, λοιμωξιολόγος στο Memorial Hermann Health System στο Χιούστον του Τέξας, ανέφερε γιατί η κατανάλωση τουρσί ή η κατανάλωση του ζωμού τους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο, όπως γράφει η NY Post.

Μπορεί να φαίνεται λίγο παράξενο ως θεραπεία για τον πονόλαιμο, αλλά όλα σχετίζονται με τις ιδιότητες της άλμης αυτών των παστών λαχανικών. «Κάθε φορά που πίνετε ένα διάλυμα που είναι πιο συμπυκνωμένο από το υγρό στους ιστούς μας, όπως αλάτι ή ζάχαρη, μειώνει τη φλεγμονή τραβώντας το νερό έξω». 

Η χημεία πίσω από τη θεραπεία

Μια απλή άλμη τουρσί με θαλασσινό νερό αποτελείται από περίπου 3,5% αλάτι , ενώ το αλάτι αποτελεί περίπου το 0,4% του βάρους του σώματος. Γιατί το αναφέρουμε αυτό; Διότι σε αυτές τις συγκεντρώσεις οφείλεται το φαινόμενο της ώσμωσης, και εξηγούμε:

Η ώσμωση αναφέρεται στη φυσική τάση των διαλυμάτων να εξισώνουν τις συγκεντρώσεις τους, όταν επιτρέπεται στην ουσία – διαλύτη να κυκλοφορεί ελεύθερα ανάμεσα σε δύο περιβάλλοντα. Για να γίνει κατανοητό, ας εξετάσουμε το ενδεχόμενο ο λαιμός μας να έχει προσβληθεί από ένα βακτήριο.

Τα βακτήρια είναι οργανισμοί που αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από νερό, και περιβάλλονται από μία ημιπερατή (επιτρέπει σε κάποιες ουσίες να διέρχονται και σε κάποιες όχι) μεμβράνη που προστατεύει τις εσωτερικές δομές τους.

Διάφορα τουρσί
Διάφορα τουρσί | Shutterstock

Ας πούμε τώρα ότι ένα διάλυμα νερού-αλατιού που βρίσκεται στην άρμη του τουρσί έρθει σε επαφή με ένα βακτήριο. Τότε, οι πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις αλατιού στην άλμη θα κάνουν το νερό εντός του βακτηρίου να «θέλει» να βγει προς τα έξω, έτσι ώστε να εξισορροπήσει τις συγκεντρώσεις αλατιού μεταξύ του περιβάλλοντος του βακτηρίου και του περιβάλλοντος του διαλύματος.

Αυτό καθίσταται εφικτό διότι οι κυτταρικές μεμβράνες των βακτηρίων επιτρέπουν στο νερό να τις διαπερνά, και έτσι ένα διάλυμα ή μείγμα πλούσιο σε αλάτι «ρουφά» όλο το νερό μέσα από το βακτήριο, καταστρέφοντάς το. Είναι ο ίδιος μηχανισμός που προκαλεί τον θάνατο στα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες όταν τους ρίχνουμε αλάτι.

 

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments

Το τρόφιμο που κανείς δεν περιμένει ότι «γιατρεύει» τον πονόλαιμο – Monomaxos


Ένας ειδικός αποκάλυψε το τρόφιμο που καταπολεμά τον πονόλαιμο τόσο αποτελεσματικά όσο και μερικά φάρμακα, αλλά δεν είναι ούτε το μέλι ούτε το τσάι, αν πήγε εκεί το μυαλό σας. Αντιθέτως, έχει να κάνει με ένα υλικό που βρίσκουμε συχνά στις πίκλες και άλλα τουρσί.

Η Δρ. Linda Yancey, λοιμωξιολόγος στο Memorial Hermann Health System στο Χιούστον του Τέξας, ανέφερε γιατί η κατανάλωση τουρσί ή η κατανάλωση του ζωμού τους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο, όπως γράφει η NY Post.

Μπορεί να φαίνεται λίγο παράξενο ως θεραπεία για τον πονόλαιμο, αλλά όλα σχετίζονται με τις ιδιότητες της άλμης αυτών των παστών λαχανικών. «Κάθε φορά που πίνετε ένα διάλυμα που είναι πιο συμπυκνωμένο από το υγρό στους ιστούς μας, όπως αλάτι ή ζάχαρη, μειώνει τη φλεγμονή τραβώντας το νερό έξω». 

Η χημεία πίσω από τη θεραπεία

Μια απλή άλμη τουρσί με θαλασσινό νερό αποτελείται από περίπου 3,5% αλάτι , ενώ το αλάτι αποτελεί περίπου το 0,4% του βάρους του σώματος. Γιατί το αναφέρουμε αυτό; Διότι σε αυτές τις συγκεντρώσεις οφείλεται το φαινόμενο της ώσμωσης, και εξηγούμε:

Η ώσμωση αναφέρεται στη φυσική τάση των διαλυμάτων να εξισώνουν τις συγκεντρώσεις τους, όταν επιτρέπεται στην ουσία – διαλύτη να κυκλοφορεί ελεύθερα ανάμεσα σε δύο περιβάλλοντα. Για να γίνει κατανοητό, ας εξετάσουμε το ενδεχόμενο ο λαιμός μας να έχει προσβληθεί από ένα βακτήριο.

Τα βακτήρια είναι οργανισμοί που αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από νερό, και περιβάλλονται από μία ημιπερατή (επιτρέπει σε κάποιες ουσίες να διέρχονται και σε κάποιες όχι) μεμβράνη που προστατεύει τις εσωτερικές δομές τους.

Διάφορα τουρσί
Διάφορα τουρσί | Shutterstock

Ας πούμε τώρα ότι ένα διάλυμα νερού-αλατιού που βρίσκεται στην άρμη του τουρσί έρθει σε επαφή με ένα βακτήριο. Τότε, οι πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις αλατιού στην άλμη θα κάνουν το νερό εντός του βακτηρίου να «θέλει» να βγει προς τα έξω, έτσι ώστε να εξισορροπήσει τις συγκεντρώσεις αλατιού μεταξύ του περιβάλλοντος του βακτηρίου και του περιβάλλοντος του διαλύματος.

Αυτό καθίσταται εφικτό διότι οι κυτταρικές μεμβράνες των βακτηρίων επιτρέπουν στο νερό να τις διαπερνά, και έτσι ένα διάλυμα ή μείγμα πλούσιο σε αλάτι «ρουφά» όλο το νερό μέσα από το βακτήριο, καταστρέφοντάς το. Είναι ο ίδιος μηχανισμός που προκαλεί τον θάνατο στα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες όταν τους ρίχνουμε αλάτι.

 

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments