Ένας λογαριασμός στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), ο οποίος διαχειρίζεται από μέλη της ομάδας της Κάμαλα Χάρις για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, φαίνεται να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις και παραπλανητικά σχόλια. Ο λογαριασμός «Kamala HQ» έχει πάνω από 1,3 εκατομμύρια ακολούθους και συχνά δημοσιεύει αναρτήσεις με ανακριβείς λεζάντες σε βίντεο κλιπ, προκειμένου να επιτεθεί στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, η εκστρατεία της Χάρις χρησιμοποιεί τον λογαριασμό για να προσελκύσει την προσοχή σε αμφιλεγόμενα ή ψευδή σχόλια του Τραμπ και των υποστηρικτών του, συχνά με χιουμοριστικό τρόπο. Ωστόσο, ο λογαριασμός, που η εκστρατεία αποκαλεί «επίσημη σελίδα ταχείας αντίδρασης», έχει κάνει και ο ίδιος πολλές ανακριβείς δηλώσεις.
Ακολουθούν επτά παραδείγματα ψευδών ή παραπλανητικών αναρτήσεων από τον ανώνυμο λογαριασμό διάψευσης @KamalaHQLies, ο οποίος έχει περισσότερους από 268.000 ακολούθους.
Παραπλανητική παρουσίαση σχολίου του Τραμπ για να φανεί μπερδεμένος
Μια ανάρτηση της 17ης Αυγούστου από τον λογαριασμό @KamalaHQ υποστήριξε ότι ο Τραμπ είχε μπερδευτεί σχετικά με την πολιτεία στην οποία βρισκόταν κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Wilkes-Barre της Πενσυλβάνια. Η ανάρτηση περιλάμβανε ένα βίντεο κλιπ έξι δευτερολέπτων στο οποίο ο Τραμπ ρωτούσε: «Θα ήταν εντάξει αυτό, Βόρεια Καρολίνα; Δεν νομίζω, σωστά;». Ωστόσο, το πλήρες βίντεο της εκδήλωσης δείχνει ότι νωρίτερα είχε μιλήσει σε υποστηρικτές από τη Βόρεια Καρολίνα, επιβεβαιώνοντας ότι γνώριζε πού βρισκόταν.
Η καμπάνια της Χάρις παραλείπει σημαντικά κομμάτια από σχόλια του Τραμπ για τη μετανάστευση
Σε νέα ανάρτηση, η @KamalaHQ υπονόησε ότι ο Τραμπ είχε μπερδευτεί σχετικά με την τοποθεσία του, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από ομιλία του στην Αριζόνα. Ωστόσο, το πλήρες βίντεο αποκαλύπτει ότι ο Τραμπ μιλούσε για τη μετανάστευση και είχε αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με την Πενσυλβάνια, χωρίς να έχει χάσει την αίσθηση της τοποθεσίας του.
Παραπλανητική αναφορά σε σχόλιο του Τραμπ για το Σάρλοτσβιλ
Μια ανάρτηση από το @KamalaHQ ανέφερε ότι ο Τραμπ είχε δηλώσει πως «τίποτα δεν έγινε λάθος» στο Σάρλοτσβιλ το 2017, αναφερόμενος σε νεοναζί που φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα. Ωστόσο, η καμπάνια παραπλανητικά παρουσίασε την δήλωση του Τραμπ, παραλείποντας το κομμάτι όπου ξεκαθάρισε ότι δεν αναφερόταν στους νεοναζί, αλλά στο δικό του προηγούμενο σχόλιο.
Παραπλανητική αναφορά στο Project 2025
Ο λογαριασμός @KamalaHQ συχνά αναφέρεται στο Project 2025, μια πρωτοβουλία της δεξιάς πολιτικής. Ωστόσο, ο Τραμπ δεν είναι ο δημιουργός αυτού του σχεδίου και έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με κάποιες προτάσεις του. Η ανάρτηση του @KamalaHQ παραπλανητικά παρουσίασε τον Τραμπ να σχεδιάζει να επαναφέρει παλιούς νόμους, ενώ στην πραγματικότητα δεν αναφερόταν σε αυτό.
Παραπλανητική παρουσίαση σχολίου του Τραμπ για τους φόρους
Σε ανάρτηση της 5ης Σεπτεμβρίου, η @KamalaHQ ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να κάνει μόνιμες τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πλούσιους. Ωστόσο, η ανάρτηση παρέλειψε να αναφέρει ότι ο Τραμπ μιλούσε για συγκεκριμένες πολιτικές που θα μπορούσαν να ωφελήσουν και τους μη πλούσιους.
Παραπλανητική μετατροπή σχολίου συμμάχου του Τραμπ
Μια ανάρτηση της 28ης Αυγούστου από το @KamalaHQ χρησιμοποίησε σχόλια του ακροδεξιού ακτιβιστή Τζακ Πόσομπιεκ, αλλά παραπλανητικά παρουσίασε ότι αυτά τα σχόλια σχετίζονται με το Project 2025, κάτι που δεν ίσχυε.