“`html
*Γράφει ο κ. Γεώργιος Ζακυνθινός, Καθηγητής Τεχνολογίας, Ασφάλειας και Ανάπτυξης Λειτουργικών Τροφίμων και Προϊόντων Προστασίας Υγείας στη Δημόσια Υγεία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Αυτό το φυτό είναι γνωστό ως μέλισσα ή μελισσόχορτο. Στην καθημερινή γλώσσα το αποκαλούν και βότανο μελισσών ή βάλσαμο. Σύμφωνα με τον αρχαίο γιατρό Διοσκουρίδη, ήταν γνωστό ως φύλλο μέλισσας. Είναι ένα αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό που χρησιμοποιείται στη μελισσοκομία. Το όνομά του (μελιτοχόρτο) προήλθε από το γεγονός ότι οι μελισσοκόμοι το χρησιμοποιούν για να προσελκύσουν τις μέλισσες.
Σήμερα, το μελισσόχορτο καλλιεργείται για το αιθέριο έλαιό του και το ξηρό του φάρμακο. Ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae και το επιστημονικό του όνομα είναι Melissa officinalis L. Είναι πολυετές φυτό με τετράγωνο, πολύκλαδο βλαστό που φτάνει σε ύψος 40-80 εκ. Έχει μεγάλα, οβάλ και ελαφρώς οδοντωτά φύλλα με γλυκό άρωμα λεμονιού. Τα άνθη του είναι λευκά ή ροζ και εμφανίζονται σε ομάδες των 6-12. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, με τις πιο γνωστές να είναι η ρωσική Yevtika και η Krumtsanka, οι οποίες περιέχουν περίπου 80% κιτράλη στο αιθέριο έλαιό τους.
Το μελισσόχορτο αναπτύσσεται καλά σε ζεστές και ψυχρές περιοχές, αν και οι πιο κατάλληλες είναι οι ημιορεινές με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια, που έχουν μεσημβρινό προσανατολισμό.
Η φύτευση του μελισσόχορτου γίνεται κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη, με την καλύτερη περίοδο να είναι το φθινόπωρο, μετά τις πρώτες βροχές. Η φύτευση γίνεται με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων.
Τα φύλλα του μελισσόχορτου θεωρούνται ότι έχουν τονωτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. Το αφέψημα από αυτά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαταραχών του νευρικού συστήματος, όπως η υποχονδρία, η υστερία, ο ίλιγγος, η χρόνια καταρροή και οι ρευματισμοί. Το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται κυρίως στην αρωματοποιία και σε αναψυκτικά. Επιπλέον, είναι συστατικό φαρμακευτικών προϊόντων ως αντιμικροβιακό, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κιτράλη, που είναι επιβλαβής για πολλούς μικροοργανισμούς.
Ακόμα και σήμερα, το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τις πολλές του ιδιότητες, κυρίως για τη θεραπεία διαταραχών του νευρικού συστήματος.
Γιώργος Ζακυνθινός, Καθηγητής Τεχνολογίας, Ασφάλειας και Ανάπτυξης Λειτουργικών Τροφίμων και Προϊόντων Προστασίας Υγείας στη Δημόσια Υγεία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
“`