Η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές αποτελεί μια διαδικασία που φαίνεται να προκαλεί ανησυχία σε αρκετούς ιδιοκτήτες καταστημάτων. Επίσης, η διαδικασία έκδοσης αποδείξεων σε καταστήματα με μεγάλη ροή πελατών φαίνεται να δημιουργεί άγχος στους υπεύθυνους.
Σε μια συζήτηση στο reddit, στο νήμα Travel Greece, βρήκαμε μια ενδιαφέρουσα ιστορία σχετικά με τα καφέ της Αθήνας, η οποία μας προκάλεσε απορίες.
Η ιστορία
«Απόλαυσα την παραμονή μου στην Αθήνα, αλλά παρατήρησα κάτι περίεργο σε σχεδόν όλα τα καφέ που επισκέφτηκα. Όταν παραγγέλνω ένα ποτό, είτε μου φέρνουν αμέσως έναν εκτυπωμένο «λογαριασμό», είτε τον φέρνουν μετά από λίγο.
Στο τέλος, κάποιος έρχεται και μου ζητά να πληρώσω (μερικές φορές φαίνεται ότι το κάνουν με δυσκολία), σαν να υπονοούν ότι πρέπει να φύγω. Όταν ήθελα να παραγγείλω κάτι επιπλέον, αυτό φαίνεται να τους προκαλούσε σύγχυση και αναστάτωση, ανεξαρτήτως του πόσο πολυάσχολο ήταν το μαγαζί.
Οι σερβιτόροι δεν ρώτησαν ποτέ αν ήθελα κάτι άλλο. Φαινόταν σαν να μην τους περνάει από το μυαλό ότι οι πελάτες μπορεί να θέλουν να παραμείνουν περισσότερο και να ξοδέψουν περισσότερα, αντί να τους ζητούν αμήχανα να πληρώσουν. Η έννοια του «λογαριασμού» φαίνεται να τους διαφεύγει.
Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο σε άλλη χώρα ή πόλη. Είναι αυτό μοναδικό στην Αθήνα ή είναι ένα χαρακτηριστικό της Ελλάδας;».
Ένας άλλος χρήστης απάντησε, προσπαθώντας να ρίξει φως στο μυστήριο και στην παράνοια που περιβάλλει την έκδοση αποδείξεων.
«Αυτό είναι ένα ελληνικό φαινόμενο, σε συνδυασμό με πρόσφατους νόμους.»
«Οι τουριστικές περιοχές λειτουργούν διαφορετικά, αλλά γενικά, σε ένα καφενείο ή μια ταβέρνα, δεν θα σε ενοχλήσουν. Παραγγέλνεις, η παραγγελία έρχεται, και αν θέλεις κάτι παραπάνω, κάνεις σήμα σε έναν σερβιτόρο και παραγγέλνεις ξανά. Όταν τελειώσεις, ζητάς το λογαριασμό. Δεν πρέπει ποτέ να νιώθεις πίεση από το προσωπικό να παραγγείλεις περισσότερο ή να φύγεις.»
«Υπάρχουν τουρίστες που δεν καταλαβαίνουν και παραπονιούνται ότι το προσωπικό τους αγνοεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μπερδεμένη κατάσταση σε μέρη που προσελκύουν τουρίστες και ντόπιους.»
«Ωστόσο, ο νόμος που ισχύει από πριν από λίγα χρόνια απαιτεί να έρχεται ο λογαριασμός μαζί με την παραγγελία και να τοποθετείται στο τραπέζι. Ο λογαριασμός πρέπει να είναι απόδειξη ταμείου, καθώς οι ταμειακές μηχανές είναι καταχωρημένες και ελέγχονται από τις φορολογικές αρχές.
Εάν η απόδειξη δεν παρουσιαστεί εκείνη τη στιγμή, ο πελάτης δεν έχει καμία υποχρέωση να πληρώσει. Αρκετές φορές η αστυνομία ελέγχει, και αν δεν υπάρχει λογαριασμός, ο ιδιοκτήτης μπορεί να οδηγηθεί στο δικαστήριο και να αντιμετωπίσει σοβαρές ποινές.»
«Σε περιοχές που δεν είναι τουριστικές, οι νόμοι συχνά παραβλέπονται και οι επιχειρήσεις λειτουργούν όπως πάντα…»